Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-10-2025, 16:17   #111
Vitann
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Focus mk2, zimne luty??

Posiadam forda mk2 po lifcie i zaczely sie problemy z zegarami, choinka na desce, wskazowki w dol, brak mocy, immobilizer i tak co jakis czas. Pewnie to "zimne luty" rozebralem licznik ale tak na oko wygladaja ok, moje pytanie jest czy jest opcja, ze tak "na oko" wyglada ok a to jednak te zimne luty??? Ewentualnie co moze byc przyczyna jeszcze??
Pozdrawiam

Vitann jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2025, 16:22   #112
margov

Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Focus mk2, zimne luty??

Przelutuj złącze. Zimnych lutów czasami gołym okiem nie widać. Jak sam nie ogarniasz lutowania, oddaj komuś do zrobienia.

Możesz też zmierzyć miernikiem czy ścieżki nie są przerwane / nie skacze opór, przez właśnie zimne luty, punkty pomiarowe „oczka” są dość blisko albo nawet przy samym złączu.
margov jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2025, 19:10   #113
Vitann

A tak wygladaja te "bezpieczniki" kolo wtyczki licznika, czy ten jeden inny jest popsuty??
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20251016_190052.jpg (86.0 KB, 14 wyświetleń)
Stary 16-10-2025, 19:22   #114
margov

Od drugiej strony. Luty tego wielkiego złącza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

„Bezpieczników” nie dotykaj

Oddaj to komuś kto lutować potrafi i ma stacje lutowniczą, przyjmij dobrą radę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 16-10-2025, 19:29   #115
Vitann

Ja rozumiem oczywiscie oddam komus ale to nie takie proste bo jestem za granica, jeden gosciu spojrzal i powiedzial ze te luty ok i wskazal na bezpiecznik ktory wyslalrm na zdjeciu, czy On ma tak wygladac?
Stary 16-10-2025, 19:32   #116
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

C- capacitor
R- resistor

gdzie ty tam widzisz F-fuse (bezpiecznik)???

Ostatnio edytowane przez Antej ; 16-10-2025 o 23:41
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2025, 19:36   #117
margov

Od około 6 minuty masz wszystko.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Nie wiem co to za filmik ale te luty gość poprawia. Są lepsze ten jest pierwszy z brzegu jaki znalazłem.
Stary 17-10-2025, 10:31   #118
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
C- capacitor
R- resistor

gdzie ty tam widzisz F-fuse (bezpiecznik)???
Każdy z tych elementów robi za bezpiecznik przy odpowiednio wysokim prądzie i/lub napięciu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2025, 10:48   #119
mortifero
ford::average

Model: Ford Fokus MK4 kombi
Silnik: diesel 2.0 eco blue
Rocznik: 2018
Domyślnie Usterka silnika - immobilizer i inne błędy

Witam,

Mam Forda Focusa MK2 FL, 1,8 TDCi z 2009r. Ostatnio trochę w niego włożyłem (rozrząd + sprzęgło), aby mieć w pełni sprawne auto rezerwowe. Wspomniany remont był w maju i od tamtej pory auto nie było używane. We wrześniu okazało się, że akumulator się rozładował, więc go naładowałem. Potem, gdy nim się przejechałem po paru kilometrach nagle wyskoczyła awaria silnika i auto przeszło w tryb awaryjny. Podejrzewałem dwie przyczyny: majowa naprawa lub wilgoć (ewentualnie kuna), która mogła namieszać w elektronice.
Mechanik, który robił rozrząd i sprzęgło podpiął komputer i wyskoczyło mnóstwo błędów... od przyśpieszenia, wspomagania, po skrzynię biegów. Gdy je skasował, auto odpaliło bez problemów i można było nim jeździć. Stwierdził, że to coś na układzie/obwodzie 15-stym, ale on mi nie pomoże.
Od tamtej pory wygląda tak, że gdy idę odpalić samochód to jest loteria... z reguły wyskakuje od razu awaria silnika i auto nawet nie kręci. Na liczniku, w miejscu przebiegu kilometrów pojawiają się kreski. Mam Car Scanner, który umożliwia sczytanie błędów i ich skasowanie. Po ich skasowaniu (czasami tę czynność muszę wykonać kilka razy) samochód odpala i mogę jeździć.
Zauważyłem, że powtarzającym się jako pierwszym błędem jest immobilizer. Użyłem więc zapasowego kluczyka, ale niestety nic się nie zmieniło.
Elektromechanik, z którym się skontaktowałem podejrzewa, że może to być licznik, który podobno w tym modelu powoduje takie problemy. Dodam, że mam przejechanie 360tyś km.
Zauważyłem też, że przy przekręcaniu kluczyka tam i z powrotem dziwnie piszczy mały głośniczek od alarmu. Nie wiem niestety, czy jest on wpięty w układ zapłonu. Pamiętam tylko, że działa na czujniki, np woda na myjni potrafi go włączyć.
Znajomi doradzili mi żebym wyjął wtyczki od komputera i psiknął preparatem na eliminacje wilgoci z elektroniki. Niestety nigdzie nie mogę namierzyć tego sterownika, a przeglądałem różne fora i filmiki.
Wczoraj, po kilkukrotnej zabawie kluczykiem Car Scanner stracił łączność z komputerem. Elektromechanik doradził żebym sprawdził bezpieczniki, bo wygląda na to, że stracił się obieg. Zerknę zaraz na te bezpieczniki, ale boję się, że już Car Scanner nie połączy się z komputerem auta i nie będę mógł skasować błędów, aby dojechać do elektromechanika.
Pech chce, że do 2 listopada mam przegląd :/

Doradźcie proszę, co może być przyczyną tego, że po przekręceniu kluczyka wyskakuje usterka silnika (a w rzeczywistości jej nie ma) i auto w ogóle nie kręci.

Jakby ktoś mógł podpowiedzieć, gdzie szukać komputera to też będę wdzięczny.
Stary 26-10-2025, 10:52   #120
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Usterka silnika - immobilizer i inne błędy

bieda licznik i obecna aura = zimne luty w liczniku do naprawy
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
egr , focus mk2 , immobilizer , licznik