Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-10-2023, 14:11   #81
patryk.s
ford::beginner

Imię: Patryk
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6tdci
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: 1.6TDCI 115KM Znikający płyn chłodniczy

Jak pisałem ten post to ogrzewanie działało, ale nie podczas toczenia sie przez miasto. Jadac 90 na godzine juz grzalo niemiłosiernie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Obecnie minelo 30k km od tamtego czasu.

Z tym testem to nie wiadomo, jak na moje nie wychodził, moze delikatnie i powoli (test na opakowaniu mial ze ma to trwac okolo minuty.
Po przepałowaniu bulgotało dosyc mocno i plyn chlodniczy mieszal sie z odczynnikiem.

Tez mam nadzieje, ze to UPG bo jak pekla glowica to nawet nie wiem co mialbym zrobić…

Ewidentnie przez brak plynu troche sie gotowal co pewnie pogorszylo kondycje mam nadzieje uszczelki.

Bump: Ogólnie to jest tez tak, ze ten wskaznik na desce rozdzielczej pokazuje ze sie grzeje jak temperatura na czujniku w test mode albo na obd ma 110 stopni, a wczesniej pokazuje ze jest 90st, stad wczesniej nie mialem podejrzen ze cos jest nie tak.

Ostatnio jak zalałem plynem to przez chwile grzało, ale potem wyprzedzalem i przestalo bo wszystko splynelo po nadkoli…

Znikajacy plyn to zauwazylem dopiero cisnac 2-3 lata temu autostrada 400km caly czas majac 160kmh

Ale znowu, temperatura na desce byla ok, a przy jezdzie do okolo plota grzalo i plyn tez wracal do zbiorniczka, wiec nie mialem podejrzen..

patryk.s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2023, 14:12   #82
patryk.s

Imię: Patryk
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6tdci
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: 1.6TDCI 115KM Znikający płyn chłodniczy

----------
ROZWIĄZANIE

Oczywiście UPG powodowało wywalanie płynu i zwiększone ciśnienie.

RADA: płyn nawet po jeździe, po odkręceniu zbiorniczka niemal nie drgnie a poziom ciśnienia jest niemal żaden. Gdybym to wiedział wcześniej to nie zastanawiał bym się nad tym czy to spaliny...
Co do spalin - test uważam za beznadziejny i strata pieniedzy

------
BRAK OGRZEWANIA: NOWY zawór EGR wraz z chłodnicą był wadliwy, brak przekroju powodował brak przepływu płynu....
patryk.s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2025, 11:50   #83
Dirk00

Imię: Michał
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2014
Domyślnie 1.6HDI Znikający i wrcający płyn chłodniczy

Cześć
Macie może pomysł.
Układ "wciąga" płyn do środka. Tzn na zimny auto ma pełen zbiornik wyrównawczy.
W trakcie jazdy płyn jest wciągany do układu. Rano na zimnym zbiornik jest pusty, a po odkręceniu korka słychać syk i płyn wraca

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Dodatkowo, znika i wraca ogrzewania, a jak jak już jest to słabe, wskazówka temperatury, oraz tem na wyświetlaczu w trybie serwisowym faluje rośnie i spada

- odpowietrzany kilka razy
- wymieniony termostat (przed wymianą auto gotowało się do 110/120st)
- wymieniony rozrząd z pompą wody
- nie kopci na biało, nie ma mazi pod korkiem oleju, nie ma oleju w zbiorników wyrównawczym
- test CO2 ok nie zabarwił płynu, ale podczas badania, układ "wciągnął" płyn z menzurki i po 10 min menzurka była pusta (nie wyparowało)
Dirk00 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2025, 12:28   #84
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: 1.6HDI Znikający i wrcający płyn chłodniczy

Uszczelka głowicy lub pęknięcie głowicy albo cylindra.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2025, 13:35   #85
Pafeu_mk3

Imię: Paweł
Model: Focus mk3 kombi
Silnik: 1.6 tdci 115km
Domyślnie Odp: 1.6HDI Znikający i wrcający płyn chłodniczy

Niestety nie zwiastuje to nic dobrego.
Tak się składa, że przerabiałem temat niedawno, miałem takie same objawy, było podejrzenie jeszcze chłodniczki EGR (możesz sprawdzić), ale po zaślepieniu EGR objawy nadal były takie same.

Żeby doprecyzować, układ nie "wciąga" Ci płynu tylko do układu nabijanie jest ciśnienie, przez co wydaje się, że płynu ubywa. W momencie odkręcenia korka, uwalniasz nabite ciśnienie i płyn wraca do zbiornika.
Miałem dokładnie ten sam objaw i niestety trzeba było ściągać głowicę.

Głowica była planowana, sprawdzania szczelność na ciepło, generalnie pełna regeneracja.
Po całej operacji objawów brak, płyn chłodniczy w normie.
Poczytałem trochę o tym temacie i takie rzeczy zdarzają się w tych silnikach. Podobno nie można dopuszczać do przegrzania silnika bo właśnie potrafi wydmuchać uszczelkę albo co gorsza może pękać tuleja cylindra.

PS. Jeśli okaże się, że to UPG (uszczelka pod głowicą) to polecam znaleźć serwis, który podejdzie profesjonalnie do tematu. Jest wiele zakładów, które sprawdzają szczelność na zimno, co jest bzdurą, bo przy rozgrzanym silniku dopiero mogą wyjść nieszczelności. Z tego względu szczelność zawsze musi być sprawdzana na gorąco.

Ostatnio edytowane przez Pafeu_mk3 ; 31-10-2025 o 13:45
Pafeu_mk3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2025, 13:48   #86
Dirk00

Imię: Michał
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 Tdci
Domyślnie Odp: Znikający płyn chłodniczy, brak plam, czyste spaliny 1.6TDCI

No dobra, to jeszcze pytanie, bo ja już tak z 4k km przejechałem i oprócz braku ogrzewania i wahań temp nie ma innych objawów. Jeżdżę na krótkich odcinkach 5-10km jeżeli będę codziennie spuszczała ciśnienie korkiem to co się więcej może stać?
Dirk00 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
focus , mk3 , płyn chłodniczy

Zasady postowania