Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-01-2022, 23:12   #21
1Joanna
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2,0 TDCI 180KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Drgania/wibracje na postoju - 2.0 TDCI 150/180KM

Mam to samo i nie ma zadnej odpowiedzi tylko by zgadywali i wymieniali , i co wymienią to i tak nic się nie zmienia , te auta to wielka zagadka

1Joanna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2022, 23:16   #22
rychlakdesign
ford::average

Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 150KM >> 180KM, 4x4
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał 1Joanna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam to samo i nie ma zadnej odpowiedzi tylko by zgadywali i wymieniali , i co wymienią to i tak nic się nie zmienia , te auta to wielka zagadka
Dziękuję za odpowiedź. Jak można wiedzieć, co było u Ciebie do tej pory wymienione w związku z tymi drganiami? Im więcej informacji zbierzemy tym może łatwiej będzie zawęzić elementy do sprawdzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rychlakdesign jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2022, 23:19   #23
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO

Ten typ tak ma szkoda zachodu,wynika to ze sterowania tego silnika, na ciepłym jest lepjej i przy wyższych temperaturach,gdzie nie jestem w ASO to potwierdzają.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2022, 23:30   #24
rychlakdesign

Silnik: 2.0 TDCI 150KM >> 180KM, 4x4
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten typ tak ma szkoda zachodu,wynika to ze sterowania tego silnika, na ciepłym jest lepjej i przy wyższych temperaturach,gdzie nie jestem w ASO to potwierdzają.
U mnie idealnie chodzi podczas wypalania DPF. Tak chciałbym, aby zawsze było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Najgorsza jest ta nieregularność, raz jest lepiej, raz gorzej. Ciężko podjechać nawet na diagnozę,

Marek, a orientujesz się jak wygląda prawidłowa praca EGR na jałowym, przy rozgrzanym silniku? Czy zawór powinien być lekko uchylony? Jak u siebie sprawdzam, to mam 22-25% otwarty. A właśnie podczas tej idealnej pracy silnika (spalanie DPF) zawór pokazuję mi na 0% (zamknięty). Jeszcze ten trop mnie ciekawi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rychlakdesign jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2022, 23:39   #25
Matych

Imię: Marek
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO

Zawsze będzie chodził lepiej przy wypalaniu bo podnosi obroty,jesli przy drganiach na zimnym podbijesz obroty o 200 uzyskasz stabilizację.Samochody śmieć tak mająGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2025, 07:46   #26
koszka

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
Domyślnie drgania kierownicy i głośna praca silnika

Witam wszystkich. Mam problem z moim mondkiem 2017 1.5 tdci. A mianowicie na wolnych obrotach drzy kierownica. Powiem co zrobilem. Poduszka lewa przy rozrzadzie wymieniona na nowa oryginal, poduszka pod skrzynia takze. Poduszka pod aku jest na 100 procent ok. Zamieniona z innego auta. Po zdjeciu paska osprzetu zadnych zmian nadal trzesie. Poduszki ustawione jak trzeba. Nadal drgania. Bylem u mecha i ten twierzi ze to od dwumasy. Zadnych objawow jak szarpanie przy zapalaniu i gaszeniu nie ma. W piatek nalalem do baku dodatek czyszczacy LM 2666. Po przejechaniu kilkudziesieciu km cos sie zadzialo a mianowicie silnik zaczal jakos inaczej pracowac ciszej i nie trzęsło kiera.Ale trwalo to doslownie z 30 sekund i silnik powrocil do dawnej pracy czyli chodzil glosniej i drżała kierownica.Udało mi sie nagrać filmik . Na początku fimu silnik działa ok i później nagła zmiana pracy. link do filmu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] W tym dniu zrobilo sie tak jeszcze z cztery razy. Czyzby jednak wstryski nie domagaly.?. Kiedy powiedzialem o tym mechanikowi nadal twierdzi ze to dwumas , ze niby sie jakos tam ustawia i jest ciszej. Macie jakies pomysly na te przypadlosc?
koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2025, 21:47   #27
qndziu

Imię: Konrad
Model: Ford Mondeo mk5
Silnik: 1.5 Ecoboost 165 KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Drgania kierownicy i drżenie karoseri

Ja osobiście nie jestem przekonany, że to dwumasa, tak jak twierdzi mechanik. Na filmie ładnie widać jak zaczyna ci pulsować wąż z powietrzem idący od turbiny jak zaczyna się ta gorsza praca silnika.

Ford Mondeo mk5 1.5 Ecoboost 165 KM 2019
Skoda Fabia 3 1.2 TSI 90 KM 2015
qndziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2025, 08:09   #28
koszka

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Drgania kierownicy i drżenie karoseri

Cytat:
Napisał qndziu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja osobiście nie jestem przekonany, że to dwumasa, tak jak twierdzi mechanik. Na filmie ładnie widać jak zaczyna ci pulsować wąż z powietrzem idący od turbiny jak zaczyna się ta gorsza praca silnika.
Dokładnie też nie jestem przekonany o tej dwumasie. Wczoraj wyczyściłem EGR i nic sie nie zmieniło. Obstawiałbnym jednak wtryski, tylko mechanicy nie rwa sie do ich wyciagania.
koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
drgania , drgania karoserii , drgania kierownicy , wibracje

Zasady postowania