![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#131 | |||
|
ford::advanced
![]() Imię: Waldek
Model: Mondeo MkI
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1994
|
Cytat:
Jeszcze jedno, dokładnie nie sprawdziłem, ale z centrali wychodzą 3 wiązki i są chyba wpięte na listwe po prawej stronie przy podłodze na ściance, przy nogach pasażera, jak odsłonisz tapicerke to zobaczysz. Cytat:
Jak któryś switch by był uszkodzony to alarm nie powinien ci się uzbroić tak myślę. No i wtedy nie test mireza nie przejdzie. Chyba że ten switch jest cały czas zwarty, to wtedy alarm się uzbroi. Cytat:
|
|
|
|
#132 |
|
![]() Imię: KRZYSIEK
Model: mondeo mk4
Silnik: 2TDCI
Rocznik: 2008
|
podpisuje sie dokladnie pod tym co napisal waldezk
przewody od centralki schodza na podloge i pod fotelami przechodza na druga strone samochodu odgaleziajac sie w okolicach kazdego slupka oraz do bagaznika po czym ostatnie kilka przewodow ginie w czelusciach deski dochodzac do timera (ten prostokatny element pod skrzynka bezpiecznikow z otworkami wydajacy dzwieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) oraz stacyjki,,,, itd. nie dzialanie u Ciebie 2lock'a z kluczykow sugeruje uszkodzenie switcha w obydwu zamkach drzwi przednich - na 100% nie wiem czy tak samo jest w kombiaczu (z tego co pamietam waldezk nie mial tego gniazda), u mnie jest i zanim doszedlem do czego to jest..... uznalem ze pozyczona do testow centralka jest walnieta albo jednak nie da sie alarmu uruchomic, poniewaz alarm sygnalizowal uzbrajanie ale sie nie uzbrajal. Jesli jest to taka sama wtyka jak przy zbiorniku spryskiwacza, ale ma pokrwke czerowna, a nie niebieska to jest to wg. mnie "Lock isolator switch". Po zwarciu i trzymaniu kluczyka pozwala na otwarcie bagaznika bez koniecznosci otwierania przednich drzwi w celu wylaczenia alarmu. Raczej nie wykorzystasz tego do otwierania bagaznika z pilota. sprawdz dokladnie przelaczniki w drzwiach - z reguly lamie sie tam element plastikowy i jesli sa dobre pozostaje kontrola lub przedzwanianie kabli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - to strasznie zmudne i najmniej przeze mnie ulubione. zreszta zajrzyj tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tam jest opisany ten problem. Pzdr
|
|
|
#133 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-09-2004
|
2) drugie pytanmie banalne ale dla mnie ważne - zamek w tylnej klapie kombi - z prawej strony ma niebieski "klocek" - czujnik jakiś od centrala?? Jak go wyciągnąć ?
podłączam sie do ex-runnera.....i dolewam oliwy do ognia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ponawiam pytanie o niebieską kostkę i czarną obuduwę prz tylnim zamku w mim kombi. przesyłam fote nowo znalezionej złączki w prawym boczku obok syreny. i foto kabelkologii z podnóżka pasażera(prawa strona) |
|
|
|
|
|
#134 |
|
![]() Imię: KRZYSIEK
Model: mondeo mk4
Silnik: 2TDCI
Rocznik: 2008
|
noski,
1 zdjecie - nie mam teraz jak tego sprawdzic, dziwne tylko ze NIC tam nie jest wlozone - u mnie nie ma nic pustego. 2 zdjecie - poddaje sie, nie mam pojecia co to , nie mam kombi i nie wiem co to moze byc. Z opisu ex-runner'a wyzej spodziewalem sie czegos innego. Moze sprobuj wyjac zamek i sprawdzic co to!! 3 zdjecie - strzelam teraz ale w kombiaczach byly czasami montowane obok/zamiast czujnikow ultradzwiekowych - czujniki zbicia szyby. Nie wiem jak to wyglada, czy to akustyczne czy w konstrukcji szyby. Ale ta wtyczka moze byc wlasnie od tego.
|
|
|
#135 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-01-2005
Model: Focus II
Silnik: 1,6 Duratec
Rocznik: 2007
|
Cześć!
Dzięki za reakcję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 1) co do schematów to własnie sam główkowałem nad tym i do podobnych wniosków doszedłem.... - czujniki położenia zamka działają (otwarcie drzwi sygnalizowane jest na check-panelu - czyli ok), widać więc ze problem po stronie set-reset switch (149, 150 na diagramie). Zdziwiło mnie że w przednich obu na raz nie działa - jak parzyście to zazwyczaj nie wina czujnika/przełącznika tylko kabelkologii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ??? 2) co do wolnego złącza to o czym innym pisałem - po lewej stronie (kierowcy)przy tylnej lampie - chyba kupię cyfrówkę i zacznę robić fotki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pojedynczy śledzik w białej obudowie hmmm a kabelkologia od zamków nie przechodzi czasem pod nogami kierowcy? jest tam złączka z mnoooosfem kabelków 3) mireza jush przejrzałem - dziwi mnie ze z tylnej klapy też się test nie odpala(powinien?!?!?) - tam nie ma przecież (chyba?) tego switcha set-reset - co więcej przy otwarciu klapy (jak jest doble lock) to nie rozbraja go. na razie nie mam garażu i czasu więc nic nie podłubię , ale warto wiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdro ex
|
|
|
#136 | |
|
|
noski, na 2 rysunku to czarne to jest osłona na look isolator switch którego w środku nie masz jak sądze, zresztą ja go też nie mam, służy do:
Cytat:
rysunek 3, ja tej wtyczki nie mam, więc nie mam jak sprawdzić ale Mondzio może mieć rację, w schematach z haynesa nic o tym nie znalazłem. co do rysunku nr 1, sprawdze czy mam takową, bo dokładnie tam nie zaglądałem. [ Dodano: 2005-05-10, 15:01 ] ex-runner, a lampka bagażnika ci się zapala ??, możliwe że czujnik położenia zamka ci się uszkodził, musiał byś go sprawdzić. to ten niebieski na fotkach noskiego. Natomiast ten set-reset switch to jest czujnik położenia bębenka - strona 237-238 sam naprawiam.
|
|
|
|
#137 |
|
|
Hi!
Niebieskie "draństwo" z tyłu działa - lampla zapala się/gaśnie, na check panelu też to widać. Lock isolator switch nie zainstalowany(czyli pusta obudowa). w haynesie i w sam naprawiam patrzyłem - u mireza jest rzeczywiście pokazany ten " wyłamany" plastki czujnika - więc chyba to to. W sumie chyba pozostaje mi podłubanie w dzrwiach - w sumie nie zapala mi się lampka od oświetlenia klamki kierowcy więc i tak czeka mnie dłubanina. Z tą lampka też coś jest nie tak bo jak przycisnę otwieranie szyb to "zaskakuje" i świeci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . pozdro ex --------------------- NOSKI!!!! Właśnie spojrzałem na syrenę u Ciebie na zdjęciu - powiedz jak rozepniesz kabelek czerwony od niej to jest w środku pojedynczy śledź??? i drugie pytanie bo na zdjęciu nie widzę - czy między tylną lampą od strony kierowcy a tą od strony syreny (pasażera) ida tobie jakieś kable pod osłoną zamka - trzy cienkie kolorowe (pomarańczowo czarny czarny z białym i jakiś jeszcze??)? Wchodzą do lampy tej od strony syreny ale nie wchodzą do drugiej (gdzieś z wiązki wyłaniają się) - trochę "głupio" pociągnięte? pozdro ex
|
|
|
#138 | |
|
![]() Zarejestrowany: 02-09-2004
|
Cytat:
waldezk ! jeśli nie mam tego Lock isolator switch to ryglowanie nie będzie działać ? pzdr. |
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
|
ex-runner, wyciągnij schowek poodłączaj 3 wtyczki od centralki pryśnij środkiem do czyszczenia styków, możliwe że nie styka gdzieś, jak kontrolki na panelu na wszystkie drzwi ci reagują, to musi być coś z kablami między centralką a łączówką gdzie się zbiegają przewody od czujników, możliwe że to ta po prawej stronie na ściance w nogach pasażera.
a i jakie masz oznaczenia na centralce. U mnie do syreny której nie ma jest 1 szybkozłączka.
|
|
|
#140 |
|
|
Re: noski
ryglowanie będzie działać! Kwestia jest taka - zamek z tyłu (klapa) nie uruchomi ryglowania (chyba) ale też nie dezaktywuje go w pozostałych dzwiach - sygnał 2lock uruchamia siłownik na dple (w podłodze nie w klapie) który odcina możliwość otwarcia klapy z kabiny(ta wajchą koło fotela kierowcy od klapy i paliwa).Natomiast jeżeli nie masz alarmu (ta prostsza centralka CL DL R? - tak jak moja) to nie jest tobie potrzebny lock isolaror switch on jest do alarmu. re: waldezk centralka ta prostdza (cl dl rc bodajże) + alarm niefabryczny własnie co do tego miałem wczesniej wątpliwości - styki sprawdzę ale wydaje mi sie ze problem jest w czujnikach polozenia zamka w drzwaich pozdro ex
|
![]() |
|
|
|