Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-02-2004, 15:23   #11
MARIUSZ75
ford::average

Domyślnie Azot

Dla mnie to żadna nowinka. Jeżdzę już prawie rok. Pierwsze wrażenie z jazdy to takie że mniej są odczuwalne różne nierowności na naszych \"pieknych\" drogach, zwłaszcz poprzeczne. Byłem pod wrażeniem gdy zaraz po napompowaniu kół wyjechałem na płytową, betonową drogę (płyty betonowe z dziurami ), zero huku a samochód jakby płynął(ale to była dobra droga na próbę, ale takich dróg nie ma przecież dużo).
Inna uwaga to taka, że przy dojeżdzie do krawężnika (oczywiście wolnym)odczuwalne jest tylko delikatne puknięcie.
Słyszałem też że przyczepność jest większa ale tego w praktyce nie odczułem. A także że zwiększa się trwałośc opon(jeżdzę na MICHELINACH ENERGY ).
Pozdrawiam.

Stary 10-02-2004, 15:33   #12
MARIUSZ75

Domyślnie c.d

Zapomniałem dopisać, że warto spróbować samemu. Nie jest to przecież wielki koszt-płaciłem 5zł od koła, ale byłem za tydzień z kumplem zapłacił już tylko 10 za komplet. Każdy będzie miał swoje własne odczucia jak spróbuje. Nie ma może w tym żadnej rewelacji ale myślę że warto.
Stary 24-10-2005, 19:31   #13
Bauma
ford::expert

Model: Mondeo
Silnik: 1/2 DB9
Rocznik: '04
Domyślnie

macie moze jakies nowe wiesci na temat azotu w kolach?? naprawde wygodniej sie jedzie?
Stary 24-10-2005, 21:56   #14
PABLO1

Domyślnie

Miałem spore doświadczenie z kołami pompowanymi azotem podczas Motocyklowych Mistrzostw Polski. Myśle że podczas ekstremalnej eksploatacji samochodu(wyścigi,rajdy itp) ma to jeszcze jakis sens, natomiast podczas jazdy w ruchu ulicznym jest to zupełnie zbędne. Opona motocyklowa podczas wyścigu rozgrzewa sie do około 90 stopni i wtedy ciśnienie powietrza w kole faktycznie wzrasta, ale nie znacznie jakies 0.15 ATM. Uważam, że jeśli już ktoś chce dokładnie przestrzegać zalecanych ciśnień to niech lepiej zainwestuje w dobrej klasy ciśnieniomież(nie elektroniczny!!!), te z supermarketów do niczego sie nie nadają. Jesli ktoś niewierzy to proponuje prosty test, porównajcie ciśnienie na zimnym i ciepłym kole. Pozdrawiam
PABLO1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2005, 22:54   #15
Iwo
ford::professional

Model: ex Ka
Silnik: 1,3
Rocznik: 1998
Domyślnie

Cytat:
Napisał MARIUSZ75
Jeżdzę już prawie rok. Pierwsze wrażenie z jazdy to takie że mniej są odczuwalne różne nierowności na naszych "pieknych" drogach, zwłaszcz poprzeczne
Jakim cudem ?
Cytat:
Napisał MARIUSZ75
Słyszałem też że przyczepność jest większa ale tego w praktyce nie odczułem
a to to już jest totalna bajka :twisted:

popatrzcie logicznie:
Ile jest azotu w powietrzu ? 78,09%, więc po cholerę płacić za dodatkowe 21,91% ? Przecież to jest minimalna ilość i nie ma szans, żeby to jakoś cudownie wpływało na rozprężanie tego gazu w kole a już napewno nie wpływa na przyczepność (zmienia mieszankę gumy ?? :576: ) ani na odczucia amortyzacji... :509:

Tak jak napisał PABLO1 - przy ekstremalnym użytkowaniu samochodu może i coś daje ale na tym się to kończy... :twisted:
Stary 24-10-2005, 23:05   #16
Bauma

Domyślnie

w jakims artykule znalazlem opis ze podobno pompowanie azotem zmniejsza zuzycie opony i wolniej opona sie "starzeje". podobno roznica w cisnieniu 0,2 to wieksze zuzycie opony o 6% a 0,5atmosfer to juz podobno nawet o polowe moze sie zwiekszyc . kolejna sprawa jaka napisali to taka ze opona napompowana azotem jest szczelniejsza.

skoro nie ma roznicy w jezdzie to po co placic za to. ale jesli komus nie chce sie bawic cisnieniomierzem i pompka.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-10-2005, 23:13   #17
Iwo

Domyślnie

Cytat:
Napisał Bauma
w jakims artykule znalazlem opis ze podobno pompowanie azotem zmniejsza zuzycie opony i wolniej opona sie "starzeje".
Z tym się mogę zgodzić - wyeliminowanie tlenu itd. faktycznie ma wpływ na wolniejsze starzenie się gumy, ale teraz pytanie o ile wolniejsze ? Co do różnicy ciśnień to zupełnie osobna sprawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-10-2005, 23:15   #18
Bauma

Domyślnie

opona napompowana azotem utrzymuje ciśnienie trzykrotnie dłużej niż opona napełniona tlenem. Fakt ten ma niebagatelne znaczenie, gdyż ciśnienie w oponie niższe od nominalnego o 0,2 bara skraca żywotność opony o 10%, a ciśnienie niższe o 0,6 bara powoduje skrócenie jej żywotności niemalże o połowę.

azot pozytywnie wpływa na żywotność opon – przeprowadzone testy wykazały, że zmniejszenie ilości tlenu o 6% powoduje wydłużenie żywotności aż o 22%. a wyeliminowanie tlenu calkowicie??

ze względu na właściwości chemiczne azotu i brak wchodzenia tego gazu w reakcję z metalem występuje mniejsze ryzyko wystąpienia rdzy na obręczy.

azot jest gazem niepalnym i nie podtrzymuje palenia, zatem nie występuje ryzyko powstania pożaru podczas pompowania opon – szczególnie ciężarowych.

przy oponie napompowanej azotem nie występuje zużycie warstwy butylowej i karkasu, w przeciwieństwie do opony napompowanej powietrzem, co jest szczególnie istotne dla procesu bieżnikowania.
Stary 24-10-2005, 23:22   #19
Iwo

Domyślnie

Cytat:
Napisał Bauma
opona napompowana azotem utrzymuje ciśnienie trzykrotnie dłużej niż opona napełniona tlenem
A kto pompuje opony tlenem ? Z tym się jeszcze nie spotkałem... Jeżeli pompujemy powietrzem to tlenu jest tam tylko ok. 20% więc to jest napisane chyba dla kogoś kto nie odrużnia tlenu od powietrza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[ Dodano: 2005-10-24, 23:24 ]
Cytat:
Napisał Bauma
azot pozytywnie wpływa na żywotność opon – przeprowadzone testy wykazały, że zmniejszenie ilości tlenu o 6% powoduje wydłużenie żywotności aż o 22%
Jeżeli tak to jest to pewna motywacja - ale i tak nie dam 20 zł za napompowanie kółek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-10-2005, 23:27   #20
Bauma

Domyślnie

widocznie tak szybko pisali ten artykul ze nie zauwazyli tego kleksa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ktos na forum pisal ze pompuja juz za 10zl

Zasady postowania