![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Hej, wywala mi usterka hamulca ręcznego, jak jest sucho nie ma błędu jak wilgoć błąd. Myślałem ze po po prostu gdzieś wilgoć w wiązce - jednak nie. Czyżby zacisk do wymiany?
Nie zwracałem na to uwagi zbytnio, bo wszystko działało, ale się osrałem że tak powiem kiedy, ręczny nie chciał puścić. Po kilku próbach odpuścił, szok przeżyłem. Co robić, teraz nie załącza ręcznego.
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
|
Parkujesz wyłaczając zaplon z nacisnietym przyciskiem recznego. Zeby nie zaciagnął. Mechanik lub czekasz na cieple dni. Sciagasz izolacje od zacisku po przepust w podlodze. Ja sie z tym meczyłem 3 lata. Pod izolacja miałem celowo ! przeciety przewód. Woda robiła zwarcie do budy. Raz utknalem na kilka godzin
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: S-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
|
Mam bardzo podobną sytuację. Jak jest na zew temp ujemna wszystko działa. Jak tylko zrobi się likki plus i są roztopy to lewe koło się blokuję ( nie zawsze). Dodatkowym objawem że ręczny się zatnie jest to, że przestają działać czujniki parkowanie. Nie wiem co ma wspólnego jedno z drugim, ale jak zaczyna migać kontrolka od czujników parkowania to nie zaciągam ręcznego czyli podczas wyłączania zapłonu trzymam wciśnięty przycisk recznego aż do momentu jak wyjmę kluczyk.
Jak bedzie cieplej muszę dostać się do kabelków i wszystko posprawdzać. Chyba że macie jakieś inne wskazówki. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
mechanik coś mówi ze moduł nie kompatybilny czy jakoś tak, kurcze nic nie było robione. Czyżby zaczyna padać?
|
|
|
#5 |
|
|
umówiony jestem na poniedziałek do elektryka - specjalizacja Ford - zobaczymy. Dziś dla przykładu nie da się zaciągnąć ręcznego.
|
|
|
#6 |
|
|
Jednak chyba będą zaciski do wymiany, widocznie jest jakieś rozszczelnienie w zacisku/silniczku i system wariuje. Trzeba będzie popatrzeć co w zamienniku jest godnego uwagi.
ps. przy ujemnych temp. system działa wzorowo.
|
|
|
#7 | |
|
ford::expert
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat: