![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Audi A4 B9
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2016
|
Cześć,
dość spontanicznie pojawiła się możliwość zakupu Mondeo MK5 z 2019 roku, 1.5 Ecoboost 3R. Nie ukrywam, że temat spadł mi trochę z zaskoczenia i nie miałem jeszcze czasu przejrzeć całego forum ani wszystkich wątków dotyczących tego silnika – dlatego liczę na Wasze doświadczenia i opinie. Z tego co wiem, jednostka 1.5 Ecoboost 3-cylindrowa zastąpiła wcześniejsze czterocylindrowe 1.5 Ecoboost – i tutaj pojawia się kilka pytań: Jak te nowsze trzycylindrowe 1.5 wypadają pod względem trwałości i awaryjności? Czy faktycznie zostały poprawione względem starszych 1.5 (m.in. kwestia przegrzewania, pękających bloków itp.)? O co chodzi ze zmianą kolektora – w kilku miejscach widziałem wzmianki, żeby wymienić po zakupie, ale nie wiem, którego dokładnie wariantu silnika to dotyczy i w jakim celu? Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie takiego egzemplarza? Jakie są słabe punkty Mondeo MK5 z tym silnikiem? Spotkałem się też z informacją, że karoseria potrafi korodować pod plastikowymi osłonami – gdzie konkretnie to występuje i jak to sprawdzić podczas oględzin? Dodatkowo chciałbym zapytać o rozrząd w tym silniku: Jak wygląda kwestia łańcucha rozrządu – ile realnie wytrzymuje i przy jakich przebiegach zaczynają się typowe problemy? Czy jego wymiana jest skomplikowana / kosztowna, i czy trzeba mieć mechanika dobrze obeznanego z tym silnikiem? Jakie są objawy zużycia łańcucha lub prowadnic? Z góry dzięki za każdą opinię i podpowiedź – nie chciałbym wpaść w minę, a auto na papierze wygląda naprawdę dobrze. Pozdrawiam, Daniel |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
1.5 R3 jest faktycznie całkiem dobrym silnikiem, ale według mojej wiedzy nie było go w Mondeo MK5
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Autocentrum wskazuje że w hatchbacku po liftingu w 2019 montowany był właśnie 1.5 3R 12V, stąd moje przekonanie że taki silnik występuje w danym egzemplarzu.
Macie jakieś informacje na ten temat? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2020
|
microcat / pts
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dziękuję za informację.
No to nieoczekiwany zwrot akcji, bo silnik 1.5 R4 od początku odrzucałem, jednak trochę już się napaliłem, więc dam mu szansę. W takim razie na co zwrócić uwagę przy oględzinach? Tu mamy przebieg ok. 150000 i patrząc na stronie forda wymiana olejów była co 30kkm. Z waszych doświadczeń jest szansa, że jeszcze taki silnik pojeździ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Cytat:
jeszcze w silniku z takimi fabrycznymi problemami, jak kolektor itd. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
To ile realnie te silniki wytrzymują, że tak stanowczo odradzacie?
Jest jeszcze cień nadziei, że olej był zmieniany poza ASO pomiędzy tymi 30 tysiącami. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Ale po co w to idziesz, skoro wcześniej słusznie odrzuciłeś te silniki?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Niestety brak sensownych alternatyw dla mondeo w zbliżonych pieniądzach, więc na jakieś kompromisy trzeba będzie pójść. Nawet dokładając do budżetu, ciężko wymyślić coś sensownego. Dopiero Volvo V60 (2018+) prezentuje poziom wyższy, ale to cena razy dwa a do silników też nie jestem przekonany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem wasze zdanie, które jest zresztą podobne do mojego. Z tym, że moja opinia jest wyrobiona na podstawie mitów internetowych. Dlatego chcę poznać opinię kogoś, kto się rzeczywiście zna na tych autach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|