![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 09-07-2012
Model: Focus mk4
Silnik: 1500 benzyna
Rocznik: 2019
|
Witajcie,
mam silnik 1.5 benzyna w połączeniu z automatyczną skrzynią, której tryb pracy wybiera się pokrętłem. Ostatnio zauważyłem, że naciskając/puszczając hamulec w trybie P coś tam pod spodem wydaje pojedyncze stuknięcie. Wszystko wskazuje na to, że dźwięk ten wydaja zapadka, która zwalnia pokrętło trybu, gdy hamulec jest naciśnięty. Czy spotkaliście się z takim efektem? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Mam taki efekt w Mondeo mk5 z powershiftem, to blokada dźwigni biegów.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki, tomao. Napisałeś jednak o dźwigni - czyli chyba masz inny mechanizm niż kółko?
Dlaczego pytam o to w ogóle - jeżdżę tym autem już jakiś czas i wydaje mi się, że nigdy taki dźwięk się nie pojawiał przy naciskaniu hamulca, a co za tym idzie coś tam się może kaszanić. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Może kogoś*zainteresuje: pojechałem z tym do ASO - stwierdzili, że mechanizm jest uszkodzony i wymienili mi na nowy. Chodzi wyłącznie o pokrętło, skrzynia nie jest powiązana z problemem.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-09-2024
Model: Focus Mk4
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2021
|
Ile sobie zażyczyli za ten nowy mechanizm w ASO?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
TTTM, w każdym razie w Escape też to występuje. Z informacji z fordescape.org raczej nikt nie miał jeszcze z tym żadnych dodatkowych problemów (poza dźwiękiem). Stwierdzenie, że jest to uszkodzenie, pewnie nie jest nieuzasadnione (bo nie działa zgodnie z założeniem), pytanie, czy wymiana ma sens, jest póki co otwarte...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Szymon
Model: Ford Focus MK4
Silnik: 1,5DCI
|
Cześć.
Od jakiegoś czasu pokrętło zmiany biegów, pry nasikaniu pedału hamulca zaczęło "klikać". Wiem już, że to blokada tego pokrętła. Pytanie czy to da się jakoś naprawić? jest tak to jak? Dzięli |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
Z forum Escape widzę, że tam się to też zdarza, nikt na razie nie miał z tym chyba innych problemów poza samym dźwiękiem. U mnie (Escape 2020) też jest już głośne od jakiegoś czasu.
|
|
|
|