![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#801 |
|
ford::average
![]() Imię: Wojciech
Model: Mondeo MkIV
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam,
Czy mondeo mk5 2.0 hybrid to sensowna opcja? Jak to jest z tymi skrzyniami eCVT? W internecie pełno opinii, że między 100-120tys km padają łożyska w skrzyni i jeśli się tego nie wychwyci to robi się mielonka w skrzyni i koszty spore. To jest bolączka wszystkich skrzyń, czy gdzieś po drodze zostało to poprawione przez forda? Ja oglądam się za rocznikiem 2021 i nie wiem czy ta przypadłość nadal występuje. Poza tym to chyba całkiem solidny wóz - chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić. |
|
|
|
|
|
#802 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Co do skrzyni eCVT, zajrzyj do odpowiedniego tematu w dziale skrzyń automatycznych.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Powiedziane na tym forum było chyba już wszystko o nich. Co do sensowności danego samochodu-musisz sam sobie na to odpowiedzieć. Dla jednych sens ma tylko V8, dla innych tylko diesel a inni wolą jeździć całe życie dostawczakami nie potrzebując ich możliwości przewozowych. Ewentualnie, powiedz jak chcesz używać samochód, jakie nadwozie, itp. |
|
|
|
|
|
#803 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo Mk5, hybryda
Silnik: 2.0 hybryda 187KM
Rocznik: 2021
|
Cześć,
Od miesiąca jeżdżę Mondeo Mk5 hybrid z 2021r., model po FL, o przebiegu 120 kkm. Jeździ się bardzo dobrze, ale denerwują mnie takie pojedyńcze puknięcia podczas wciskania hamulca i ruszania. Tak ok 90% hamowań i przyspieszeń jest z pojedyńczym puknieciem. Jakby się jakiś luz wybierał. Wydaje mi się, że dźwięk dochodzi z przodu auta. Puka również podczas cofania. Byłem dzisiaj u dealera Forda, gdzie kupiłem to auto w celu diagnozy w ramach rękojmi. Sprawdzili półosie, poduszki silnika, rozebrali I wyczyścili prowadzenia klocków hamulcowych i niby nasmarowali wieloklin pół-osi. Puka dokładnie tak samo. Mają mieć kolejny egzemplarz na serwisie, więc porównają. Na liście do sprawdzenia pozostaje zawieszenie wydechu, bo też pracuje podczas hamowania i ruszania. No I przekładnia e-cvt, ale to już chyba na stanowisku z rolkami, bo nie wiem jak inaczej. Jak to jest z Waszymi hybrydami? A może to dźwięk z falownika? Jak hamuje lub ruszam delikatnie to dźwięku nie ma, ale jak zrobię to bardziej dynamicznie (ale nie gwałtownie, jak podczas normalnej jazdy od świateł do świateł) to są pojedyńcze puknięcia. Każde hamowanie praktycznie jest z udziałem falownika, tak jak ruszanie. Jeżeli jest ktoś chętny z Trójmiasta w celu spotkania i wymiany doświadczeń to będę wdzięczny za kontakt na priv. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez taBaker ; 21-02-2025 o 19:45 |
|
|
|
|
|
#804 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Ziemo
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2014
|
Witam wszystkich.
Pytanko. Czy wystarczy zdobyć przełącznik ECO i bedzie ta funkcja działać? U mnie tego nie ma. Część trudnawa do zdobycia ale sie zdarzają. W aso jeszcze nie pytałem, najpierw pytam na forum czy to "zadziała". |
|
|
|
|
|
#805 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Janusz
Model: Mondeo mkIII Kombi GHIA
Silnik: 1,8 benzyna 125km
Rocznik: 2001
|
Kupując Mondeo mk5 hybryda zwrocie szczególną uwagę na kolo pasowe, nie moze być mokre od oleju, wymiana jest bardzo droga.
|