![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-07-2024
Model: Galaxy MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018
|
Wracam ponownie z aktualizacją.
Samochód pojechał do innego mechanika, który specjalizuje się w Fordach i sam miał Forda z silnikiem DW10F. Powiedział, że cała ta saga jest dla niego zaskoczeniem i pierwszy raz się spotyka z takim czymś, a robił kilkadziesiąt samochodów z tym silnikiem. Okazało się, że wiązka od czujnika EGT11 była przytrzaśnięta przez co czujnik nie zawsze pokazywał realne wartości. Oprócz tego została wykonana aktualizacja sterownika silnika i wszystkie adaptacje za pomocą oficjalnego interfejsu Ford + regeneracja statyczna DPF. Teraz hit - podczas testów robionych przez mechanika wszystko było ok, DPF się nie wypalał, zapełniał się poprawnie, więc odebrałem samochód z nadzieją, że problemy się skończyły - nic bardziej mylnego. Wsiadam do samochodu, ruszam i po 5 km zaczyna się ciągłe wypalanie DPF... Wróciłem do niego i pojechaliśmy na jazdę próbną z komputerem, już po 5 km i ostrym przyspieszeniu powiedział mi, że DPF jest do wyrzucenia, bo jest zapchany na amen - ustalił to na podstawie wartości czujnika różnicy ciśnień - u mnie przy dawaniu gazu w podłogę dochodzi do 60 kPa, co jest według niego wartością wskazującą dla komputera, że czas wypalać DPF i to by się zgadzało z tym, że tylko przy bardzo lekkim naciskaniu gazu i jechaniu jak żółw w mieście DPF się nie wypala, bo wtedy komputer jeszcze nie jest w stanie ustalić czy DPF jest zapchany. Po wysłuchaniu całej historii o wcześniejszych naprawach ustalił, że po zalaniu turbiny oraz DPF olejem w zeszłym roku prawdopodobnie DPF został tak bardzo zapchany olejem, że dokonał żywota tzn. jego pojemność zmniejszyła się do jakiś 5% przez co wypalanie było najpierw co 30-50 km, a teraz już jest ciągłe. Żadne płukanie tego filtra już nic nie daje. Dodatkowo również potwierdził, że zamienniki DPF w tych samochodach nie działają, bo są produkowane "z metra" i nikt realnie nie testuje ich w samochodach w prawdziwych warunkach pracy dla konkretnego modelu. Teraz podsumowując - czy ktoś łaskawy z forum może sprawdzić jakie ma wartości na czujniku różnicy ciśnień DPF przy dawaniu gazu w podłogę? Najlepiej jakbym miał porównanie jakie są wartości na wypalonym niedawno filtrze oraz na zapchanym, który niedługo będzie inicjował wypalanie. Chcę mieć pewność, że kolejne podejście do wymiany DPF na używany oryginalny to jest to co rozwiąże mój problem. Dodatkowo szukam właśnie oryginalnego używanego DPF do tego modelu, ale chciałbym kupić pewną sztukę, a nie przypadkowy z Allegro bez opisu i niewiadomo jakiego pochodzenia - jeżeli ktoś miałby dostęp do takiego filtra np. ze sprowadzonego samochodu przywiezionego na części to proszę o informację. |
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Nie pamiętam ile było, ale 60kPa to już faktycznie bardzo dużo
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
|
W pierwszym poście w tym wątku opisałem przyczynę problemu i rozwiązanie.
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
No to żeś mi zabił klina z tymi odczytami MAF…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#56 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
|
Gratki rozwiązania problemu i fajnie że się podzieliłeś rozwiązaniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Choć mam pewne wątpliwości co do samej metody - napisałeś że to połączenie musi być uszczelnione klejem. To ciekawe, bo stawiam, że jakieś 99% DW10F nie ma tam żadnego kleju i większość z nich jeździ normalnie. U mnie koło 190k przebiegu na oryginalnej uszczelce, a od niedawna na nowej dopasowanej z 1.6 HDI jak to było pokazane na tym filmiku, który wskazałeś. No i samochód działa normalnie.
|
|
|
#57 | |
|
|
Cytat:
U mnie ewidentnie coś jest nie do końca spasowane - o ile uszczelka siada i dobrze dociska to po założeniu samej rury to jak już dołożę obudowę filtra powietrza zauważyłem, że cała rura się trochę odchyla co prawdopodobnie powoduje znowu rozszczelnienie - niestety konstrukcja mocowania na 2 śruby nie jest najlepsza. |
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Ja również u siebie sprawdziłem tą uszczelkę (też mam założoną z 1.6HDI) i wygląda na to, że trzyma się dobrze, a przynajmniej nie widać śladów oleju, gdzie wiem że u mnie jest źle z tym przez stan turbo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
![]() |
|
|
|