Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-03-2005, 13:57   #31
waldezk
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Mondeo MkI
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1994
Domyślnie

Mondzio, pytanie a w kombi gdzie może być ta syrena ??, a i jescze jedno w komorze silnika przy przegrodzie jest tylko ta końcówka z szarą zatyczką tych 2 pierwszych się jakoś nie dopatrzyłem. Mogą być gdzie indziej ??

Stary 18-03-2005, 14:09   #32
Mondzio

Imię: KRZYSIEK
Model: mondeo mk4
Silnik: 2TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie

Mysle ze w kombi powinna byc rowniez za oslona po lewej stronie bagaznika. Ewentualnie sprawdz po obu stronach

Natomiast jesli chodzi o te wtyczki to w Twoim roczniku powinny byc wlasnie tam w okolicy zbiornika na plyn do wspomagania, w okolicach miejsca wybicia nr Vin na przegrodzie. Moga byc schowane pod wygluszenie - u mnie tak bylo Nalezalo je stamtad pierw wygrzebac.
Stary 21-03-2005, 07:56   #33
noski
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał devil511
hmmm.pytanie do noskiego:
-z ktorego roku masz mondeo?
-po czym poznajesz ze alarm sie uaktywnia?
-co rozumiesz pod haslem"dioda daje poprawne sygnaly"??
-mondeo 2.0 kombi 96' ( syrena po prawej stronie w boczku z tyłu auta , czujniki ultradzwiekowe w słupkach)
-podczac załączonego alarmu jak wyciągam zworkę to samochód zaczyna wyć i mrugać kierunkami...dopiero przekręcenie kluczyka w drzwiach rozłącza alarm.
wcześniej jak nie było zwory to alaram nie był aktywny.....bo do aktywacji alarmu potrzebny jest sygnał ze wszystkich krańcówek że są domknięte
-tzn. po przekręceniu kluczyka miga ok. 5 s ( często się temat przewija)

dużo wody upłynie w Wisle zanimpoznam tajniki tego alarmu w moim modelu. na dziś nie działa podwójne ryglowanie ....no i jestem przed montażem drugiego alarmy żebym mógł wreście z pilota otwierać...a i dodatkowe zabezpieczenie sie przyda

pozdrawiam all

pozdrawiam
noski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2005, 08:42   #34
waldezk

Domyślnie

noski, a w którym miejscu ta syrenka dokładnie jest, obmacałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wszystkie miejsca i jakoś nie znalazłem, może fotka mała ??
mod 10:00
wieć tak, coś mi w układzie alarmu jeszcze brakuje bo:
1. jak założyłem zwore na gniazdku koło płynu spryskiwacza, to znika masa z cewki przekaźnika zapłonu ale na czas 2 mrugnięć kierunków, jak zwory nie było to masa była cały czas,
2. nie mam czujników ultradźwięków, pytanie czy to ma znaczenie przy uzbrajaniu (czy centralka kontroluje stan tych wyjść), bo wg sam naprawiam... są one opcjonalne,
3. syreny i buzera nie znalazłem,
czego jeszcze nie rozgryzałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
4. przewód z alarmu do radia - prawdopodobnie do masy przy podłaczonym radiu, ale założyłem już koncówki ISO, musze to sprawdzić
5. wychodzi też przewód z końcówki C451b/4 do [to engine comp. light switch] - ale gdzie to jest to nie rozgryzłam tego.

mod 11:25
alarm mondka to dziwna rzecz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., przewód idący z centralki do radia zwarłem do masy i jest teraz tak: jak zamknę auto będąć w środku (2 look, szyby opuszczone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) to teraz jak przekręce kluczyk w stacyjce na zasilanie, auto mi sie otwiera, znaczy puszczają zamki wcześniej jak przewód idący do radia wisiał w powietrzu to auto mogłem odpaić ale zamki trzymały i nie dało sie bez kluczyka otworzyć. Oczywiście zwora przy baniaku od płynu założona.
Idę szukać dalej.
Stary 21-03-2005, 11:01   #35
noski

Domyślnie

zrobie fote i wrzuce...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pzdr.
Stary 21-03-2005, 20:15   #36
pieciag

Domyślnie

Mondzio napisał:

Cytat:
pytanie jeszcze jedno odnosnie krancowki - jak wyglada oryginalna krancowka do monitorowania otwarcia maski? czy zwiera do masy czy tez dziala poprzez zwarcie obydwu przewodow do wtyczki - taki wlacznik. Jak poradziles sobie ze swoim problemem z nie zawsze dzialajaca krancowka?
Jest to zwyczajny włącznik podpięty do gniazda pokazanego kilką postów wcześniej.
Przy okazji robienia fotki dowiedziałem się czegoś nowego. Otóż, po kilkukrotnym wciśnięciu czujki uzbraja mi się alarm lub coś w tym stylu, ponieważ każde wciśnięcie jej i puszczenie powoduje mrugnięcie kierunkowskazami z krótkim sygnałem dźwiękowym. To samo tyczy się otwierania drzwi i przekręcania kluczyka w stacyjce. Dioda przy zagarku świeci się cały czas, podczas gdy przy podwójnym ryglowaniu miga co ok 2 sek.
Muszę chyba poszukać dobrego magika od kabelków albo wezmę parę dni urlopu i sam do tego dojdę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ktoś wczesniej szukał miejsca z syreną - u mnie znajduje się w bagażniku po lewej stronie nad kołem, schowana pod obiciem. Namacałem ją jak sobie tak popiskiwała przy zabawie czujką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))

Pozdrawiam
pieciag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2005, 06:55   #37
devil511

Model: Ford mondeo
Silnik: 1.6
Rocznik: 1993
Domyślnie

pytanie do waldezka:co sie zmieniło u ciebie po tym jak założyłeś te zworke w gniezdzie przy zbiorniku płynu spryskiwaczy?
wyposazenie:centralny zamek z ryglowaniem ,szyberdach,abs,wspomaganie kierownicy,poduszka powietrzna kierowcy,dzielona tylna kanapa!!
devil511 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2005, 07:23   #38
noski

Domyślnie

Cytat:
Napisał devil511
pytanie do waldezka:co sie zmieniło u ciebie po tym jak założyłeś te zworke w gniezdzie przy zbiorniku płynu spryskiwaczy?
widze że moją zwora jest wielce popularna i robi zawrotną karierę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
już się zastanawiam czy nie opatentować tego "patentu" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-03-2005, 07:27   #39
waldezk

Domyślnie

devil511, przewód idący z centralki do radia zwarłem do masy i założyłem zwore przy baniaku od spryskiwacza i jest tak: jak zamknę auto będąć w środku (2 look, szyby opuszczone ) to teraz jak przekręce kluczyk w stacyjce na zasilanie, auto mi sie otwiera, znaczy puszczają zamki wcześniej jak przewód idący do radia wisiał w powietrzu i/lub nie było zwory przy baniaku, to auto mogłem odpaić ale zamki trzymały i nie dało sie bez kluczyka z zewnątrz otworzyć.
Stary 22-03-2005, 07:27   #40
Mondzio

Imię: KRZYSIEK
Model: mondeo mk4
Silnik: 2TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie

Cytat:
Napisał pieciag
.....robienia fotki dowiedziałem się czegoś nowego. Otóż, po kilkukrotnym wciśnięciu czujki uzbraja mi się alarm lub coś w tym stylu, ponieważ każde wciśnięcie jej i puszczenie powoduje mrugnięcie kierunkowskazami z krótkim sygnałem dźwiękowym.

to nic innego jak wejscie w tryb serwisowy alarmu. Po wcisnieciu ktorejkolwiek z czujek monitorujacych otwarcie ktorejs czesci samochodu 5-8 razy w ciagu 10s przechodzi sie wlasnie w taki tryb. Sluzy to sprawdzeniu czy wszystkie wylaczniki dzialaja, a wiec piskanie bedzie przy przy otwieraniu drzwi, pokrywy silnika, bagaznika i przekreceniu kluczyka. Jesli przy ktorejs z tych czynnosci bedzie cisza tzn ze wlacznik przy danych drzwiach lub okablowanie nie dziala. Podczas tej zabawy dioda swieci caly czas a wychodzi sie z tego poprzez pozostawienie samochodu samemu sobie na ok 20s. Wysjcie z trybu sygnalizowane jest jednym dluzszym piknieciem.

W moim samochodzie ten test jest zdawany na piatke mimo ze nie ma alarmu (tzn jest ale fabrycznie nieuruchomiony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Juz jestem prawie przekonany ze moj modul obsluzy alarm tylko brakuje mi ..... i tu poprosze o pomoc osoby z alarmem:

- syrenki - czy ta w oryginale jest z wlasnym zasilaniem czy nie?? (mysle ze jest zwykla ale chce miec pewnosc) ile od niej odchodzi kabelkow?
- wlacznikow pod maska i pod klapa bagaznika
- przekaznikow do kierunkowskazow ( bialych - takie same sa do swiatel np. drogowych )
- nie wiem jeszcze czy konieczne jest podlaczanie alarmu do radia (mam nieoryginalne), ale z tym sobie ewentualnie poradze inaczej

Zastanawia mnie jeszcze co zrobic z wejsciami czujnikow ultradzwiekowych bo ich oczywiscie tez nie mam. Ciekawe ile kosztuja takie malenstwa w uzywce. Wczoraj po sprawdzeniu okazalo sie ze cala kablologie mam juz polozona, a brakuje tylko aparatow. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał waldezk
1. jak założyłem zwore na gniazdku koło płynu spryskiwacza, to znika masa z cewki przekaźnika zapłonu ale na czas 2 mrugnięć kierunków, jak zwory nie było to masa była cały czas,
jak na to wpadles ??

Cytat:
Napisał waldezk
2. nie mam czujników ultradźwięków, pytanie czy to ma znaczenie przy uzbrajaniu (czy centralka kontroluje stan tych wyjść), bo wg sam naprawiam... są one opcjonalne,
no wlasnie - czy te wejscia alarmu sa po prostu zwarte przy samej centralce?? tez mnie to zastanawia

Cytat:
Napisał waldezk
3. syreny i buzera nie znalazłem,
czego jeszcze nie rozgryzałem n
syrena w sedanie i liftbacku w lewym boczku bagaznika a w kombi po prawej, buzzer gdzies w okolicach filtra przeciwpylkowego

Cytat:
4. przewód z alarmu do radia - prawdopodobnie do masy przy podłaczonym radiu, ale założyłem już koncówki ISO, musze to sprawdzić
tez sklaniam sie do tego ze powinna byc masa jesli wszystko OK

Cytat:
Napisał waldezk
5. wychodzi też przewód z końcówki C451b/4 do [to engine comp. light switch] - ale gdzie to jest to nie rozgryzłam tego.
mysle ze jest to przelacznik ktory w pozycji zamknietej klapy zamyka obwod i pozwala uzbroic alarm a przy otwartej masce i wlaczonych co najmniej swiatlach pozycyjnych zapala lampke nad silnikiem ( pewnie w wyzszym standardzie wyposazenia) wystarczajacy jest jednak zwykly wlacznik zwierajacy te przewody dochodzace do wtyczki obok zbiornika na plyn do spryskiwaczy wlacznik

Cytat:
Napisał waldezk
alarm mondka to dziwna rzecz n, przewód idący z centralki do radia zwarłem do masy i jest teraz tak: jak zamknę auto będąć w środku (2 look, szyby opuszczone n ) to teraz jak przekręce kluczyk w stacyjce na zasilanie, auto mi sie otwiera, znaczy puszczają zamki wcześniej jak przewód idący do radia wisiał w powietrzu to auto mogłem odpaić ale zamki trzymały i nie dało sie bez kluczyka otworzyć. Oczywiście zwora przy baniaku od płynu założona.
Idę szukać dalej.
a to dosc ciekawe - wesze w tym taki zamysl - jesli samochod jest zaryglowany to pozostawienie kogos w srodku jest bardzo niebezpieczne (wspomina o tym kazda instrukcja aby nie zamykac nikogo w taki sposob ze wzgledu na stoczenie sie auta, pozar ..... i niemoznosc wyjscia wowczas ze srodka np. dziecka). W momencie kiedy alarm "widzi" ze autko jest zamkniete podwojnie, a jednak ktos jest w srodku (wlaczenie radia lub stacyjki) po prostu otwiera drzwi. Podobnie jest w sytuacji kiedy jedzie sie z zamknietymi od srodka drzwiami i zadziala czujnik poduchy powietrznej - drzwi sa automatycznie otwierane zeby umozliwic ewakuacje.

Takich ciekawostek nie podlaczy nikt w dopinanym osobnym alarmie - dlatego mysle ze warto rozgryzc ten fabryczny. A inne zabezpieczenia oczywiscie tez jak najbardziej . Ale o tym ... sza.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania