Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-10-2021, 10:15   #11
muli9
ford::advanced

Model: Mondek
Silnik: benzyna,ropa
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2.0 EcoBoost 203KM wymiana rozrządu

miałem robiony remont silnika i przy zdjęciu osłony sie okazało że łańcuch jest mocno naciagnięty i mechanik stwierdził ze już długo nie pociągnie. pytałem w fordie i komplet rozrządu to masakra cenowa jakies 4tys ale też mi powiedział że mozna zmienic sam łańcuch plus slizgacze i napinacz i wtedy części 950zl

Stary 30-07-2025, 02:12   #12
Czarnecki

Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2011 Lift

Panowie u mnie występuję kilkusekundowy 1-3 taki dziwny terkot po uruchomieniu najczęściej zimnego silnika, czy to wskazuje na elektrozawory zmiennych faz rozrządu, czy bardziej na łańcuch??
Czarnecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 05:11   #13
menen2

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Łańcuch. Do tego ślizgi i napinacz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2025, 01:40   #14
Czarnecki

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

A te elektrozawory nie dają chyba takiego efektu, zresztą gdyby z nimi było coś nie tak to miałbym jakieś błędy?

Jaka firma robiła na 1 montaż? Możecie polecić Hepu czy bardziej Swag? Nie znalazłem innych w ofercie, jedynie Dolz ale w zestawie z kołami - cena x2...

Przebieg 230.000km

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 31-07-2025 o 09:05
Stary 17-11-2025, 21:47   #15
Czarnecki

Question 2.0 Ecoboost wymiana rozrządu czy ktoś przerabiał??

Część,

zbliżam się do przebiegu 240.000 km przebiegu. Na zimnym silniku przy odpalaniu słychać przez chwilę takie terkotanie, ale nie za każdym razem. Stawiam na łańcuch i zamierzam się za to zabrać. Nie wiem co skompletować i na co warto być przygotowanym, czy ktoś z forum robił rozrząd w benzynowym 2.0 Ecoboost i ma jakieś uwagi? Czy wystarczyło wymienić sam łańcuch i ślizgi, czy koła zębate też kwalifikowały się do wymiany? Proszę o cenne uwagi jeśli ktoś z Was robił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Stary 18-11-2025, 12:56   #16
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoboost wymiana rozrządu czy ktoś przerabiał??

Cytat:
Napisał Czarnecki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy wystarczyło wymienić sam łańcuch i ślizgi, czy koła zębate też kwalifikowały się do wymiany?
Kolego, ja robiłem "wszystko" - bo silnik i tak był "rozgrzebany" - ale to można zweryfikować, przy wymianie rozrządu.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Natomiast wydaje mi się, że jak robisz już rozrząd i planujesz auto zostawić "w rodzinie", to i tak warto zainwestować i zrobić całość żeby mieć spokój Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-11-2025, 18:38   #17
Czarnecki

Cytat:
Napisał M.A.G. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oj niezła zadymę miałeś widzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Łańcuch strzelił czy co się wydarzyło? Miałeś podobne objawy do moich z tym terkotaniem przy odpalaniu?? Doczytałem, że robiłeś na oryginałach, czy zwracałeś może uwagę na to kto faktycznie produkuje łańcuch, koła ślizgi? Elektrozawory zmiennych faz też wymieniłeś? Czy ktoś wie jakie są objawy ich zużycia?
Stary 19-11-2025, 18:41   #18
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015

Cytat:
Napisał Czarnecki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Łańcuch strzelił czy co się wydarzyło?
Wszystko jest napisane w wątku - przegrzał się silnik:

Naprawę robił "człowiek z forum", ja wgląd w faktury miałem - widziałem, że części były z ASO zamawiane, ale nie pamiętam jakich producentów były.
Elektrozawory nie były zmieniane.
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2025, 00:20   #19
wojtek_mlody
ford::average

Imię: Wojtek
Model: S-max
Silnik: 2.0EB po tym, jak rozleciał się 1.6EB
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 2.0 EcoBoost wymiana rozrządu

Warto się przysłuchiwać silnikowi. Rozrząd w 2.0EB jest wymienny z czasem.

U mnie od czasu do czasu coś grzechotało. Pewnego razu przy 210 kkm za szybko przejechałem przez tory kolejowe, a że "były złe", to auto podskoczyło i zapaliła się kontrolka "check engine".

Miałem farta, bo skończyło się na wymianie rozrządu i wariatorów (po przeskoczeniu łańcucha).

ASO powiedziało, że nie miało takich przypadków w tym silniku... chyba wszyscy robią poza ASO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wojtek_mlody jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2025, 16:39   #20
Czarnecki

Cytat:
Napisał M.A.G. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszystko jest napisane w wątku - przegrzał się silnik
M.A.G. zaznajomiłem się z całą lekturą... Aż powiem mojemu mechanikowi, żeby zdjął węże przy chłodnicy i zobaczył czy wloty nie są tak zagniecione jak u Ciebie...

Panowie pytanie co lepsze... koła wałka rozrządu KOLBENSCHMIDT i zestaw łańcuch napinacz ślizgi HEPU, czy całość DOLZ?? Czy ktoś się orientuje kto produkuje te części jako oryginały? Przyznam się Wam że ostatnio wymieniałem czujnik niskiego ciśnienia paliwa... Zamówiłem oryginał za 560zl i Febi za 120zl i byłem w szoku... To dokładnie te same czujniki, na Febim nawet było widać wytarte logo Forda w miejscu gdzie na oryginale było... Robią z Nas idiotów... Koła są za 400zl a oryginał 1300zl i pewnie taka sama sytuacja...

Panowie, a czy przy okazji wymiany rozrządu robiliście napęd pompy oleju? Łańcuch i napinacz chce przynajmniej wymienić. Z napinaczem mam już dylemat, bo są dwa rodzaje...

i

Mój Maksio ma datę pierwszej rejestracji 10.2011 i bądź tutaj mądry... Ten biały niedostępny 6x droższy od tego stalowego, czy one się czymś różnią??

Ostatnio edytowane przez Czarnecki ; 24-11-2025 o 01:16
Odpowiedz

Zasady postowania