Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-01-2006, 11:32   #391
pajczaki
ford::beginner

Domyślnie

Cytat:
Napisał gondoljerzy
Cytat:
Napisał pajczaki
...czy sa jakies inne sugestie co do tego dlaczego szarpie na benie? jak to rozwiazac?
Z instrukcji Blosa wynika jasno, że przy małych obciążeniach wnosi on większy spadek ciśnienia (większy opór) niż typowy mikser. W miarę wzrostu obciązenia sytuacja się odwraca i typowy mikser przegrywa z blosem. Ale właśnie to może być przyczyną twoich problemów na benzynce. Przy niedużych obciążeniach, gdy Blos jest przymknięty, gaźnik wytwarza bogatszą niż normalnie meszankę. Jeśli dodatkowo depniesz w gaz pompka przyspieszająca wtryskuje paliwko i zanim blos się otworzy jest zbyt bogato.
ale to co piszesz to i mechanik mowil- cala mieszanka nie jest spalanaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale jak pozbyc sie tego problemu?? nie jestem znawca tylko amatoremGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 02-01-2006, 23:28   #392
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Możesz pokombinować z wstępnym uchyleniem przepustnicy blosa. Tą cienką śrubą sterczącą na skos. To jedyne co mi z marszu przychodzi do głowy. