Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2026, 09:23   #1
dnieweglowsk
ford::amateur

Imię: Dominik
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Falująca temperatura silnika

Witam wszystkich , wiem że temat przewijał się już milion razy . Postanowiłem założyć konto i upewnić się z swoim przypadkiem czy coś jeszcze można zrobić czy przyzwyczaić sie w tą zimą do stanu aktualnego . Dodam iż w poprzednią zimę kompletnie nic się nie dzialo . Przy pierwszych mrozach (tj. od -10 do -15) zauważyłem , że po odpaleniu samochodu i upływie kilku minut od razu grzeje w kabinie . Po przejechaniu około 5 kilometrów wskazówka wstaje lecz żeby doszła do 90° potrzebuje troszkę dłuższej jazdy oraz bardziej dynamicznej (co przy mrozach jest dla mnie zrozumiałe lecz po zatrzymaniu się temperatura drastycznie spada . Oczywiście szybka diagnoza bez myślenia - termostat no i faktycznie stary termostat był cały czas otwarty . Nowy założony zamiennik z FEBI (być może błąd) i problem nie zniknął , wszystko po staremu . W kabinie grzeje , temperatura faluje , na postoju jak włącze ogrzewanie to leci na łeb na szyję . Dużo czytałem iż w zimę to normalka przy Fordzie lecz dziwi mnie fakt iż w tamtą zimę nic się nie działo takiego . Myślę jeszcze nad zmianą pompy wody lecz po przeczytaniu kilkunastu postów coraz bardziej utwierdzam się w fakcie iż tak po prostu ma być . Dodam jeszcze że wszystkie przewody za i przed termostatem są ciepłe . Czekam z niecierpliwością na wasze porady i uwagi ! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dnieweglowsk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2026, 16:33   #2
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Falująca temperatura silnika

Tak ma być, nie ruszaj bo będzie gorzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BTW 1.6 TDCI pracuje "na zimno", tam 90 stopni jest tylko w upały w korku albo jak katujesz auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A szybko ciepło jest bo pewnie PTC masz w aucie.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2026, 16:44   #3
dnieweglowsk
ford::amateur

Imię: Dominik
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2010

Dziwię się właśnie bo auto w rodzinie z 4/5 lat i w żadną zimę tak nie było , może dlatego że mrozów nie było aż takich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No nic skoro tak ma być iż wskazówka nie chce stać dęba to trzeba się przyzwyczaić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
dnieweglowsk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2026, 17:06   #4
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał dnieweglowsk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w żadną zimę tak nie było , może dlatego że mrozów nie było aż takich
Mrozy to jedno, ale mogłeś nie zwrócić uwagi. Kojarzę, że niektórzy kombinowali z zakładaniem termostatu które się otwierały później, ale dla mnie to jest taka sztuka dla sztuki. Jak auto nie ma nadmiernego spalania to nie ma co naprawiać problemu który nie istnieje. U mnie zimą to jest około 5.5 litra na 100 km (jazda podmiejska).
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania