Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Ka
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-03-2015, 18:00   #1
robiq
ford::amateur

Model: KA
Silnik: 1,3 benzyna
Rocznik: 2005
Domyślnie Brak ABS i nie działa prędkościomierz

Witam

Miesiąc temu zakupiłem dla żony Kaczkę z 2005 roku. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zapaliła się kontrolka ABS, a po jakimś czasie "check engine". Kontrolki te co jakiś czas gasły i się zapalały, w zupełnie losowy sposób. Potem jak się zapalała kontrolka ABS przestawał działać prędkościomierz (obrotomierz i wskaźnik paliwa działały). Po podpięciu pod kompa elektryk zdiagnozował jako winę czujnik ABS w lewym przednim kole. Zakupiłem czujnik i ledwie po wyjechaniu za bramy mechanika znowu zapalił się ABS. Po podpięciu pod kompa pokazywały się kody P0500 i P0121. Błędy zostały wykasowane, od tego czasu nie zapala się żadna kontrolka, ale prędkościomierz dalej nie działał. Co ciekawe przy przekręcaniu zapłonu kontrolka ABSu się nie zapalała nawet na chwilę, a tak chyba powinno się dziać.
Okazało się, że zakupiłem zły czujnik (inny nr katalogowy i nieco inna końcówka). Wydałem kolejne pieniądze na drugi czujnik już właściwy. Po jego wymianie nic się nie zmieniło. Po podpięciu pod kompa nie da się przeprowadzić testu ABSu programem diagnostycznym. Podejrzenie padło na lampkę ABSu w zegarze, która po podpięciu na krótko, działa.
Może macie jakieś pomysły co może być nie tak?

robiq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2015, 00:48   #2
robiq

Model: KA
Silnik: 1,3 benzyna
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Brak ABS i nie działa prędkościomierz

Winna okazała się pompa ABS. Wymieniłem ją i co dalej... prędkościomierz działa.
"Check engine" się nie zapala. Niby ok, ale dalej nie ma absu. Kontrolka się dalej nie zapala. Po podpięciu połączeniu się bluetooth do OBDII nie widać żadnych błędów. Sprawdzałem podczas jazdy i faktycznie ABSu nie ma. Co dalej?
robiq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2015, 16:56   #3
GracKa
ford::advanced

Imię: Gracjan
Model: Ford KA/W210
Silnik: 1.3 Endura-E
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Brak ABS i nie działa prędkościomierz

Odpinałeś akumulator?

Bump: Czasem OBD II nie pokazuje wszystkich błędów.
GracKa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2019, 11:21   #4
Piotr4888
ford::average

Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2006
Domyślnie Usterka z ABS oraz TPS.

Witam.
Ford Ka 1.3 po dłuższej walce z czujnikami ABS przód przyszła pora jak się póżniej okazało też na czujniki ABS tył.Ta sama sytuacja brak sygnału z czujnika. Dodatkowo dziwne napięcie na kostce zasilającej 1.5 V natomiast z przodu było około 12V.
Po podpięciu komputera wywala cały czas błąd P0121(sygnał przerwany itd.) czujnik od TPS wymieniłem na nowy ale chyba będę musiał sprawdzić napięcie na kostce.Komputer nie może się połączyć z modułem ABS czyli dokładnie nie mam informacji co jest przyczyną zapalenia się kontroli ABS, szukam w ciemno, czujniki, kabelki. Ogólnie palą się 2 kontroli ABS i check Engine,z czego check znika ale po paru minutach jazdy wraca,dodatkowo przestał działać prędkościomierz, który rozbierałem aby poprawić luty niestety i to nie pomaga.
Gdzieś były podobne tematy poruszane i podobno wymiana pompy ABS rozwiązała problem nawet prędkościomierza...
Nie chcę wymieniać pompy w ciemno.
Znacie może sposób jak co posprawdzać aby dokładnie stwierdzić że całe zamieszanie jest przez pompę ?
Na chwilę obecną do wymiany czujniki abs tył ale nie wiem czy błąd zniknie.
1) Jakie napięcie powinnobyć na tylnej kostce zasilającej ABS(myśle że też koło 12V)
2)Jakie napięcie powinnobyć na kostce od TPS, które piny mierzyć(myśle że około 5V)?
3)Jakie napiecie powinnobyć na kostce od czujnika prędkości(może on odpowiada za nie działający prędkościomierz...)Po przekręceniu zapłonu widać jak wskazówka delikatnie tyka więc jakiś tam sygnał do licznika dochodzi...
Panowie RATUNKU Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Piotr4888 ; 03-11-2019 o 12:58
Piotr4888 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2019, 05:57   #5
Piotr4888

Domyślnie Odp: Usterka z ABS oraz TPS.

Witam ponownie, czujniki tył wymienione, niestety błąd abs nie znika, kable mają przejście do modułu ABS, pozostaje te napięcie 1.5v.
Do rozebrania komputer ABS?zimne luty?
Skąd tak niskie napięcie?
Stary 18-03-2020, 19:04   #6
Piotr4888

Domyślnie Odp: Usterka z ABS oraz TPS.

Problem rozwiązany.
Wymienilem pompe abs,licznik działa,kontrolki się nie palą.
Temat zamykam
Stary 01-11-2025, 16:29   #7
dedek210

Imię: Marcin
Model: Ford Ka Mk1
Silnik: 1.3
Domyślnie zapalona kontrolek ABS, Check i hamulca ręcznego

Witam od roku posiadam kaczkę z roku 2006, ale od czasu nie wiem czy wymiany akumulatora czy co, na kokpicie zaczęła mi się wyświetlać choinka, ale to, że to się świeci to jeszcze nie jest taki problem, problemem jest to, że jak zapali się kontrolka ABS to przestaje działać prędkościomierz, problem znika po otwarciu maski i po poruszaniu akumulatorem lub wjechaniu w dziurę na drodzę, dzisiaj sprawdzałem bezpieczniki bo nie działa mi lampka biegu wstecznego i problem powrócił, tak samo jadąć kiedyś zapaliła się kontrolka płynu chłodniczego i okazało się, że kaczuszka cały płyn wypluła przez wężę od tamtej pory nie bierze płynu, to w ogóle jakiś samochód zagadka, co to może być? Próbowałem klemy szlifować pomogło ale na chwile, czy może wymienić bezpieczniki?
dedek210 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2025, 19:37   #8
dedek210

Imię: Marcin
Model: Ford Ka Mk1
Silnik: 1.3
Domyślnie Odp: Problem zapalonych kontrolek ABS, Check i hamulca ręcznego

Słuchajcie może komuś to pomoże wymieniłem bezpiecznik, bodajże 2 od dołu lewej strony i na razie znikły kontrolki, jutro wymienię jeszcze resztę bezpieczników na nowe.
dedek210 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania