Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Administracja forum > Pytania dot. funkcjonowania forum
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-07-2025, 11:58   #11
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Problemy z logowaniem

Witam

1) Ja zmieniałem hasło w komputerze i telefonie i nie mam problemów z pamiętaniem haseł.
Zarówno przeglądarka w telefonie jak i w komputerze pamięta hasła

2) Wygoda i bezpieczeństwo nie idą w parze => pytanie czy ważniejsze przyzwyczajenia czy bezpieczeństwo?
Znam kogoś kto jako pin podaje swój rok urodzenia, a jako hasło podaje imię żony,
na pewno wygodnie ale czy bezpiecznie?

Dlatego są zmieniane hasła, bo wiele kont zostało wrogo przejętych w celu spamowania.
Przynajmniej o odrobinę utrudnimy automatyczne spamowanie forum

pozdrawiam
Arturek

Stary 27-07-2025, 18:11   #12
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

A kto tu przejmuje konto w celu spamowania i w jakim celu? Automatyczne spamowanie? To po co są [Administratorzy] [Moderatorzy] [Junior Moderatorzy] [Pomoc w moderacji]? Jeśli nawet, to jeden przypadek na tysiące logowań. I takie zabezpieczanie forum ma się odbywać poprzez przerzucanie obowiązków na userów? W Santander Banku od kilkunastu lat mam ten sam login i jakoś nie zmuszają mnie do jego zmiany co pół roku.... Chyba ktoś chciał być bardzo kreatywnym.

Ech....

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-07-2025 o 18:18
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2025, 18:53   #13
Jacek
Administrator

Imię: Jacek
Model: C-MAX Grand
Silnik: 1,6 EcoBoost 180KM
Rocznik: 2014

Wojtku, login się nie zmienia, cały czas pozostaje ten sam.
Niestety zaobserwowaliśmy "najazd" botów, które logują się do kont aktywnych kilka miesięcy wcześniej i rozsyłają spam. Uznałem, że wymuszenie zmiany haseł będzie jedną z przeszkód, które powinny to powstrzymać.
Odpowiadając na Twoje pytanie, dlaczego masz kłopot z zalogowaniem po zmianie hasła: to wina plików cookies, które zapamiętują hasła. Jeżeli wyczyścisz pliki powiązane z adresem fordclubpolska.org, to po zalogowaniu nowym hasłem przeglądarka je zapamięta i z forum w dalszym ciągu będzie można korzystać tak wygodnie jak do tej pory.

[Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty]
[Oryginalne części Ford / Motorcraft / FoMoCo - co, gdzie, jak??]

Świat się stale zmienia, więc słysząc słowa "będzie jak dawniej" nie łudź się - nigdy tak nie będzie...
Jacek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2025, 19:33   #14
mrrowek

Co z tym forum jest nie tak... nie mogę zmienić hasła i odzyskać swojego konta , musiałem się rejestrować od nowa. Napisałem do adminów w tej sprawie , ze jest problem ze zmianą hasła i odzyskaniem konta ale olewka z ich strony.

Chciałbym odzyskać swoje konto

Ostatnio edytowane przez mrrowek ; 15-10-2025 o 19:37
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2025, 19:47   #15
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

Cytat:
Napisał mrrowek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisałem do adminów w tej sprawie , ze jest problem ze zmianą hasła i odzyskaniem konta ale olewka z ich strony.
weź pod uwagę że każdy z nas pracuje , a doglądanie forum odbywa się po godzinach ,
napisz na PW napisz o jakie konto chodzi .
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2025, 20:47   #16
Jacek
Administrator

Imię: Jacek
Model: C-MAX Grand
Silnik: 1,6 EcoBoost 180KM
Rocznik: 2014

Nie wiem do jakich adminów pisałeś, ale na maile staram się odpowiadać na bieżąco.
Kłopoty z logowaniem to najczęściej problem z plikami cookies (ciasteczkami). Jeżeli coś nie działa, pierwszym krokiem powinno być usunięcie tych, które dotyczą adresu fordclubpolska.org. Ta czynność rozwiązuje 99% problemów z logowaniem.

[Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty]
[Oryginalne części Ford / Motorcraft / FoMoCo - co, gdzie, jak??]

Świat się stale zmienia, więc słysząc słowa "będzie jak dawniej" nie łudź się - nigdy tak nie będzie...
Jacek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 09:28   #17
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007

Co do tego wymuszania zmiany hasła to mnie to irytuje. Nie spotkałem się nigdy z czymś takim by forum czy inna strona blokowała wręcz używanie konta bez cyklicznej zmiany hasła. Nawet bank, gdzie hasło jest czymś wrażliwym tylko sugeruje zmianę co ileś dni, ale nie blokuje dostępu do konta bez wymuszonej zmiany hasła.

Drugim idiotyzmem z tym związanym jest pamięć forum o haśle. Nie da się ustawić hasła, które można by zapamiętać w głowie, bo forum wymyśla coś takiego:

Cytat:
Sorry, you may not use a password that you have used in the past 720 days.
Please go back and try again.
Czyli hasło musi być unikatowe i niepowtarzalne, bo baza danych pamięta minione hasła. Uważam tę pamięć forum o minionych hasłach najbardziej za szkodliwą, bo gdyby był włam do bazy danych, to hakerzy przejmą dostęp do zapisanych haseł użytkownika i któreś z nich może będzie pasować do innych stron z hasłami...
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania