![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: Ford Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2024
|
Witajcie,
posiadam Forda Kugę z 2024 roku i zbliża się termin wymiany oleju. Aktualnie aplikacja pokazuje stan oleju na poziomie 5%, więc wiem, że wymiana jest już konieczna. Zastanawiam się jednak, jak najlepiej się do tego zabrać. Czytałem opinie, że najlepiej umawiać serwis przez aplikację, bo wtedy z góry wiadomo, ile zapłacimy, a przy umawianiu telefonicznym bywa z tym różnie (a podobno ceny mogą być wyższe). I tu zaczynają się moje wątpliwości. Po wpisaniu danych w aplikacji dostałem tzw. rekomendowaną usługę o nazwie „Jakość oleju”, ale cena widnieje jako „cena na życzenie”. Nie do końca rozumiem, co dokładnie obejmuje ta usługa i co faktycznie jest w jej zakresie. Zakładam, że przy wymianie oleju powinien być również wymieniony filtr oleju, a być może także filtr powietrza i kabinowy ale nigdzie nie jest to jasno opisane. Z kolei po przescrollowaniu listy usług w aplikacji znalazłem pozycję „Wymiana oleju silnik benzynowy” w cenie 729 zł. No i teraz pytanie: co właściwie powinienem wybrać? Czym dokładnie jest usługa „Jakość oleju” i czym różni się od standardowej wymiany oleju? Czy rzeczywiście lepiej umawiać się przez aplikację, czy może kontakt telefoniczny z ASO ma więcej sensu? Jak sama wymiana oleju ma się do okresowego przeglądu który oferuje ford (raz na 2 lata albo po 30k km) Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i doświadczenia 👍 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Kuga ST-Line X
Silnik: 2.5L FHEV 180KM
Rocznik: 2025
|
Olej wymieniaj co rok lub 10tys. Cena 700zl wydaje się być ok na dodatek w aso. Niewiele mniej płaciłem za stara mazdę 3 z 2009r z 1.6l Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) W tym przypadku tak, ale mi chodzi o temat tej wymiany oleju. Czy brać po prostu tą usługę wymiany czy brać to rekomendowane czyli "jakość oleju" czymkolwiek to jest. Oraz czy rzeczywiście lepiej się umawiać przez apkę Ostatnio edytowane przez SRS ; 11-02-2026 o 18:06 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Az sprawdziłem gfzie tacy oszczedni liczący kazdy grosz,
a to mój Kraków
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
ręce opadają... auto za +100k a żal paru zeta na wymianę oleju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) Nie rozumiem skąd taki wysyp durnych komentarzy. Pierwszy raz będę się umawiał na coś w ASO Forda i chcę wiedzieć jakie jest podejście a przy okazji pytam o to czy rzeczy o których słyszałem są prawdziwe. Zamiast WULGARYZMi spamować to lepiej nic nie pisać a tak dalej nic się nie dowiedziałem w tym najważniejszego czyli czym są proponowane usługi. Ostatnio edytowane przez SRS ; 11-02-2026 o 18:07 Powód: WULGARYZMY - A NASTĘPNYM RAZEM TYLKO POCZYTASZ |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Kuga ST-Line X
Silnik: 2.5L FHEV 180KM
Rocznik: 2025
|
Zadzwoń do ASO i zapytaj, bo zgodnie z gwarancją nie możesz wydłużać interwału wymiany. Jakiś tam margines typu 1000km ponad limit wymiany jest, ale dopytaj w ASO.
Olej możesz wymienić zawsze na własną rękę zgodnie z zaleceniami serwisowymi producenta. Osobiście to zgodnie ze wskazaniem zrobiłbym olej a kwestia przeglądu, jeśli można wcześniej przy okazji wymiany to fajnie, jeśli czekać do września to trudno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - dowiedz się u źródła. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) To nowe auto więc przegląd 3 letni. Kwestia tego co aplikacja pokazuje jakaś "jakość oleju" "cena na życzenie" itp założyłem że ktoś może korzystał z takiej usługi Ostatnio edytowane przez SRS ; 11-02-2026 o 18:07 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| kuga , olej silnikowy , wymiana filtra kabinowego , wymiana oleju |
|
|