![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-12-2019
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci biturbo
Rocznik: 2017
|
Witam Wszystkich
Mam dziwną przypadłość z uciekającym płynem chłodniczym. Parę dni temu zajrzałem pod maskę i zauważyłem brak płynu chłodniczego w zbiorniczku. Zajrzałem tam ponieważ przestało lecieć ciepłe powietrze z nagrzewnicy. Żadnego wycieku nie mogłem zlokalizować. Dolałem 3,5 litra płynu do stanu. Przejechałem trasę około 15 kilometrów, duże obciążenie silnika, płyn trzymał stan. Auto przestało noc, pojechałem na kolejny test, jakieś 8 km po mieście, ubyło około 500ml. Odstawiłem auto znów na noc, tym razem była plama pod autem, ale płynu ubyło również około 500 ml. Wczoraj zacząłem nim jeździć normalnie po mieście, po całym dniu dolałem 1L płynu i zauważyłem płyn chłodniczy który wyciekł na skrzynię biegów. Dodatkowo nie tworzyło się ciśnienie w układzie, przy odkręcaniu korka od zbiorniczka wyrównawczego nic się nie działo, żadnego syczenia. Dziś pojechałem na warsztat, wymontowałem termostat, ponieważ byłem pewien że jest pęknięty. Okazuje się że po dokładnych oględzinach termostatu wygląda on na szczelny. Nie ma nigdzie żadnych oznak wyciekającego płynu, oprócz tego który stoi w wyżłobieniach skrzyni biegów. Węże są szczelne. Macie jakiś pomysł na to, czy wymieniać termostat? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-08-2010
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: Było 2004,2010,jest 2015
|
Termostat jest w tym silniku bardzo rozbudowany, Miałem u siebie również ubytek płynu, ale o wiele mniejszy. Przy akcji serwisowej na wymianę śrub przekładni kierowniczej ( skończyło się wymianą przekładni) okazało się, że wyciek jest z obudowy termostatu. Po wymianie spokój. Jeżeli za pierwszym razem dolałeś 3,5 l płynu to sprawdź, czy uszczelka pod głowicą nie dostała.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2020
|
Cudów nie ma, w większości leci z obudowy (jest nad skrzynią)
Czy ktoś nabił układ ciśnieniem, żeby sprawdzić wycieki ? Te obudowy padają w większości tych jednostek, taki urok. Może być też oring na przewodzie, zaznaczyłem strzałką. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-12-2019
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci biturbo
Rocznik: 2017
|
Termostat sprawdzony pod ciśnieniem, wyciek z obudowy. Po wymianie problem ustąpił
|
|
|
|