Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-12-2025, 10:52   #431
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Wymiana standardowego radia na nawigację fabryczną Sync2/Sync3

Wiązka do Sunc2 i Sync3 jest inna, do tego do przedlifta jest jeszcze inna.

Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2025, 20:11   #432
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiązka do Sunc2 i Sync3 jest inna, do tego do przedlifta jest jeszcze inna.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Do przedlifta to raczej nie było ŻADNEJ WIĄZKI pod Sync2/Sync3, a poliftowe wiązki pod Sync2 różnią się od Sync3 głównie tym, że mają podłączenie pod moduł GPSM - zbędny w Sync3.
Żaden Sync3 NIE MA ŻADNEGO PROBLEMU W PRACY NA WIĄZCE "OD SYNC2".
Zdecydowanie najprościej jest moim zdaniem zastosować wiązkę "leniuch" od @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - wbrew powyższym opiniom - (mimo swej ceny) daje możliwość "nowicjuszowi" uzyskać pożądany efekt bez zbędnego "doktoryzowania się" i gromadzenia potrzebnych kawałków wiązek...
Stary 11-12-2025, 11:57   #433
Pafeu_mk3
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Focus mk3 kombi
Silnik: 1.6 tdci 115km
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdecydowanie najprościej jest moim zdaniem zastosować wiązkę "leniuch" od @Komorowscy - wbrew powyższym opiniom - (mimo swej ceny) daje możliwość "nowicjuszowi" uzyskać pożądany efekt bez zbędnego "doktoryzowania się" i gromadzenia potrzebnych kawałków wiązek...
Dokładnie na takie rozwiązanie będę się decydował (o czym pisałem dwukrotnie wcześniej) także zupełnie nie przejmuję się wiązką. Kolega Antej chyba nie wyłapał tej informacji.

Wybór padł już na SYNC2, obecnie zależy mi na kamerze cofania, słuchaniu muzyki po BT i zestawie głośnomówiącym. Wszystkie te rzeczy SYNC2 posiada, nie przeszkadza mi brak polskiego lektora. Wiem, że sprzęt już "leciwy" i odstaje od SYNC3 ale z uwagi na cenę myślę, że to rozsądny wybór.

Plan był żeby zastosować ramkę SONY z wersji USA, gdzie mamy ładny panel piano black z pokrętłem, według mnie wizualnie wygląda dużo lepiej niż ramka z FF3 FL, ale jednak mój zapał został ostudzony jak spojrzałem na ceny. W EU praktycznie nie do dostania jest taka ramka, najwięcej w USA ale jednak koszt z kosmosu.
Także już zakupiłem za całe 70zł ramkę z FF3 FL razem z przyciskami, teraz tylko trzeba będzie gdzieś umieścić przycisk ryglowania drzwi, dodam go raczej poniżej panelu klimatronika.
Brakuje mi jeszcze HUB USB, czy do SYNC2 pasuje każdy HUB od FF3?
Pafeu_mk3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2025, 20:23   #434
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Pafeu_mk3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... nie przeszkadza mi brak polskiego lektora. ...
W Sync2 nie "lektor" jest problemem a BRAK POLSKICH KOMEND GŁOSOWYCH.
Jest to wada podstawowa i trudna do "zamaskowania". Brak możliwości obsługi telefonu głosowo w czasie jazdy ("zadzwoń do ...") jest bardzo dużym kłopotem.
Stary 11-12-2025, 21:19   #435
Pafeu_mk3

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Brak możliwości obsługi telefonu głosowo w czasie jazdy
Dlaczego brak? To, że nie ma polskich komend głosowych nie oznacza, że nie możemy wywołać połączenia po angielsku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zanim zaktualizowałem swój sync do wersji 1.1 z polską obsługą głosową, wybierałem połączenie po angielsku, jest to jak najbardziej do zrobienia, jedynie niektóre bardziej skomplikowane nazwy z książki sprawiały problem. Jednak nie jest to aż tak wielkie utrudnienie.

Odnośnie sync 1.1, u mnie jest system wzywania pomocy, z tego co wyczytałem dzięki temu mam już moduł GPSM, także chociaż tego nie muszę szukać do Sync 2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-12-2025, 22:03   #436
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Pafeu_mk3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlaczego brak? To, że nie ma polskich komend głosowych nie oznacza, że nie możemy wywołać połączenia po angielsku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zanim zaktualizowałem swój sync do wersji 1.1 z polską obsługą głosową, wybierałem połączenie po angielsku,
[...]
Witam

Gdy miałem Sync w wersji angielskiej, to nie byłem w stanie wywołać zapisanego kontaktu,
dopiero wymiana modułu na polski dała mi możliwość kozystania z opcji głosowej

Jakbyś po angielsku wywołał kontakt np. "Witek" - bo ja nie byłem w stanie

Cytat:
[...]

Wybór padł już na SYNC2, obecnie zależy mi na kamerze cofania, słuchaniu muzyki po BT i zestawie głośnomówiącym. Wszystkie te rzeczy SYNC2 posiada,
[...]

2) Zapomina kolega o jednej istotnej kwestii => na rynek wchodzą coraz nowsze telefony,
a Sync 2 nie ma aktualizacji w przeciwieństwie do Sync 3 => na forum, wielu kolegów miało problem ze sparowanie / obsługą nowych telefonów ze starszym Syncem

pozdrawiam
Arturek
Stary 11-12-2025, 23:06   #437
Pafeu_mk3

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2) Zapomina kolega o jednej istotnej kwestii => na rynek wchodzą coraz nowsze telefony,
a Sync 2 nie ma aktualizacji w przeciwieństwie do Sync 3 => na forum, wielu kolegów miało problem ze sparowanie / obsługą nowych telefonów ze starszym Syncem
Dziękuję za zwrócenie na to uwagi, faktycznie nie byłem tego świadom.
Do głowy przychodzi mi pomysł aby przetestować swój telefon u kogoś kto ma Sync2. Tak się składa, że sąsiad posiada Kuge Mk2 przed FL, dobrze myślę, że powinien mieć sync2? Oczywiście, jeśli nie było nic ruszane.
Pociesza mnie fakt, że posiadam telefon kilkuletni, także może nie będzie aż tak źle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odnośnie polskiej obsługi głosowej, jest to dla mnie (jako kompletnego laika) trochę dziwne, że inżynierowie Forda mieli gotowe rozwiązanie z sync 1.1 i nie przenieśli tego do sync2. Przecież chyba mogli przenieść te paczki głosów do nowszego systemu.
Lekka porażka, że nowszy system otrzymywał pewien obszar funkcji bardziej okrojony niż poprzednia wersja.

Ostatnio edytowane przez Pafeu_mk3 ; 11-12-2025 o 23:11
Stary 12-12-2025, 00:07   #438
tedi_k
FCP member

Cytat:
.... To, że nie ma polskich komend głosowych nie oznacza, że nie możemy wywołać połączenia po angielsku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
Zanim się coś napisze, to proponuję spróbować zadzwonić do dowolnego kontaktu ze swojego telefonu...
Ja generalnie WIEM CO PISZĘ...
Stary 12-12-2025, 08:54   #439
Pafeu_mk3

Cytat:
Zanim się coś napisze, to proponuję spróbować zadzwonić do dowolnego kontaktu ze swojego telefonu...
Cytat:
Zanim zaktualizowałem swój sync do wersji 1.1 z polską obsługą głosową, wybierałem połączenie po angielsku, jest to jak najbardziej do zrobienia, jedynie niektóre bardziej skomplikowane nazwy z książki sprawiały problem. Jednak nie jest to aż tak wielkie utrudnienie.
Ja proponuję czytać posty w całości i ze zrozumieniem. Odnoszę wrażenie, że niektórzy na tym forum próbują na siłę udowodnić drugiemu brak racji.

Aby nie było, że post o niczym, ponawiam swoje pytanie.

Brakuje mi jeszcze HUB USB, czy do SYNC2 pasuje każdy HUB od FF3?
Stary 12-12-2025, 10:10   #440
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Nie pasuje od Sync3.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania