![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: mondeo mk4
Silnik: diesel TDCI
Rocznik: 2012
|
Czy da sie Forscanem lub jakimś innym darmowym programem podnieść obroty przy jakich skrzynia zmienia bieg na wyższy? Albo wykasować dane stylu jazdy, których nauczyła sie skrzynia, żeby uczyła sie od nowa? Ale tylko te dane, nie chce wywoływać jakiejś kalibracji sprzęgieł czy czegoś co może mi na serio rozregulować skrzynie.
Nie wiem dlaczego, pewnie tak sie skrzynia nauczyła stylu jazdy, ale skrzynia trzyma obroty silnika bardzo nisko i szybko zmienia biegi. Tak nisko, ze cala buda sie trzęsie. Gdzieś poniżej 1500 rpm. Boje sie, ze to ma tez zły wpływ na tlumik drgań. Da sie jakoś powiedzieć skrzyni, żeby trzymała obroty o 200 rpm wyższe? Albo zresetować te jej dane stylu jazdy? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: mondeo mk4
Silnik: diesel TDCI
Rocznik: 2012
|
Skrzynia o ile wiem uczy sie stylu jazdy kierowcy. Da sie to jakos zresetować czyms darmowym? Ale bez wywoływania jakich ryzykownych procedur kalibracji sprzęgieł, tylko styl jazdy. Bez podejmowania niepotrzebnego ryzyka.
PS. Tedi, jak ten Outlander sie sprawuje? Ostatnio edytowane przez polcad ; 08-12-2025 o 22:05 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| skrzynia biegów |
|
|