![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jurek
Model: escape
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2017
|
Witam. Wie może ktoś pod jakie piny podłączyć przewody od modułu podnoszenia klapy nogą. Uszkodzony tył, nie działa podnoszenie z buta. Są tam trzy przewody, jeden do + drugi do masy i trzeci sygnałowy. i z tym sygnałowym mam problem (chyba). Reszta wszystko śmiga. Escape MK$ lift z 2023 roku
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
![]() Zarejestrowany: 31-10-2025
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Zamki klap w fordach z lat 2015-2020 padają jak muchy po deszczu.... Serwis nic o tym nie wie bo robią tylko auta na gwarancji a tam problemu jeszcze nie ma, jeszcze bo budowa jest identyczna jak w starszych modelach.
Nowy zamek w ASO kosztuje ok 1100zl dlatego nikt nie chce u nich tego naprawiać. Zamek da się naprawić jeśli ktoś mocno chce.
|
|
|
#24 |
|
|
Dzięki, za odpowiedź, to potwierdza moje przypuszczenia. Z pomiarów mi wychodzi, że RGTM czasem za późno dostaje sygnał z jednej z krańcówek w zamku. Zdemontowałem go, faktycznie czuć że mechanizm się przycina przy ujemnych temperaturach. Tylko dziwne że lekkie pociągnięcie za klapę pomaga. Aktualna cena nowego w ASO to 780 zł brutto, w tym tygodniu pytałem i chyba na to się zdecyduję żeby przez te kilka lat użytkowania samochodu mieć spokój.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
Niestety, okazało się że to nie wina zamka. Dziś wymieniłem, kupiłem w salonie więc na bank jest nowy, oryginalny. Finalnie dałem za niego 770 zł. Niestety klapa nadal nie chce się otwierać bez pomocy. Sterownik też wymieniałem, przetestowałem najnowszy wariant GJ5T-14B673-AJ. Czujniki po bokach klapy sprawdzone, forscan nie pokazuje żadnych niespodziewanych sygnałów. Chyba już tylko teleskopy zostały... Zastanawiam się jeszcze czy nie trzeba zrobić jakiejś adaptacji po wymianie, ale z forscana nie da się tego wyklikać. Może wyjmę mu na noc bezpiecznik żeby się porządnie zresetował.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
|
Wymienisz pół auta, a na końcu się okaże, że wystarczyło oczyścić i przesmarować zawiasy klapy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niemniej powodzenia i informuj proszę o postępach. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Właśnie dlatego lepiej pojechać do kogoś na diagnozę niż w ciemno wymieniać zamki w cenie całej klapy.
Jako ciekawostka, zamki da się naprawić, nie wygląda to profesjonalnie ale działa. Jeśli chodzi o siłowniki to od dwóch lat proszę o wysyłanie uszkodzonych siłowników aby opatentować jak je naprawiać. Deklarowało się ok 20 osób, nie wysłał nikt nawet gdy chciałem za to zapłacić.
|
|
|
#28 |
|
|
Odłączenie sterownika nic nie zmieniło, nie wydaje mi się żeby się w ogóle resetował. Zastanawiam się czy to nie ten prawy siłownik gazowy. Tak jak w zwykłych klapach, te zużyte dają się we znaki właśnie zimą. Zdemontuję go i wezmę do domu żeby się ogrzał. jeśli po założeniu ciepłego będzie działać, to będzie znak że mam winnego.
Edit: Znowu nie trafiłem, wczoraj zdjąłem prawą sprężynę gazową, całą noc leżała pod kaloryferem, rano założyłem i jest to samo. Został do sprawdzenia już tylko prawy siłownik. Edit2: Kolejne pudło... Nagrzałem oba siłowniki i dzieje się to samo... Nie chce mi się wierzyć że to tak powinno być, ale wyeliminowałem już chyba wszystkie możliwości Ostatnio edytowane przez Barkaz ; 29-12-2025 o 11:08 |
|
|
|