![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#251 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2012
|
akumulator jest nowy, dopiero co wstawiony.
|
|
|
#252 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: S-max
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008
|
Cześć, niedawno zakupiłem s-max 2008 2.0TDCI, i mam problem z pdc, mianowicie po włączeniu przyciskiem jest krótki dźwięk miga kontrolka i gaśnie, a poźniej mogę klikać w nią i już bez reakcji, tak samo podjechanie blisko auta to też nie reagują, miał ktoś podobny przypadek?
|
|
|
|
|
|
#253 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#254 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-01-2022
Model: Galaxy mk3, Focus mk1
Silnik: 2.0 TDCi, 1.8 TDdI
Rocznik: 2009, 2000
|
Przy sprawdzaniu czujników (który jest zły, bo przecież komputer nie powie) przydatny był mi ten [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], w którymś momencie filmu, człowiek opisuje, w jaki sposób za pomocą miernika sprawdzić, który czujnik jest ok, a który nie działa. Trafiony okazał się ostatni, który sprawdzałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale diagnoza pomogła, wadliwy wymieniony i system znów działa. Objawy, które opisujesz wskazują, że system czujników ma usterkę i się nie uruchomił. Na dobry początek podłącz komputer, a nóż jakimś cudem pokaże co go boli, jak nie to jak wyżej kolega napisał.
Ja osobiście kupiłem Galaxy z "dziwnie" działającymi czujnikami (dostałem tylko informację, że należy zmienić moduł), po naciśnięciu przycisku odpowiedzialnego za czujniki poszedł z niego dym. Wymieniłem moduł, następnie przycisk (okazało się, że ktoś wsadzając wtyczkę trafił dwa piny w jeden otwór i była to pierwotna usterka), po niedługim czasie naprawiałem wiązkę pod tylnym zderzakiem. Znowu po niecałym roku działania z pomocą filmiku z linku znalazłem uszkodzony czujnik, po wymianie jak na razie spokój i działa zarówno przód jak i tył. Wyszło, że chyba każdy powszechny problem czujników się pojawił. |
|
|
|
|
|
#255 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-03-2009
Model: C-max / Transit
Silnik: 1.6 TDCI 109 KM / 2.0 TDDI 100 KM
Rocznik: 2008 / 2003
|
Witam.
Mam następujące kody: B1B58 - obwód zasilania tylnych czujników dodatkowe symptomy usterki (:11): - Obwód zwarty do masy. Status (-27): - DTC obecny w czasie wydawania polecenia. Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC B1B57 - obwód zasilania przednich czujników dodatkowe symptomy usterki (:11): - Obwód zwarty do masy. Status (-27): - DTC obecny w czasie wydawania polecenia. Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Czy może mi ktoś podesłać schemat instalacji elektrycznej od czujników do modułu parkowania? Czy szukać przerwy w obwodzie czy raczej iść w stronę szukania nowego sterownika ? Dotykowo wszystkie czujniki są martwe – nie czuć charakterystycznych wibracji. W FORscan paramertr FNT_SENS dla każdego czujnika wyszedł 3 (w domyśle chyba chodzi o metry).
|
|
|
#256 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-01-2022
Model: Galaxy mk3, Focus mk1
Silnik: 2.0 TDCi, 1.8 TDdI
Rocznik: 2009, 2000
|
Przejdź post wyżej. Te błędy, akurat u mnie były spowodowane awarią jednego z czujników (tylny środkowy któryś był). Znajdziesz w tym poście film wyczerpujący temat czujników oraz sposób jak sprawdzić, który czujnik działa, który nie. Wibracji nie będzie, bo system się nie uruchamia.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|