![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Ford Escape mk4 USA
Silnik: 1.5 3 cyl
Rocznik: 2020
|
Dzień dobry. Na początku chciałem się przywitać, jestem nowy na forum. Za wszystkie ewentualne błędy z góry przepraszam. Opiszę problem z moim samochodem. Ford escape 2020 1.5 182 kM 3 cyl sel awd wprowadzony z USA. Jedyną szkodą był zbity szyberdach, żadnych uszkodzeń blacharskich czy mechanicznych. Auto stało nieużywane w garażu 2 tygodnie. Po uruchomieniu przejechał ok 10 km. Po uruchomieniu pojawił się komunikat cross trafic awaria, brak bliss, po kolejnym uruchomieniu brak sterowania szybami, brak nawiewu brak sterowania trybami jazdy, brak auto start stop, asystenta pasa. Wg mechanika prawdopodobnie słaby akumulator. Naładowany podłączony wszystko działało ok 10 sekund następnie ponownie powrót błędów. Akumulator wymieniony na nowy, adaptacja nowego jedynie przez 5x światła i 3 hamulec, bez Forscana, działało kilkanaście sekund i znowu błędy, za pomocą ODB nie da się usunąć. Auto jak nowe 100 tys przebiegu, wszystkie moduły jak nowe brak wilgoci śniedzi, nalotów, bezpieczniki dobre. Dzisiaj pon podłączeniu akumulator znowu chwilę działało. Czy może być to wina braku adaptacji akumulatora przez Forscan, czy ktoś miał taki przypadek. Czy jrst6to wina któregoś z modułów, dotychczas przed dłuższym postojem auto jeździło bez zarzutów, żadnych błędów nie było, wszystkie systemy działały, auto jedzie normalnie ma moc silnik pracuje normalnie. Proszę o pomoc. Może ktoś poleci kogoś w województwie lubelskim. Jechać się da, ale niedaleko bo brak nawiewu.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
|
Póki nikt z większym doświadczeniem w podobnych problemach się nie wypowie...
U0164 - Lost Communication With HVAC Control Module U0256 - Lost Communication With Front Controls Interface Module 'A' Wygląda na - bez zdziwienia - problem elektryczny. Nie wydaje mi się, aby brak resetu BMS (jeśli nie udało się go wykonać) miał aż takie skutki. Zastanawiałbym się nad problemami ze stykami masy, akumulatora etc. Zbity szyberdach mógłby jednak sugerować naciekanie wody od góry, więc prędzej problemy w okolicy BCM (nad nogami pasażera) niż przy akumulatorze. Tam od niego odchodzi kilka wiazek, m.in. w kierunku słupka. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dziękuję za sugestię, ale BCM suchy jak pieprz, sprawdziłem pod kątem wilgoci, wszystko jak nowe, żadnych nalotów, śniedzi, żadnych śladów wilgoci, jak fabrycznie, też myślałem że coś podciekalo, ale samochód do czasu wstawiania do garażu jeździł normalnie, stal 2 tyg w ocieplonym suchym garażu, oczywiście może gdzieś była wilgoć, jest sugestia problemu szyny can, tylko dziwne ze dopiero po 2 tygodniowym postoju, a stary akumulator miał 5 lat więc chciałem wykluczyć chociaż problem akumulator więc wymieniłem na nowy. Dalej szukam wątków, ktoś miał identyczne problemy z Mondeo mk 5 ale pod postem nie było ani jednej porady.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Piszesz, że sprowadzony z USA, więc wnioskuję, że drogę odbył bez szyberdachu. Tę dziurę łatwo zabezpieczyć, ale nie mam najlepszego zdania o zabezpieczaniu samochodów na czas transportu. A problem wygląda na ewidentnie elektryczny.
Z mojego punktu widzenia inwestycja w interfejs i Forscana to "must have" dla Fordów sprowadzonych z USA (przyda się do wielu zmian), więc jeśli nie jesteś pewien resetu BMS, to można go powtórzyć z Forscanem. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Masz rację co do Forscana, już zamówiony, tym bardziej że mam jeszcze Edga, a co do szyberdachu to był oklejony folią ale wiadomo jak to jest zabezpieczone, od oka, natomiast pisałem, że samochód do czasu 2 tygodniowego postoju działał jak nowy, jeździmy 4 m-ce,żadnych problemów, dlatego zacząłem od akumulatora,oryginał był jeszcze FoMoCo, żeby wyeliminować chociaż ten problem. Wyjmę i przejrzę moduły i co dalej zobaczymy
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
A, to ok, z pierwszego posta wnioskowałem, że to wkrótce po sprowadzeniu.
Jeśli BMS nie pomoże, pozostaje chyba czyszczenie błędów i obserwacja, co pojawia się pierwsze, i weryfikacja po kabelkach. CTA/BLIS to SODR/SODR, nawiewy to HVAC (i jego dotyczy U0164) - to MS-CAN. Sterowanie szybami to DDM/PDM - też MS-CAN. A propos U0256, [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest "This DTC sets when the ABS module does not receive any messages from the FCIM within the allowed time", a wcześniej "With the ignition ON, the FCIM sends messages to the GWM over the MS-CAN , The GWM relays these messages to the ABS module over the HS-CAN2". Więc FCIM to też MS-CAN (przy czym u mnie Forscan żadnego FCIMa nigdy nie znalazł, manual mówi "The FCIM contains the rear window defrost button", mnie się wydawało zawsze, że to część HVACa - być może ktoś zrobić Ctrl-C/Ctrl-V z dokumnetacji starszej generacji, i jednak chodzi o HVAC?) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Generalnie szukając po MS-CAN, podpięte do tej linii są: SODR/SODL, DDM/PDM, RGTM, RTM, DSM, HVAC, TRM.
Żaden z tych modułów czy ich wiązek nie wydaje się być narażony na działanie jakichś zwierzątek typu kuna/szczur (chyba, że się głęboko wgryzł). SODR/SODL - pod zderzakiem po bokach z tyłu, DDM/PDM - w drzwiach przednich, RGTM - w tylnej klapie, RTM - w tylnej części dachu, DSM - pod siedzeniem kierowcy, HVAC - w konsoli, TRM - za lewym boczkiem w bagażniku. Możesz się zastanowić, czy w którejś z tych okolic coś nie było robine, coś się nie działo, lub coś nie mogło zaciekać. |
|
|
|