Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-01-2026, 12:10   #21
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Dodatkowa wymiana oleju w czasie gwarancji.

Cytat:
Napisał NimnuL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
W porządku, niemniej jednak dalej opieramy dyskusję na 'bo inni tak robią', 'bo tak się robi/robiło',
natomiast bez konkretnego poparcia tezy faktami - szukam i niczego konkretnego nie znajduję.
[...]
Witam

Teraz już nie znajdę tego artykułu ale trafiłem na bardzo rozsądne wyjaśnienie
W skrócie - longlife wprowadzono ze względów marketingowych aby obniżyć koszt leasingu

Zakup auta w większości przypadków jest nie na osobę fizyczną tylko na firmę i najczęściej w leasingu (ze względów podatkowych)
I nie chodzi tu o leasing jednego czy kilku auta, są firmy gdzie jedna firma leasinguje 400 czy tysiąc aut i tu każda złotówka ma znaczenie

Gwarancja przedłużona jest najczęściej do 5 lat lub do 150.000km i tyle auto z olejem longlife wytrzyma, a co się stanie po gwarancji, to producenta już nie obchodzi.
Ważne, że w materiałach reklamowych można napisać o obniżeniu kosztów leasingu, bo przegląd jest co 2 lata , a nie co 1 rok lub co 30.00km a nie co 20.000km

Natomiast jeśli czytasz informacje zachwalające oleje longlife to jest to po prostu marketingowy bełkot

przykład:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

O tym, że longlife jest szkodliwe dla silników, to jest wiele wypowiedzi mechaników na Youtube - nie będę linkował, bo każdy sobie znajdzie

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 05-01-2026 o 12:16
arturek jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2026, 13:00   #22
bombel321
ford::average

Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025

Mi się obiło o uszy, że do wymagań "ekologicznych" producent oprócz zużycia paliwa musi liczyć także liczyć zużycie oleju przez okres życia auta.
Wyszło im więc w excelach lepiej, aby auto żyło 10 lat i miało 7 wymian oleju niż 15 lat i 25 wymian.

Gdzieś na youtubach niedawno się natknąłem na mechanika co przefiltrował olej z pierwszej wymiany w Octavii.
Na uwagę zasługuje ilość syfu pływająca w oleju, której nie wyłapał filtr.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Większość z tego odrywa się tuż na początku eksploatacji, więc ta "wymiana po dotarciu" wciąż zdaje się mieć sens, jeżeli nie traktujesz auta jak jednorazówkę (czy to finansowo wiążesz się z nim na dłużej; czy według mądrej ekologii, aby posłużyło min. naście lat u kolejnych właścicieli).

Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 05-01-2026 o 13:04
bombel321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2026, 13:15   #23
NimnuL
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Kuga Active X FHEV, Matrix+Winter
Silnik: 2.5 Duratec, 180KM
Rocznik: 2025

Dyskusja w sposób niekontrolowany zeszła na boczny tor - chyba nikt (a już na pewno nie ja) - nie przytakuje olejom long-life. W tym wątku rozprawiamy nad zasadnością wczesnej, pierwszej wymiany oleju (po pierwszych setkach lub tysiącach km przejechanych nowym samochodem).
Czy zlanie fabrycznego oleju i zastąpienie go nowym po np. pierwszym tysiącu km. daje wymierne korzyści 10-15 lat później (150-300 tysięcy km), przy założeniu, że okresowa wymiana będzie robiona uczciwie co roku (lub co 15k km - zależnie co nastąpi pierwsze) - czyli zgodnie ze standardami znanymi od dekad.
Stary 05-01-2026, 14:55   #24
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stać kogoś:
- na auto
- na ubezpieczenie
- na benzynę

i nie ma "kilku złotych" na wymianę oleju

bez komentarza
Ja odpowiem koledze tak, Zleciłem wymian oleju i filtra w aso między interwałem. Umówiony wczesniej , czekałem na czynność wykonania usługi 3godz.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Taka procedura twierdzi doradca klienta, kwota ? nie pamiętam, ale wydawała sie mi duża za usługe, która trwa kilkanaście minut. Przy następnej wymianie, którą wykonywałem sam stwierdziłem że brak kilku śrub w osłonie dolnej silnika i niewłaściwie założona wspomniana osłona. Myślę ze śruby były zasłabło dokręcone lub pominięte podczas montażu. Wymieniam sam, zaraz po przyjeździe gdzie olej jest ciepły i z całym tym syfem co jest jeszcze w obiegu wysycam górą. Następnie resztę przez korek w misce i filtr. W serwisie wygląda to inaczej, nie patrzą ile wyleciało i czy już wszystko skapało, rutyna i najczęściej robi to młody majtek, przecież to takiej błahostki nie zaangażują mistrza na warsztat, który wykonuje poważniejsze czynności. A wspomniany majtek nawet nie zwróci uwagi na jakieś wycieki czy inne wizualne defekty, które ty na pierwszy rzut oka zobaczysz, on nie musi.

Ostatnio edytowane przez tomaszjan31 ; 05-01-2026 o 14:58
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2026, 15:15   #25
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Ostrożnie z mówieniem prawdy na forum, zwlaszcza gdy jest niewygodna dla obecnych trendów.
Po potem bedziesz "moderowany" przez nadwrażliwychGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie narzucaj swojej wizji świata innym
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2026, 12:28   #26
bzk666
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Kuga mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2025

Ja wymieniłem w ASO fabryczny olej po 6000 km, we wrześniu 2025 zapłaciłem za wszystko 760 PLN. Teraz, po kolejnych 5000 km apka pokazuje zużycie na poziomie 52%. Zamierzam zmieniać co rok, 10k km lub wg wskazania aplikacji, zależy co będzie wcześniej.

Ostatnio edytowane przez bzk666 ; 07-01-2026 o 12:31
bzk666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania