Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-12-2025, 19:23   #21
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Kompresja silnika 1,6 TI-VCT 115kM Benzyna

Cytat:
Napisał Runio84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale dziwi mnie ze jak mało spala oleju a kompresja podobno jest niska ( bo jak na razie nikt z doktorów motoryzacji nie był wstanie podać widełek kompresji) o czy tu szklanki sa winne i kompresja ucieka góra czy dołem przez tłoki
Podałem Ci wartości ciśnienia w silniku 1,6 Zetec te niby nominalne i minimalną graniczną. Twój silnik ma identyczną pojemność, stopień sprężania, czyli odprężony nie jest, więc w zasadzie wartości ciśnienia sprężania masz. Twoje 9 bar jest poniżej wartości granicznej, ale może masz więcej. Przecież wyniki pomiaru zależą poza samym stanem silnika także od :
1. Temperatury silnika;
2. Stanu rozrusznika i akumulatora;
3. Tego, czy podczas pomiaru była otwarta przepustnica na max, a o tym ani słowa;
4. Poprawności wskazań manometru lub przyrządu np, typu SPCS 15;
Ponadto na wyniki pomiaru może mieć wpływ także to, jak pogoniłeś silnik przed pomiarem, ponieważ wspominałeś o różnicy w zużyciu oleju w zależności od typu trasy.
Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
idąc dalej tropem ciekawości rwij łeb, pomierz cylindry, wymień pierścienie i zobacz czy pomogło.
Jestem przeciwny dla tej opcji z kilku powodów:
1. Póki co jeździ, a lepsze jest wrogiem dobrego;
2. W tym silniku i przy tym przebiegu podejrzewam, że tłoki w GMP będą miały spore luzy, a ponadto spodziewam się wzdłużnych zarysowań cylindrów od strony ściany grodziowej i chłodnicy, tłoki po wyjęciu także mogą wyglądać mało ciekawie i zakładam że większość mechaników może rzucić hasła SZLIF lub REMONT;
3. Zapewne będzie kłopot z ustaleniem momentu dokręcenia korb. Temat przewija się co jakiś czas na forum;
4. Pierścienie, może panewki, zrobienie głowicy + regulacja luzów, zestaw uszczelek i uszczelniaczy, śruby głowicy, olej + filtr, płyn chłodzący, rozrząd + pompa, może świece, to przy robocie własnej robi niezły koszt, a jeszcze są tam zmienne fazy i wariatory z nieznanym przebiegiem.
5. Zlecenie takiej usługi będzie kosztowne, a by samemu ogarnąć złożenie, ustawienia i pomiary potrzeba trochę wyposażenia i wątpię czy kolega ma to wszystko pod ręką. O ogrzewanym garażu już nie wspominam.

Czy nie lepiej zastosować mniej radykalne metody dla zaspokojenia ciekawości, takie jak ponowny pomiar lub nawet seria pomiarów ciśnienia sprężania w różnych warunkach, sprawdzenie luzów zaworowych, pomiar szczelności cylindrów, tylko tu może być problem ze sprzętem, może nawet dymiarka? Na początek zacząłbym jednak od inspekcji cylindrów kamerą. Kamerą, a nie badziewiem podłączonym do telefonu komórkowego. Taka rozsądna kamera do tego celu powinna mieć dobrą rozdzielczość i dwa obiektywy. Jeden umieszczony osiowo, a drugi promieniowo z możliwością obrotu obrotu o niecałe 360 stopni.

thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2025, 21:26   #22
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Przecież to była ironia.
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2025, 22:21   #23
thesperado

Wolałem "dmuchnąć na zimne", bo kolega tak drąży temat, że choć napisał, że nie ma zamiaru rozbierać silnika, to taki pomysł mógł mu wpaść do głowy. Zwróciłeś uwagę o co pytał na końcu postu #12? Zostawiłem to bez odpowiedzi, ponieważ sam nalot kwalifikuje się na zakup "wieńca" dla tego pojazdu z uwagi na koszty ew. napraw i jego wartość. Takie czasy. Z moim FF2 mam podobnie. Dopóki koła się toczą będzie ze mną, ale raczej nie oddalam się nim od miejsca zamieszkanie dalej niż to, co obejmuje assistance. Sprzedawać nie mam zamiaru, by nie słuchać głupot o korozji, rysach i wgięciach w pełnoletnim samochodzie. Może zrobienie głowicy by coś poprawiło bo 16 w sumie lichych gniazd i zaworów naciskanych stałymi szklankami może już niedomagać z naciskiem na może, ale pod warunkiem że sam to zrobi, a i tak koszty będą niemałe. Sprawdzić luzy zaworowe na wszelki wypadek i ... " jeździć, obserwować". Nie cierpię tego zwrotu, ale tu akurat pasuje jak ulał.
Stary 05-12-2025, 10:08   #24
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z moim FF2 mam podobnie.
Bo to już ten wiek kiedy w aucie może paść w każdej chwili absolutnie wszystko i nic z tym nie zrobisz. Użytkowa wartość auta dla Ciebie będzie wyższa niż rynkowa którą byłbyś w stanie uzyskać sprzedając samochód.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2025, 14:00   #25
thesperado

