Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary Wczoraj, 10:22   #1
Tamasuki
ford::amateur

Imię: Amadeusz
Model: Galaxy
Silnik: 1.9 TDI
Rocznik: 2004
Domyślnie Awaria Elektryki - Kierunkowskazy / Centralny / Swiatło w kabinie

Cześć,

Od ponad miesiąca borykam się z takowymi objawami:
Centralny działa jak chce z pilota, najczęściej w cale ( otwierają się tylko drzwi kierowcy po przekręceniu kluczykiem), czasem więc auto mam zamknięte i z rodziną wchodziliśmy na tył dzięki fotelom kapitańskim... A czasem auto zostawało otwarte.

zamykanie otwieranie drzwi z kabiny j.w.

Kierunki mrugają jakby była przepalona żarówka choć tak nie jest, lub nie działają w cale.

Awaryjne j.w.

Grzanie przedniej szyby nie działa

W aucie słyszałem cykanie więc z pierwszych przyczyn - przekaźnik, coś z modułem komfortu.

Czasem auto jakby "zaskoczy" zadziała centralny i wtedy wszystko działa, raz załączyło się po 30 min na autostradzie, ładowałem już aku i sprawdzałem jego napięcia. Po pełnym naładowaniu cykanie nie ustąpiło ale zaczął działać centralny i objawy ustały na 2 dni.

3 mechaników już mi odmówiło w okolicach Bolesławca, mieszkam w bloku więc jak jest tak zimno, nie jest fajnie grzebać na parkingu z elektryką auta, niemniej jednak nie mogę nikogo znaleźć...
Czy ktoś miał podobne problemy i może coś doradzić ? Mam nadzieję że okaże się to np. faktycznie tylko przekaźnik który powoduje wariowanie wielu układów i w weekend będę mógł się do niego dobrać.
Opcjonalnie jeśli jest jakiś godny polecenia elektryk znany w okolicach to proszę o polecenie.

Pierwszy raz mam Galaxy i forda w ogóle rok 2004, 1.9 TDI

Tamasuki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 19:28   #2
cursarius
ford::average

Imię: Tomek
Model: Galaxy Mk1 polift, S-Max, S-Max Ecoboost
Silnik: 2.3 B + LPG, 2.0 Duratec, 2.0 240kM
Rocznik: 2005, 2008 i 2010
Domyślnie Odp: Problem z Elektryką - Kierunkowskazy / Centralny / Swiatło w kabinie

Jeśli nie jest to "zarzuta" to że przednia szyba nie działa w tak wiekowym aucie nie powinna cię dziwić. Nie grzeje w ogóle, czy są paski na szybie? Sprecyzuj, mnóstwo tematów było o tym. To samo dotyczy się centralnego. Przecież to jest bolączka tych modeli, Galaxy Sharan czy Alhambra. Masz przerwane wiązki kabli w przelotkach drzwi. Masa niewdzięcznej pracy. Nie dziwię się, że mechanicy odmawiają. Mam tak samo, choć mi z pracami się nie spieszy. Ale ja to widzę tak, że raczej wyciągnę całą instalację elektryczną i na spokojnie to polutuję. Pod blokiem masz chyba zakaz napraw aut.
cursarius jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Dzisiaj, 13:44   #3
Tamasuki
ford::amateur

Imię: Amadeusz
Model: Galaxy
Silnik: 1.9 TDI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Awaria Elektryki - Kierunkowskazy / Centralny / Swiatło w kabinie

Grzanie przedniej szyby też działa jak auto "zaskoczy",
po tym co czytałem najpewniej jest to przekaźnik ( pytanie do mądrzejszych który ) -
zamówiłbym i wymienił nie zaszkodzi.

Problem pojawia się na wielu układach na raz nigdy nie jest tak że np. szyba działa a nie działa centralny, nie działają te wszystkie moduły więc problemem musi być coś co je załącza lub nimi steruje.

Zanim zamówię np. moduł komfortu na podmiankę chciałbym żeby użytkownicy co znają to auto potwierdzili że " ten typ tak ma", a może wystarczy np. coś oczyścić bo jest skubany delikatny.
Tamasuki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
centralny zamek , kierunkowskazy , ogrzewanie

Zasady postowania