Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Ogłoszenia > Sprzedam > Samochód
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-12-2025, 15:51   #1
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
Domyślnie DROGO sprzedam bitego Ford Mondeo Mk5 Titanium ST-Line X 2.0 tdci 180KM PS 2019r

Cześć!
Do sprzedania Mondeo od (za)bardzo świadomego użytkownika i równocześnie miłośnika marki. Samochód zakupiony przeze mnie w Salonie Forda w Tarnowie w czerwcu 2019r, jeden kierowca od początku do końca, produkcja luty 2019r, aktualny przebieg to 74008 km, garażowane.
Poniżej kilka nieoczywistych elementów wyposażenia jakie posiada:

- Tempomat Aktywny z Pre-Collision Assist
- Alert martwej strefy (BLISS) wraz z CTA
- Grzana kierownica (prawdziwa skóra), przednie fotele, tylna kanapa, szyba
- Elektryczne 2 fotele przednie, kierowcy z pamięcią (komfortowy dostęp)
- Elektryczna klapa bagażnika z funkcją otwierania nogą
- Poliftowe Reflektory FDL
- Zdalne odpalanie samochodu z funkcją grzania w zimie i chłodzenia w lecie
- Zegary full digital
- Bezprzewodowy Android Auto
- Nagłośnienie SONY z wymienionymi głośnikami Harmann Kardon i Hertz i wygłuszonym wnętrzem
- Oświetlenie ambiente
- Tapicerka skóra z alcantarą
- Bezprzewodowa ładowarka telefonu
- Diwajs do automatycznego odłączania Start-Stop
- Kamera przednia
- Automatyczne parkowanie
- pozostałe wyposażenie jak w każdym Titanium X

Ford był wzięty w leasing na moją JDG, później został wykupiony z leasingu przeze mnie jako osobę fizyczną i 30.11 tego roku został podarowany członkowi rodziny – wiadomo względy podatkowe. Samochód sprzedaję na umowę KS. Będzie do sprzedania najwcześniej w maju 2026 bo muszę pół roku poczekać od daty darowizny, no chyba że ktoś ma pomysł jak to ominąć... Na razie idzie pod kocyk i do garażu czekając na nowego właściciela. Samochód jest jak nowy, nie ma żadnych uszkodzeń ani na zewnątrz, ani wewnątrz, trzeba mocno szukać żeby znaleźć jakiekolwiek ślady użytkowania.
Jak zauważą bardziej zorientowani w temacie, nie zgadza się fakt że auto jest poliftem, a silnik i skrzynia są przedliftowe. To moje celowe działanie, ponieważ kupując auto w połowie 2019r jednak bardzo chciałem mieć sprawdzoną i pewną jednostkę DW10F z bardzo szybką (i wbrew obiegowym opiniom świetną) skrzynią Getrag PowerShift, a zarazem bardzo podobał mi się look nowej wersji. A jako że auta wyprodukowane do lutego 2019r włącznie były tzw. międzyliftami ( tył nowy, przód stary) miałem bardzo ułatwione działanie. Wystarczyło wymienić kompletny przedni zderzak na poliftowy, co też uczyniłem (reflektory były już poliftowe). Przy okazji tego zabiegu postanowiłem zrobić konwersję z oryginalnej specyfikacji Titanium X na ST Line które również bardzo mi się podobało.
Jeżeli ktoś zadaje sobie pytanie „dlaczego więc nie kupiłeś od razu ST Line tylko kombinowałeś?” odpowiadam: nie było… auto kupowałem w czerwcu 2019, miało być nowe, miało być w kolorze „chrome blau” (żona) i miało mieć DW10F 180KM z PowerShift. No jeszcze jakieś wyposażenie trochę lepsiejsze… No i znalazł się raptem jeden, jedyny taki egzemplarz w PL, Salon Tarnów odkupił go na moją prośbę od innego salonu Forda. Temat konwersji na ST-Line postanowiłem ogarnąć więc we własnym zakresie, ewentualnie przy pomocy kilku pomocnych kolegów z grupy Mondeo.

W tym celu wymienione zatem zostały:
- Przedni zderzak kompletny wraz z grillem, halogenami, itd.
- Dokładka tylnego zderzaka
- Progi zewnętrzne
- Lotka na klapę
- Sprężyny
- Nakładki progowe wewnętrzne
- Nakładki na pedały
- Kierownica
- Fotele i boczki
- Felgi 19” OEM FORD ST-Line na dystansach Japan Racing
- Zrobiony dechroming
- Folia PPF na lampach przód i tył, emblematach i listwie bagażnika
- Zaciski lakierowane na czerwono

Wszystkie zastosowane części oryginalne Ford, większość nowych z ASO, poza samymi skorupami zderzaka czy progów. Na koniec wyszło identycznie jak fabryczne ST-Line 2020r

Co do użytkowania samochodu, jest to jedno z kilku aut jakie aktualnie posiadam, ostatnie lata jeździło tylko trasy, robi 9-12 tys rocznie i mniej więcej co taki okres ma wymieniane filtry (wszystkie) i olej. Wymiany te wykonuję w zaprzyjaźnionym warsztacie mojego kumpla, ASO unikam, tam był „serwisowany” tylko w okresie gwarancji. Pierwsza wymiana oleju z filtrem nastąpiła po 1,5 tys km, co 2 wymianę oleju stosuje płukankę LM i co 3 wymianę dolewam Ceratec od LM. Przy ostatniej wymianie oleju na 74 tys w grudniu 2025r była profilaktycznie zdjęta miska olejowa w celu kontroli (co tam pływa na dnie?), na szczęście nic nie pływało, smok czyściutki, została założona nowa uszczelka miski, nowy korek, profilaktycznie zalany kolejny ceratec. Olej od początku do końca 0W30 w specyfikacji Forda.
Do paliwa regularnie dodaję dodatku chroniącego pompę paliwa przed opiłkowaniem, a co któreś tankowanie profilaktycznie zalewam dodatek od LM czyszczący wtryski.

W czerwcu 2022 zrobiony program na 221KM i 470Nm (w serii wypluł 188KM i 411Nm), temat ogarnięty dzięki znanemu na grupie Mondeo Mk5 Team Andrzejowi D. (którego nota bene bardzo polecam do wszelkich modów), teraz samochód jest mega elastyczny w każdych warunkach, jeździ jak marzenie!
Akumulator został wymieniony w grudniu 2023r na Moll AFB (nie EFB)
Przy przebiegu 50 tys km został wymieniony olej w PowerShift wraz z filtrem i adaptacją skrzyni. Usługa wykonana u znanego z grupy i YT Przemka S. (nie znam nikogo z taką wiedzą o Fordach…)
W maju 2025 wymienione tarcze przód i klocki (ATE)
Jakoś w okolicach 2020r Mondeo miało w ASO zgłoszony problem ze skrzypiącym fotelem, została wymieniona jakaś część na gwarancji i jest spokój.
A w okolicach 2022 auto pojechało również w ramach gwarancyjnego Asisstance do Aso, bo nie zapaliło. Winnym okazało się jakieś ****iane paliwo zatankowane na trasie, zatkało filtr paliwa. Gwarancja tego nie obejmuje, więc we własnym zakresie u mojego mechanika wyjęli bak i wyczyścili, wyczyścili cały układ paliwowy, wtryski pojechały do Delphi na sprawdzenie, filtr był wymieniony profilaktycznie dwukrotnie.

Wcześniej napisałem że auto jest „bite”, więc po kolei:
- w lipcu 2021 szkoda na parkingu, ktoś uszkodził mi plastik na tylnej klapie i zderzak, tylko części plastikowe – szkoda zlikwidowana z AC w ASO
- w maju 2022 powtórka z rozrywki, na światłach inny kierowca postanowił mnie lekko popchnąć, znowu zarysowany plastik tylnej klapy, tym razem bez zderzaka, tylko kosmetyka – szkoda zlikwidowana z OC sprawcy w ASO
- w grudniu 2023 uszkodzona maska, z dachu dostawczaka spadło stalowe wiadro centralnie na moją maskę, uszkodzenie na rancie maski wymusiło wymianę maski na fabrycznie nową + lakierowanie. Szkoda zlikwidowana z OC sprawcy w ASO
- a najgorsze zdarzyło się we wrześniu 2025, zatrzymałem się na pasach żeby przepuścić panią, a z tyłu dostałem strzał od pandy prowadzonej przez panią, która odebrała prawko 1,5 miesiąca wcześniej. Zagapiła się… I tutaj to już nie była kosmetyka. Wymieniona klapa, pas tylny, 2 lampy, tłumik, końcówki wydechów, zderzak, dokładka zderzaka, czujniki parkowania, osłony dolne i milion dupereli dookoła. Błotniki zostały w oryginale, dach, podłoga również, bo tutaj się nic nie wydarzyło. Szkoda zlikwidowana w ASO z OC sprawcy, koszt naprawy w samym ASO wyceniono na 64 tys zł! Sama klapa w Fordzie kosztowała 16 tys zł, a czas naprawy przekroczył 3 miesiące, bo dostępność nowych części w PL jest skandaliczna!
Więcej grzechów nie pamiętam!

Do samochodu dorzucam drugi komplet kół zimowych na felgach 18”, dystanse JP Racing do felg letnich 19”, dywaniki EvaMats, dywaniki welurowe, mata bagażnika.

To auto było moim oczkiem w głowie, nawet nie liczę ile w niego zainwestowałem, to nie ma sensu. Auto jest warte tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Ale za bezcen nie oddam!
Jak ktoś ma czas i ochotę to zapraszam do lektury ze zdjęciami z całej mojej historii z tym samochodem. Widać tam całą moją pracę, pracę kolegów z Grupy, szkody, mody i inne ciekawostki:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Nieśmiało zaproponuję 75 tys złotych polskich do negocjacji ale tylko w górę… Ostatnia wycena Info-Expert do AC w czerwcu 2025r była na kwotę 96 tys brutto. Mondeusz czeka grzecznie przykryty kocykiem w ciepłym garażu.

Pozdrawiam Wszystkich! 518022118
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Fiesta Mk8 ST Line ; 30-12-2025 o 16:04
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2025, 19:06   #2
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: DROGO sprzedam bitego Ford Mondeo Mk5 Titanium ST-Line X 2.0 tdci 180KM PS 2019r

Witam

Sugeruję poprawić tytuł => jak dla mnie tytuł ogłoszenia sugeruje sprzedaż rozbitego auta - przynajmniej ja tak to odczytałem = na "dzień dobry" odstrasza część chętnych

pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez arturek ; 30-12-2025 o 22:27
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2025, 06:56   #3
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: DROGO sprzedam bitego Ford Mondeo Mk5 Titanium ST-Line X 2.0 tdci 180KM PS 2019r

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sugeruje sprzedaż rozbitego auta
Wtedy byłoby "rozbitego". Jak dla mnie cena wydaje się uczciwa, ale będziesz musiał czekać na konesera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2025, 10:41   #4
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019

Wstępna rezerwacja mondeusza do 11.01.2026.
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania