Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-01-2026, 14:09   #1
Kone
ford::amateur

Imię: Adrian
Model: Ford Tourneo Custom
Silnik: 2.0 EcoBlue 170KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odcięcie mocy silnika po wymianie oleju

Witam,

Niedawno miałem wymieniany olej w samochodzie, za pierwszym razem mechanik wlał 5w30 pod pretekstem "żeby lepiej smarowało", poczytałem trochu na ten temat i się dowiedziałem że tak nie jest i ten olej po roku czasu degraduje mokry pasek, wyjaśniłem to z mechanikiem i zasugerował, że wymieni nam tym razem na odpowiedniej lepkości olej. Wczoraj jak ruszyłem w trasę poczułem, iż auto nie ma mocy przy 140km/h na szóstym biegu, zatrzymałem się na parkingu i sprawdziłem poziom oleju, był o 1cm ponad kreską MAX, w tym momencie byłem 200km po za domem. Szukałem jakiegoś warsztatu w pobliżu który byłby w stanie wypompować nadmiar oleju i najbliższy był 15km stąd. Przez następne 200km auto jechało bez zarzutu, lecz ponownie odcięło moc. Po raz kolejny szukałem mechanika tym razem z komputerem i OBD, najbliższy był za 50km. Po podłączeniu komputera nie wyświetliły się żadne błędy, więc ruszyliśmy dalej w trasę. Jechaliśmy spokojnie 110km/h żeby nie przeciążać silnika, po około 100km na desce rozdzielczej wyświetlił się komunikat "Awaria Systemu AdBlue Serwis! Silnik Unieruchomiony za 800km" do celu zostało nam jeszcze 500km. Zaczęliśmy się wspomagać ChatGPT co robić w takim momencie i napisał nam żebyśmy jechali dalej ponieważ była szansa ze jakbyśmy wyłączyli silnik to mógłby już się nie uruchomić. Ostatecznie udało nam się dojechać do celu z prędkością 90km/h.

Odkąd mam te auto od 6 lat nigdy nic takiego się nie działo i jeździło bez zarzutu. Zastanawiam się teraz co mogło być powodem odcięcia mocy, czy to naprawdę wyłącznie i tylko przez ten nadmiar oleju co był czy coś innego.

Kone jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2026, 14:46   #2
pankrakus
ford::professional

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Odcięcie mocy silnika po wymianie oleju

Cytat:
Napisał Kone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]
na desce rozdzielczej wyświetlił się komunikat "Awaria Systemu AdBlue Serwis! Silnik Unieruchomiony za 800km"
[...]
Zastanawiam się teraz co mogło być powodem odcięcia mocy, czy to naprawdę wyłącznie i tylko przez ten nadmiar oleju co był czy coś innego.
[...]
Witam

Podziwiam logikę kolegi:
- pojawia się komunikat o problemach z Adblue - czyli DPF
- a Ty "zafiksowaleś się" na oleju

Tak, jedź do mechanika i powiedz żeby na swój koszt zrobił generalny remont silnika + wymiana układu DPF i systemu AdBlue

Gdy znajomy miał komunikat o problemach z AdBlue i było odliczanie kilometrów to okazało się, że był to poważny problem z DPFem
W ASO wycenili usługę na 12.000 zł (dwanaście tysięcy)

Tak więc zacznij od dobrej diagnozy zanim zaczniesz kogoś oskarżać

2) Przypominam, że ostatnio były mrozy a Adblue to w głównej części woda

Ponieważ lubisz AI, to cytat z AI:

"Skład AdBlue to wodny roztwór składający się z 32,5% mocznika wysokiej czystości i 67,5% wody demineralizowanej, spełniający normę ISO 22241, co czyni go bezbarwnym, bezzapachowym (choć w dużych ilościach może mieć lekki zapach amoniaku), nietoksycznym i bezpiecznym dla środowiska płynem, używanym do redukcji tlenków azotu w układach wydechowych silników Diesla."

pozdrawiam
pankrakus

Ostatnio edytowane przez pankrakus ; 25-01-2026 o 14:48
pankrakus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2026, 16:47   #3
Kone
ford::amateur

Imię: Adrian
Model: Ford Tourneo Custom
Rocznik: 2019

Pierwszym problemem który zauważyłem to był zbyt duży poziom oleju, a dopiero później po 400km pojawił się komunikat o AdBlue, a ostatnie co było przy aucie robione to właśnie wymiana oleju, wyczytałem też że zbyt duży nadmiar oleju mógł spowodować zapchanie tego filtra DPF sadzą itp. Przy okazji wczoraj była sobota więc większość warsztatów samochodowych jest zamknięte, dzisiaj niedziela to tym bardziej, na dodatek jechałem do pracy więc będę musiał jakoś solidnie to zorganizować żeby pojechać na diagnozę.
Kone jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2026, 18:40   #4
fordfocus2
ford::advanced

Imię: marek
Model: focus
Silnik: 1,8tdci
Rocznik: 2005

.komputer i odczyt błędów to podstawa.co do poziomu oleju.sprawdz na zagrzanym silniku a potem na zimnym np na drugi dzien rano zobaczysz jaka jest róznica.to główny bład przy wymianie oleju po zalaniu odpaleniu silnika i zgaszeniu poziom oleju jest inny bo olej nie zleci tak szybko do misy.
fordfocus2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania