Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-04-2005, 16:06   #61
waldezk
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Mondeo MkI
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1994
Domyślnie

[ CL DL RC AS IS ] takie wpisy widziałem na jednej centralce wystawionej na allegro,
szkoda że już aukcja zakończona,
co może oznaczać wg skrótów, że oprócz trzech pierwszych znanych to:
AS - alarm system IS - interior scaning (skanowanie wnętrza), sorki za angielski,
więć jeszcze raz ponawiam prośbę do wszystkich posiadaczy mondków z alarmem, sprawdźcie i napiszcie jakie macie oznaczenia, co by potwierdzić moje dochodzenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a i jeszcze jedno ta centralka z allegro miała oznaczenie główne 93BG 15K600 GB
moja ma na końcu EC, to więc może być też ważne,
do poniedziałku. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 02-04-2005, 19:38   #62
pieciag
ford::average

Domyślnie

Mam dokładnie taką samą centralkę jak ta z allegro. Z trudem, ale udało mi się jakoś wsadzić tam głowę. Jutro może zrobię czytelną fotkę, bo coś tam jest jeszcze ręcznie dopisane, ale nie udało mi się tego odcyfrować.
I tak jak już gdzieś wcześniej pisałem, mam podwójne ryglowanie z kluczyka, bez mignięcia kierunkowskazami, krańcówkę pod maską i bagażniku i syrenę nad lewym, tylnym nadkolem, oraz czujki ultradźwiękowe w słupkach.
Wszystko działa jak należy, a mnie interesuje jeszcze co mam podpiąć i gdzie, żeby zamykać autko z pilota?
A przy okazji zapytam jeszcze, do czego służy skrzyneczka umieszczona tuż za schowkiem, zasłaniająca centralkę. Z tego co wyczytałem to jakiś sterownik (komputer), ale czego? Podpięta jest do niego płaska,kilkużyłowa taśma biegnąca do radia, którego niestety nie mam. Taki ma symbol: F3LF-18B849-AB
pieciag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2005, 20:35   #63
HUCUŁ
ford::beginner

Model: mondeo mk1
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 1993
Domyślnie

Ta skrzyneczka to wzmacniacz fabryczny. Mam z nim dokładnie taka sama sytuację jak ty.
KOmputer sterujący znajduje sie z centralą alarmową. Idąc od schowka: wzmacniacz, modół centralnego i alarmu, komputer starujący pracą silnika.
HUCUŁ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2005, 10:40   #64
Mondzio

Imię: KRZYSIEK
Model: mondeo mk4
Silnik: 2TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie

Cytat:
A przy okazji zapytam jeszcze, do czego służy skrzyneczka umieszczona tuż za schowkiem, zasłaniająca centralkę. Z tego co wyczytałem to jakiś sterownik (komputer), ale czego
Kurcze - niektorzy to maja skarby pochowane w tych samochodach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Gratulacje - teraz tylko to uruchomic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał waldezk
[ CL DL RC AS IS ] takie wpisy widziałem na jednej centralce wystawionej na allegro,
szkoda że już aukcja zakończona,
widzialem jakas nowa aukcje na allegro z centralka - chyba bedzie wysyp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale ta ma oznaczenie CL, DL, RC - wiec to ta prostsza, koles doklada jeszcze cala kablomanie.
Stary 04-04-2005, 11:38   #65
waldezk

Domyślnie

Mondzio, też ją widziałem, taka sama jak mam, więc odpada.
Tak więc bede musiał sobie załozyć autoalarm, no chyba, że trafie tanio gdzieś oryginał, no i jeszcze czujniki ultradźwiękowe by musiały być oryginalne, bo innych to sie raczej nie da podpiąć.
Stary 04-04-2005, 23:10   #66
pieciag
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Kurcze - niektorzy to maja skarby pochowane w tych samochodach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Gratulacje - teraz tylko to uruchomic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skarby, nie skarby; nie zaszkodzi zapytać.
pieciag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2005, 09:06   #67
Mondzio

Domyślnie

Pieciag, Olaf - wy macie moduly z alarmem, jakie macie oznaczenie na centralkach?
Olaf czy Ty masz juz MKII czy jeszcze MKI? Bo jakos kojarze ze masz sterowanie radiowe.

Takie na razie spotkalem moduly
- 93BG 15K600 EB - to zwykla bez alarmu - taka mam (CL DL RC) nie migaja kierunki ani nie podaje nic na syrene
- 93BG 15K600 GB - to jakas z alarmem ale czy z immo, czy sterowanie zdalne radiem czy podczerwienia (czy tez zalezy to wylacznie od samego odbiornika a centralka jest ta sama), (CL DL RC AS IS), mialem ja na probe - efekty - kierunki dzialaja podczas testu, syrenka tez pika podczas testow, ale alarm nie uzbraja sie - dioda miga caly czas z duza czestotliwoscia. Pewnie mam cos z przelacznikami w drzwiach - musze je przejrzec, podejrzewam ten w drzwiach kierowcy.
Zeby sprawdzic centralke zwarlem pod maska, w bagazniku i przy radiu , testy przechodza wszystkie przelaczniki - wyglada ze sa OK, ale... normalnie DLock dziala tak ze nie mozna otworzyc od srodka, natomiast podczas testow mimo zamkniecia na Dlock moge otworzyc klamka od srodka. Jesli panowie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z alarmem mogliby sprawdzic to zachowanie u siebie bylbym bardzo wdzieczny. Moze bylo cos z ta centralka.

- jakie sa jeszcze centralki w MKI - moze ktos ma MicroCata i moglby sprawdzic!!

i jeszcze jedno - kiedy wchodze tryb serwisowy (test) na mojej centralce wowczas slysze 2 pikniecia buzzerka pod maska, natomiast na tej drugiej przy wejsciu slysze 4 pikniecia!!! Brak czujnikow w slupkach. Mirez pisze o trzech i juz sie gubie jak to w koncu jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak to jest u WAS - prosze niech ktos sprawdzi!!!

Pzdr
Stary 08-04-2005, 23:47   #68
Slawko

Domyślnie

prosze
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2005, 09:22   #69
waldezk

Domyślnie

Slawko, dzięki, no to teraz już jest wszystko jasne, czyli tak jak pisałem musze sobie dokupić alarm, tylko jaki wybrać ?? bo jest tego na rynku sporo.
Stary 11-04-2005, 09:03   #70
Mondzio

Domyślnie

Dzieki Slawko!! Na Ciebie mozna zawsze liczyc - tylko trzeba baaaardzo wyraznie poprosic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widze na tej liscie fajne ciekawostki - te same moduly maja czasami rozne funkcje a najfajniejsze jest to :
93BG 15K600 GE - zdalny..., bez autoalarmu z autoalarmem
93BG 15K600 FA - zdalny..., bez autoalarmu z autoalarmem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

Ponadto musze sie jednak nie zgodzic ze 93BG 15K600 GB nie obsluguje blokady drzwi. Przeciez to nic innego jak DL czy tez ryglowanie. Opisywalem poprzednio ze mialem taka na testy a teraz mam ja juz u siebie na troche dluzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i ponad wszelka watpliwosc obsluguje ona DL.
Problem nieuzbrajania sie alarmu - poprzenio opisywany, wynikal z tego ze zwieralem wylacznik zamka bagaznika (jest takie cos co pozwala podczas uzbrojonego alarmu otworzyc klape i trzymajac caly czas kluczyk zabezpiecza przed uruchomieniem syreny). Ja to zwieralem dajac caly czas sygnal oczekiwania i myslalem ze cos jest z zamkiem kierowcy lub sama centralka. Po rozpieciu tego alarm dziala jak ta lala.
Sygnal alarmu radia nie jest krytyczny dla samego uzbrajania.
Syrenke oczywiscie musialem przeniesc w inne miejsce poniewaz to oryginalne jest o tyle nieszczesliwe ze 125dB syrena nie dawala sygnalu tylko ledwie buczala, poklony dla wyciszenia w Mondeo.

Kolejna rzecz - po tym ze powyzszy modulbyl montowany w latach 11/92 - 11/93 wnioskuje ze zdalne sterowanie to tylko na podczerwien. Moze ktos ma jakies spostrzezenia?!

Interesuja mnie teraz ceny czujnikow ultradzwiekowych. Jesli beda jakies normalne to wowczas moze zdecyduje sie kupic rowniez ta pozyczona centralke i w pelni uruchomic alarm.
Czy ktos mam rozeznanie jakie moga byc ceny tych czujnikow???

Pzdr

Zasady postowania