Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Edge
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-09-2025, 11:24   #21
Talle
ford::amateur

Imię: Talle
Model: FORD EDGE
Silnik: 2.0 TDCI 210KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Spalanie Diesel 2.0 Ecoblue Biturbo

Średnia z 10.000 km to 7.6l/100km. Dużo krótkich tras w gdańskich korkach, ok. 30 % autostrada

Talle jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2025, 19:03   #22
peror
ford::amateur

Imię: Nowa
Model: BMW i8
Silnik: 1.5-liter three-cylinder TwinPower Turbo
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał peror Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć wszystkim! Kenobi36, widzę, że masz podobnie z tym spalaniem – u mnie Edge 2.0 Biturbo (2019) też kręci się koło 9 l średnio, w trasie przy 120-140 km/h wychodzi 8-9,2 l, a miasto to różnie, od 9 do 11 l w korkach. Też mnie to trochę dziwi, bo diesel, a jednak pije jak na tę pojemność. rychu.zychu ma rację, że waga i aerodynamika robią swoje, ale i tak liczyłem na mniej. norbi333, 7 l w trasie to fajny wynik, może to kwestia stylu jazdy żony?

PeterX, dzięki za info o ST – ciekawy pomysł z tym tuningiem skrzyni, może faktycznie podniesienie obrotów i zmiana przełożeń coś da. Z dieslem w mieście te wibracje i redukcje też mnie irytują, zwłaszcza poniżej 60 km/h. Co do kosztów, Kenobi36, te 4000 zł w ASO za zimering to boli – ja na razie mam 50 tys. km i odpukać, ale te plastiki i mokry pasek to faktycznie bomba zegarowa.

Żeby lepiej ogarnąć, ile to auto naprawdę pali,最近 znalazłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] – wrzucasz dystans, spalanie i ceny paliwa, i masz jasny obraz kosztów na trasie. Na przykład policzyłem sobie Poznań-Warszawa przy 9 l/100 km, i wychodzi, że diesel jeszcze się broni, ale benzyna ST już mniej. Może komuś też się przyda do porównania przed zmianą auta? Czekam na więcej opinii o ST vs diesel – PeterX, jak wrażenia po dłuższym czasie?
Cześć! Wróciłem do tego wątku po pół roku i widzę, że dyskusja o spalaniu w Edge Biturbo wciąż trwa – fajnie, że Kenobi36 i norbi333 dzielą się takimi szczegółami! Ja z moją 2.0 TDI też walczę z podobnymi liczbami, i te kalkulacje z Benzyna czy diesel? pomagają ogarnąć, co się opłaca. Co myślicie o tych nowszych hybrydach w 2025 – warto przesiąść się? Dajcie znać!
Pozdro!
peror jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2025, 23:53   #23
Kenobi36
ford::average

Model: Edge EU
Silnik: 2.0 Ecoblue.
Rocznik: 2019.

Ja zmienilem samochod, rogladalem sie od roku za cicha kanapą z wyzszej pólłki.
Śmieszne jest to ze Toiareg 2024 3L v6 280ps pali przy 140 ok 8.5 czyli mniej niz moj edge. I to nie jakas jazda mieszana tylko konkretnie spory odcinek w jedna i druga stronę, 140 wg gps.
Ogolnie jezdzilem też Q8, X5 i stwierdzilem ze odpuszczam diesla, wkurza mnie wtych pojazdach hamowanie silnikiem na coraz nizszym biegu i brak plynnosci, z reszta tak jak jest i w edge. Przejechalem sie q8 tfsi, touaregiem R plugin i lexusami RX w róoznych wersjach.
Ostatecznie padlo na RXa 450h+ , napęd mega plynny, plynnosc jak w elektryku, pamietam ze kuga plugin tez bardzo plynnie jeździła jak testowałem 4 lata temu
RX po miescie 7.5L , korki większe , mniejsze plus trasa torunska do 120, gdzie mój edge srednio 10 palił. 12 jak duzo stania w korku ale 8 jak juz ekspesówka.
Autostrady nie mialem okazji jeszcze zaliczyć ale podczas jazdy testowej wypozyczonym 450h+ wyszlo mi 8.2 przy 140, ale troche za krótki odcinek aby uznac to za pewny wynik wiec jeszcze nie bede sie chwalił ze benzyna o podobnej masie i wielkosci moze palic mniej niz edge w dieslu.
Kenobi36 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania