![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-04-2005
Model: S-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
|
Witam
Sorki ze zakladam nowy temat ale nie moglem sie dokopac odpowiedzi na moje pytanie Temat gazu to rzeka wiem. Moze zaczne. Dzis wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem instalki gazowej w swoim mundku instalacja II giej generacji BRC. I wszystko byloby ok gdyby nie to ze Fachmani znalezli ze lambda jest be wiec nie mogli na razie zalozyc reduktora z silniczkiem krokowym tylko reczny mi zalozyli i stwierdzili ze jak wymienie lambde to zaloza mi taki jak ma byc. No spoko ustawili wszycho recznie dostroili i pojechalem a ze do dom mialem ponad 100 km wiec mialem okazje go potestowac wszystko bylo ok jechalem na gaziku az nagle patrze a na centralce (tej do przelanczania trybu pracy z kilkoma diodami) orgia swiatel. Zaczela mi sie dioda zmieniac kolorki: zielony, pomarancz i czerwony i tak na zmiane a do tego jeszcze dioda od rezerwy. Przelanczanie nie przynosilo rezultaty zadnego. Dopiero po wylaczeniu i ponownym uruchomieniu silnika wrocilo wszystko do normy. bylo juz dobrze az tu po ok 30 kolejnych km znow to samo. i tak cztery razy. moje pytanie brzmi czy ktos wie czy to juz tak bedzie, czy cos jest nie tak i czy dobrze mysle ze jak centralka swiruje (tak jakby miala awarie) to wtedy jade na benzynie? Czy jest to kwestia zle zestrojonej instalacji ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-11-2004
|
Witaj. Z tego co napisałeś wynika iż masz komputer BRC "Jast", jeżeli tak i centralka Ci mruga wszystkimi kolorami to znaczy tylko jedno zapomnieli zakodować komputer gazowy, a tak pozatym masz pewnie karte gwarancyjną na instalacje więc proponuje odwiedzić zakład monterski.
|
|
|
#3 |
|
|
Programowali a jakze najpierw recznie a pozniej jeszcze laptopem. Sam widzalem jeszcze pozniej program pod mondka 1.8 wrzucili.
I wlasnie potem okazalo sie ze cos jest z lambda nie tak. Nie wiem moze jakos Justa zblokowali ale kazali mi narazie jezdzic dopoki nie wymienie lambdy. Pozniej kazali mi wrocic. Wiec juz nie wiem chyba gdyby nie byl Just zaprogramowany to caly czas by klepaly te diody a nie co 30 km sam juz nie wiem. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-02-2004
|
miganie kotrolek moze rowniez oznaczac koniec paliwa.
czy stalo sie to podczas przyspieszania, hamowania, czy normalnej jazdy ze stala predkoscia?? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Juz wszystko wiem
Chodzi to wlasnie o ta nieszczesna Lambde. centralka wywala mi sygnature bledu w postaci migajacych w odpowiedni sposob. I tak u mnie miga jedna na trzy kolory i zaraz obok niej pierwsza z prawej zielona od poziomu paliwa. Jest to blad zwiazany ze zla praca Lambdy lub jej uszkodzeniem. Fachurzy poprostu mi nie zblokowali w kompie sygnalow od sondy i po jakims czasie jazdy kiedy komp sie nie moze zlambda "dogadac" to staje w awarie. Troche musialem pogrzebac w necie zeby do tego dojsc. Znalazlem to na tej stronce [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pozdrawiam |
|
|
|