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to już ten wiek kiedy w aucie może paść w każdej chwili absolutnie wszystko i nic z tym nie zrobisz
Ja doskonale wiem o tym, ale niestety wiele osób żyje nadzieją że samochody są wieczne, a często zdarza się to tym, którzy pod maską rzadko grzebią. Ile to razy słyszałem co ty pie...... jak diagnoza była w stylu " to już jest koniec tego auta" . Sam powoli rozglądam się za następcą, tylko ... na właśnie, tylko dla silnika 1,6 Sigma 2018 jest rocznikiem granicznym, a jak dorzucić silnik PNDx i polski salon i rocznik 2018, to w zasadzie na wielki wybór nie ma co liczyć. To, co się pokazuje i jest rozsądne schodzi na pniu. Mam jeszcze 2-3 alternatywy dla Focusa, ale wszystko obsługiwane przez Forscan, choć nie zawsze Ford, lub może dojrzeje do FF4 z EB, choć wolałbym nie.
Stary 08-12-2025, 11:49   #26
Runio84
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk2 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT 116KM, 85kW

Cytat:
Napisał papkin44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Normalnie powinno być 12-14 bar, ale przy takim przebiegu minimalnie zadowalające ciśnienie sprężania to 10 bar.

Wartość zużycia oleju, którą podawałeś wcześniej, może wskazywać że do miski olejowej dostawała się niespalona benzyna (czyli jeździłeś na oleju zmieszanym z benzyną ... częściowo wodą). No ale taki scenariusz powinny zasygnalizować sondy, pomijam w tych rozważaniach zapach benzyny, który byłby wyraźnie wyczuwalny.

Jeśli spod korka wlewu oleju mocno czuć benzynę, to masz gotową diagnozę.
Witaj
Własnie dziwi mnie to ze poziom oleju sie nie zwieksza ( jak by benzyna była dodawana) nie ma tez innego zapachu spalin czy osmolin na wydechu. Sonda lambda nic nie sygnalizuje (a jest nowa bo była wymieniana wraz z tłumikami) po podłączneiu pod komputer nic nie wyskakuje. ogólne nie kopci nie ciagnie oleju , pali naprawde nie duzo bo na trasie około 6 litrów za to w miescie to około 10 ale to na dystansie głownie 3-5 km
Pozdrawiam

Bump:
Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podałem Ci wartości ciśnienia w silniku 1,6 Zetec te niby nominalne i minimalną graniczną. Twój silnik ma identyczną pojemność, stopień sprężania, czyli odprężony nie jest, więc w zasadzie wartości ciśnienia sprężania masz. Twoje 9 bar jest poniżej wartości granicznej, ale może masz więcej. Przecież wyniki pomiaru zależą poza samym stanem silnika także od :
1. Temperatury silnika;
3. Tego, czy podczas pomiaru była otwarta przepustnica na max, a o tym ani słowa;
Ponadto na wyniki pomiaru może mieć wpływ także to, jak pogoniłeś silnik przed pomiarem, ponieważ wspominałeś o różnicy w zużyciu oleju w zależności od typu trasy.

2. W tym silniku i przy tym przebiegu podejrzewam, że tłoki w GMP będą miały spore luzy, a ponadto spodziewam się wzdłużnych zarysowań cylindrów od strony ściany grodziowej i chłodnicy, tłoki po wyjęciu także mogą wyglądać mało ciekawie i zakładam że większość mechaników może rzucić hasła SZLIF lub REMONT;
3. Zapewne będzie kłopot z ustaleniem momentu dokręcenia korb. Temat przewija się co jakiś czas na forum;
4. Pierścienie, może panewki, zrobienie głowicy + regulacja luzów, zestaw uszczelek i uszczelniaczy, śruby głowicy, olej + filtr, płyn chłodzący, rozrząd + pompa, może świece, to przy robocie własnej robi niezły koszt, a jeszcze są tam zmienne fazy i wariatory z nieznanym przebiegiem.
5. Zlecenie takiej usługi będzie kosztowne, a by samemu ogarnąć złożenie, ustawienia i pomiary potrzeba trochę wyposażenia i wątpię czy kolega ma to wszystko pod ręką. O ogrzewanym garażu już nie wspominam.

Czy nie lepiej zastosować mniej radykalne metody dla zaspokojenia ciekawości, takie jak ponowny pomiar lub nawet seria pomiarów ciśnienia sprężania w różnych warunkach, sprawdzenie luzów zaworowych, pomiar szczelności cylindrów, tylko tu może być problem ze sprzętem, może nawet dymiarka? Na początek zacząłbym jednak od inspekcji cylindrów kamerą. Kamerą, a nie badziewiem podłączonym do telefonu komórkowego. Taka rozsądna kamera do tego celu powinna mieć dobrą rozdzielczość i dwa obiektywy. Jeden umieszczony osiowo, a drugi promieniowo z możliwością obrotu obrotu o niecałe 360 stopni.

Super dzieki wielkie za merytorykę.
Powiedz mi czy mniejsza kompresje moze byc wynikiem luzów na szklankach ?bo one sie tłuką mocno potem oczywiscie cichną ale wydaje mi sie że przez to gdzieś kompresja ucieka.

Bump:
Cytat:
Wolałem "dmuchnąć na zimne", bo kolega tak drąży temat, że choć napisał, że nie ma zamiaru rozbierać silnika, to taki pomysł mógł mu wpaść do głowy. Zwróciłeś uwagę o co pytał na końcu postu #12? Zostawiłem to bez odpowiedzi, ponieważ sam nalot kwalifikuje się na zakup "wieńca" dla tego pojazdu z uwagi na koszty ew. napraw i jego wartość. Takie czasy. Z moim FF2 mam podobnie. Dopóki koła się toczą będzie ze mną, ale raczej nie oddalam się nim od miejsca zamieszkanie dalej niż to, co obejmuje assistance. Sprzedawać nie mam zamiaru, by nie słuchać głupot o korozji, rysach i wgięciach w pełnoletnim samochodzie. Może zrobienie głowicy by coś poprawiło bo 16 w sumie lichych gniazd i zaworów naciskanych stałymi szklankami może już niedomagać z naciskiem na może, ale pod warunkiem że sam to zrobi, a i tak koszty będą niemałe. Sprawdzić luzy zaworowe na wszelki wypadek i ... " jeździć, obserwować". Nie cierpię tego zwrotu, ale tu akurat pasuje jak ulał.

Dokładnie nie planuje nic w nim robic po prostu chciałem z czystej ciekawości dowiedziec sie co moze być przyczyną niskiej kompresji czy szklanki które grają i przez nie ucieka kompresja ( bo z około 50 tyś km temu przez wlew oleju nie było wydmuchów powietrza a teraz sa)
ogólnie zastanawia mnei tez ile moge nim pojezdzic ..?
kiedyś mechanik jak robił wydech zerknął na silnik i powiedział ze nie opłaca sie go remontować lepiej znaleźć lepszy silnik i przekładkę zrobić jak juz ale wiek swoje robi korozja na progach sie pojawia...wiec jak cos chce ten samochód na działkę na budowę go przeznaczyć jako wół roboczy bo i 650kg stali da rade nim przewieźć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przecież to była ironia.
na samym początku prosiłem o merytorykę a Ty pie..głupoty jak pobity wiec życzę Ci aby wszystkie klawisze w klawiaturze Ci się połamały i nigdy nie wróciły do sprawności.

Dziękuje za uwagę i idź sobie STĄD gawędziarzu !

Bump:
Cytat:
1. Temperatury silnika;

Co do :
1. Temperatury silnika- robiłem na ciepłym po zagrzaniu ( przejechaniu koło 30 km)

2. Stanu rozrusznika i akumulatora - rozrusznik jest nowy akumulator spoko maz rok ale alternator ma porblem z ładowaniem bo lekko przeładowuje około 15v

3. Tego, czy podczas pomiaru była otwarta przepustnica na max, a o tym ani słowa - badania były robione na otwartej jak i na zamknietej tyle samo było koło 9 barów

4. Poprawności wskazań manometru lub przyrządu np, typu SPCS 15 - robiłem jakims z ali sprzetem który w sumie nie dało sie wkręcić tylko docisnąć do gniazda świec.

Runio84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2025, 14:08   #27
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Pobór oleju godny pozazdroszczenia - o ile to olej a nie olej + benzyna (co łatwo wyczuć spod korka wlewu). To samo mogę powiedzieć o spalaniu benzyny (ideał jak na 350kkm i rok silnika)

Szklanki stukają, co znaczy że bez konieczności regulacji szklanek przejedziesz jeszcze nawet i 100kkm. Aczkolwiek może być tak, że wydechowe są ciche (mały luz zaworowy) a dolotowe głośne w fazie rozgrzewania silnika (zalecany pomiar szczelinomierzem).

Szklanki mają wpływ na kompresję tylko w sytuacji, gdy brakuje luzu na tyle że zawory nie domykają się. Zbyt duże luzy zaworowe powodują większe zużycie krzywek na wałkach rozrządu, zużycie szklanki - denka oraz punktu kontaktu szklanki z końcówką trzonka zaworu.

Czyli albo źle zmierzyłeś kompresję albo masz benzynę w oleju.
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2025, 22:38   #28
thesperado

Naprawdę ciężko wypowiadać się samymi konkretami na odległość, ale spróbuję.
Cytat:
Napisał Runio84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Własnie dziwi mnie to ze poziom oleju sie nie zwieksza ( jak by benzyna była dodawana) nie ma tez innego zapachu spalin czy osmolin na wydechu. Sonda lambda nic nie sygnalizuje (a jest nowa bo była wymieniana wraz z tłumikami) po podłączneiu pod komputer nic nie wyskakuje. ogólne nie kopci nie ciagnie oleju , pali naprawde nie duzo bo na trasie około 6 litrów za to w miescie to około 10 ale to na dystansie głownie 3-5 km
Zużycie oleju nieprawdopodobne, o czym wspomniałem, ale u siebie (FF2, ze słusznym nalotem) zauważyłem także duże rozbieżności w zużyciu oleju w zależności od sposobu używania auta, więc załóżmy, że większość dystansu pokonujesz w taki sposób, że oleju ubywa niewiele.
Piszesz o wymienionej sondzie, pytanie tylko której? W sumie mniejsza z tym, skoro nie sypie błędami, jest moc, i spalanie nie najgorsze. Myślę, że w takim wypadku nie ma sensu podglądać pracę sond i kata, chyba, że z nudów lub ciekawości.
Teraz słów kilka o klepiących zaworach/szklankach. Jest tego 16 sztuk. Jak 14 będzie klepało, a 2 nie, bo się podpierają na wałku nie usłyszysz tego, a to gwarantuje kłopoty. Dlatego przy tym nalocie warto dla świętego spokoju to sprawdzić. Myślę także, że kompresję zaniżoną o 0,5 - 1 bar, to możesz mieć przy tym nalocie przez samą nieszczelność spowodowaną zużyciem gniazd i zaworów. Wszak jest ich tam 16 i prawdopodobieństwo nieszczelności jest 2 razy większe niż w silniku 8 zaworowym. Skutki także. Niestety nie opcji, aby się przekonać jaka jest prawda bez zdjęcia głowicy. Przedmuchy, przy tym nalocie, w silniku benzynowym z niskimi tłokami, w po flotowym aucie? Nic dziwnego. Cieszyć się wypada, że jest w tak dobrej kondycji (moc, zużycie oleju i paliwa). Co mają powiedzieć nieszczęśnicy z 2.0 TFSI starszych generacji.
To, że przy pomiarze końcówkę tylko dociskałeś nie ma znaczenia. W silniku benzynowym robię to tylko w taki sam sposób. Jedyna niewiadoma to poprawność/dokładność wskazań zapewne manometru.
Nie zgodzę się także z twierdzeniem, że lepiej wymieniać silnik. Najlepiej zapobiegać, a jak już się coś wysypie, to zweryfikować usterkę, wycenić i ją usunąć nie robiąc całego remontu. Jak się nie da, bo kalkulacja nie pozwoli, to zmienić auto. Policz ile wyjdzie zakup silnika w stanie niewiadomym (większość sprzedaje silniki z małym przebiegiem w stanie bardzo dobrym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)+ rozrząd + olej i płyn chłodzący + świece + kilka uszczelek, bo pewnie trafi się sam słupek + przegląd alternatora jak już na wierzchu + ew. sprzęgło + ew. klimatyzacja + robocizna + niespodzianki. A co jak nie robisz podmiany samemu, a mechanik, który wyjął lub wyjmie silnik, wsadzi nowy na miejsce w takim terminie, że z rękojmi sprzedawcy niewiele czasu zostanie i prawda o stanie silnika wyjdzie na jaw zbyt późno? Naprawdę trudne kwestie poruszamy, szczególnie,że tylko Ty masz kontakt z tym pojazdem.
Stary 09-12-2025, 16:42   #29
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

^^ Absolutnie się zgadzam!
Sam posiadam Fokę z 2006 roku i gdybym miał ją teraz sprzedawać, to wyceniłbym na 17 000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale to byłaby cena zaporowa, choć uczciwa – i tak nikt by tego nie kupił, bo przecież są "tańsze".
Kupujących interesuje przede wszystkim cena a nie wartość użytkowa (tj., ile trzeba dołożyć: czy układ hamulcowy do wymiany, stan UV-techniczny lamp).
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2025, 17:01   #30
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

Wartość użytkowa aut blisko pełnoletnich to "jeździ, skręca, hamuje, ma ważne OC i przegląd".
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania