![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
W 2020 też nie ma informacji, na którym biegu jest aktualnie skrzynia (po uużyciu łopatki pokazuje się na chwilkę jedynie).
W procedurze jest "tip in", jeśli dobrze rozumiem, chodzi o lekkie przyhamowanie, żeby wymusić downshift - procedura jest taka sama dla późniejszych roczników, gdzie nie ma łopatek. Poza wymianami oleju i adaptacją (tak, potrzeby jest Forscan) to dalsze kroki opierają się już pewnie o specjalistów od skrzyń automatycznych. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marek
Model: GALAXY Auto
Silnik: 2.0 Tdci 140km
Rocznik: 2013
|
w galaxy lopatki sa tylko w top spec. Pewnie w lincolnie zawsze sa. generalnie z jakiego systemu serwisu biora takie instrukcje? - udalo mi sie zdobyc troche hasel to moze mi sie uda znalezc, ale nie wiem gdzie tego szukac
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Cytat:
Na zimnym (kiedy olej jest gesty) zdarzało się, że w ogóle nie było napędu. Kiedy już się trochę rozgrzał (po ok. 100m) biegi strasznie przeciągało. Po kilkuset metrach czyli gdy olej był dostatecznie rozgrzany prawie wszystko wracało do normy. Prawie, ponieważ potrafiła poszarpywać. Największy problem był przy ruszaniu po parkowania np. pod górkę lub przy wyjeździe z parkingu podziemnego. Wtedy ewidentnie ujawniał się zbyt niski poziom oleju. Po wspomnianym uzupełnieniu żadne z opisywanych problemów już się nie pojawia. |
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
To są workshop manuale z fordowskiego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Identyczne dla Escape 2020 jak i np. 2023, które nie mają łopatek (były tylko w 2020, a i to nie we wszystkich trimach). Zgadywałbym, że dla wszystkich 8F35/8F40 będą wyglądać tak samo. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 PS / EDGE 2019
Silnik: 2.0 TDCI 180KM / 2.0 Ecoblue 238KM
Rocznik: 2017 / 2019
|
Zaciekawił mnie ten temat bo od niedawna jestem posiadaczem EDGE 2.0 vignale ecoblue 238KM ze skrzynią 8F57 z 2019 roku przebieg 107k km.
Samochód zakupiłem na początku sierpnia br. i wracając do domu 400 km wszystko było super. Samochód zaliczył w czasie drogi do domu - turlanie się w korku, jazdę autostradową zwykłe drogi w sumie wszystko co może człowieka spotkać na trasie przez pół Polski. I 3 km przed domem (na szczęście) po zatrzymaniu się przed przejściem dla pieszych w czasie ruszanie nagle brak trakcji. Obroty w górę mocne szarpnięcie i nagle mozolne rozpędzanie. Na Liczniku „Awaria skrzyni, brak biegu wstecznego, Niezwłoczny serwis” Forscan: znalezione moduły: TCM - Moduł sterujący skrzyni biegów. (WARN) [09:08:09.302] DTC w TCM: P0766:00-65, P2700:00-6D, P2703:00-6D Szybki kontakt z komisem i decyzja że oni pokrywaj różnice w kosztach naprawy (miałem ubezpieczenie komisowe obejmujące naprawę skrzyni automatycznej do 7k zł ) przyjechali lawetą i zabrali do Barnowa pod Poznaniem tam naprawa wyszła 18 000 półtora miesiąca czekania. a Józefowie pod Warszawą wycenili 29 000 Materiały: konwerter 5200,- ; filtr 460,- ; filtr wklad 200,- ;TARCZE KPL 2900,- ;olej 1200,- MERCON ULV; uszczeln. kpl z tłokami 3350,- ; kpl przekładni planetarnych 6500,- ;Sterownik 7500 ; Robocizna 2500,- zł koszt naprawy z nowym sterownikiem 29810,- brutto W sumie teraz mam nową skrzynię – jedynie blok zaworów jest regenerowany bo nowego nie sposób kupić a jak są to ceny zawrotne – reszta przypłynęła z kanady . A że temat jest o adaptacji to mam po wstępnie pytanko Serwis zrobił oczywiście adaptację skrzyni ale mam wrażenie że po zakupie samochód chyba „płynniej” się zbierał – a może jestem przewrażliwiony. Dodatkowo jako że mam boxa (pudełko Damiana) i nakładkę na syn3 mam na nim informację na jakim biegu jadę i zauważyłem że po ruszeniu z 1 wskakuje na 3 i chyba pomija 2 (przejście jest płynne i bez wyświetlania biegów by pewnie się nie zorientował). Drugi bieg jest bo go mogę wybrać manetką z 1 w górę lub z 3 w dół. Rozmawiałem z serwisem i powiedzieli że nie mają pojęcia dlaczego tak jest ale po kontakcie z swoim człowiekiem z serwisu forda zasugerowali żeby zrobić aktualizację PCM-a bo może tutaj leży „problem” Możliwe że 2 bieg jest tak szybko zmieniany że zanim box to zwizualizuje na wyświetlaczu to jest już 3 �� Mam pełną versję forscan-a i Vgate vLinker FS ale nie chciał bym uwalić pcm-a w czasie aktualizacji lub spróbuję ponownie zrobić adaptację ? |
|
|
|
|
|
#36 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Artur
Model: Edge
Silnik: 2,0 Ecoblue Bi Turbo
Rocznik: 2019
|
Witaj, mam dokładnie ten sam model auta. Reklamowałem także brak 2 biegu przy automatycznej zmianie. Po dwóch dniach w serwisie otrzymałem informację, że ta skrzynia przy tak ma. Przy automatycznej zmianie używa tylko 7 biegów. 2 włącza się w przypadku dużego obciążenia (ciągnięcia przyczepy, itp), Oczywiście przy zmianie manualnej wszystkie biegi się zmieniają.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
Ten Typ Tak Ma, proszę nie regulować odbiorników:
The 2019-2021 Edges had really rough shifting 8-speeds from the factory. Lots of surging and bucking in the first 3 gears. There were multiple TSB’s going all the way up to 2022 for PCM reflashes to address these issues. People with ford edges constantly ask if this update is worth it. I am showing that the latest one completely takes 2 out of the equation whether you baby it or gun it. Manual shifting is the only way now. ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) Ford altered the shift parameters of the transmission in such a way that the second gear is no longer part of the vehicle's regular operation. The move essentially cuts out the second gear via software. ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) Zapewne drugi bieg "wypadł" z tym lub którymś z podobnych TSB: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. |
|
|
|
![]() |
|
|
|