Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-02-2026, 11:53   #1
kemal_
ford::average

Model: Fiesta
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Wymiana szyby przedniej a jakość zamiennika

Witam

Piszę informacyjnie i od razu ostrzegam że będę narzekał.

Byłem zmuszony do wymiany szyby czołowej po uderzeniu kamienia, zdecydowałem się na zamiennik od Pilkington'a jako producenta oryginalnej szyby i zależało mi bardzo żeby było możliwie jak najbliżej oryginału.

Różnice jednak są i mam wrażenie że podyktowane jakimiś wytycznymi że zamiennik ma być gorszej jakości niż oryginał. Generalnie szyba wygląda jak nie z tego auta i mówię tu o walorach estetycznych. Pierwsze moje wrażenie po wejściu do auta po wymianie szyby było 'coś tu jest nie tak' i miałem wrażenie że szyba jest źle zamontowana, głównie przez to że czarny dolny pas jest większy niż w oryginale ale to byłoby nie istotne gdyby nie to że wycięcie w tym pasie na numer VIN który standardowo w każdym aucie jest schowany pod deską rozdzielczą i widoczny tylko na zewnątrz auta (zresztą oryginalnie ford też to tak zaprojektował), tutaj wychodzi nam spod deski nad deskę, nie dość że wygląda to mega nieestetycznie, wydaje się jakby szyba była przesunięta lub źle zamontowana to jeszcze co gorsza rozprasza uwagę z racji tego że przedostające się tamtędy światło powoduje że biała tabliczka z VINem odbija się tam jak w lustrze, a że jest to umiejscowione centralnie na wprost przed nami a nie gdzieś w rogu to generalnie nie da się na to nie patrzeć. Bardzo denerwujący detal który nie kosztował nic producenta żeby zrobić go poprawnie (czyli schowany pod deską).

Kolejna sprawa to druciki grzewcze, tu poszli mocno po kosztach bo o ile w oryginale obok słupków A zostają niewielkie powierzchnie bez grzania, tak tutaj druty poprowadzone są nierównomiernie względem słupka i w dolnej połowie szyby zostaje ogromna powierzchnia bez grzania która powoduje mocne szarpanie wycieraczek i mocno ogranicza widoczność podczas jazdy (akurat tam gdzie potrzebujemy mieć pełny widok na drogę szyba jest bez ogrzewania).

Następna rzecz, zasilanie ogrzewania szyby, w oryginale schowane, kompletnie niewidoczne. Tutaj w zamienniku producent przewidział cztery czarne taśmy, podklejone i poprowadzone tak że w ogóle nie chowają się pod słupkiem tylko bardzo ale to bardzo nieestetycznie wychodzą nam ze słupka (wygląda to tak jakby wystawała ze słupków czarna taśma izolacyjna w czterech miejscach, masakra). Dało się to poprawić, trzeba było powyrywać te taśmy razem z klejem i podgiąć żeby schowały się pod słupkiem, oczywiście mocno ryzykując uszkodzenie.

No niestety ale tego typu wrażeń człowiek zwykle spodziewa się po najtańszych zamiennikach. Generalnie nie liczcie tak jak ja że jeśli kupujecie zamiennik (najwyższy dostępny model) tego samego producenta co oryginał to będziecie mieli to samo, z tej samej linii produkcyjnej tyle że bez loga. Ktoś powie no ale różnica w cenie względem oryginału, myślę że jeśli producent by chciał mógłby ten zamiennik zrobić zgodnie ze sztuką (nawet niech on kosztuje 500zł więcej), bo to co pozmieniali to nie są żadne oszczędności, bardziej bym tu węszył spisek typu: Ford podpisując umowę zastrzegł sobie że zamienniki mają być dużo gorszej jakości niż oryginał i tyle w temacie.

Jakie są wasze doświadczenia z zamiennikami?

kemal_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2026, 12:10   #2
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Wymiana szyby przedniej a jakość zamiennika

Pilkington to akurat dostawca dla Forda.
Cytat:
Pilkington Automotive Poland wytwarza i dostarcza części do głównych producentów samochodów na świecie, tj. do Fiata, GM, Forda, Volkswagena, Mercedesa oraz Grupy PSA.
Także nie ten adres do narzekania.

Taki mają obecnie standard.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2026, 12:51   #3
kemal_

Taki mają obecnie standard powiadasz, problem w tym że nadal są wszędzie polecani jako najlepszy producent (a przynajmniej na pewno pod względem cennika) obok Saint-Gobain Sekurit, ciekawe jak jakościowo wypada ten drugi, nie ma umowy z Fordem to i może oferuje lepsze jakościowo zamienniki ;]
Stary 09-02-2026, 13:09   #4
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Podjedź obejrzeć co oferuje swojego AutoGlass albo chińskie zamienniki, będziesz cieszyć się z tego co dostałeś.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2026, 14:44   #5
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał kemal_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dobre. W 2017 roku musiałem wymienić przednią szybę. Cena w ASO 2000zł, cena w serwisie od szyb 500zł. Szyba w wersji z czujnikiem deszczu/zmierzchu i podgrzewaniem + 150zł wymiana wtedy mnie kosztowała, czas wymiany 1h.

Zamiennik od tego czasu (a trochę już lat minęło) sprawuje się ok, podgrzewanie działa (co np tej zimy po marznących opadach było nieocenione).
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2026, 22:07   #6
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał kemal_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]
Byłem zmuszony do wymiany szyby czołowej po uderzeniu kamienia, zdecydowałem się na zamiennik od Pilkington'a
jako producenta oryginalnej szyby i zależało mi bardzo żeby było możliwie jak najbliżej oryginału.
[...]
Witam

Z ciekawości zapytam:
- jakie logo jest na szybie?
czy Pilkington?
- czy była opcja zakupu "oryginalnej" szyby z logo Forda
i ew. jaka różnica w cenie?

Cytat:
[...]

Koledzy na forum wymieniali i z oryginałem nie przypominam sobie problemów

pozdrawiam
Arturek
Stary 09-02-2026, 23:14   #7
kemal_

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

Z ciekawości zapytam:
- jakie logo jest na szybie?
czy Pilkington?
- czy była opcja zakupu "oryginalnej" szyby z logo Forda
i ew. jaka różnica w cenie?
Nie pytałem czy jest możliwość zamówienia oryginalnej szyby, zresztą wychodziłem z założenia że zamiennik od tego samego producenta to pewnie będzie praktycznie to samo. Wziąłem najlepszy model Pilkingtona jaki był dostępny do mojego auta: kamera, sensor, grzanie i akustyka. W ASO za oryginał z wymianą chcieli ponad 5 tyś zł ;]
Odpowiedz

Zasady postowania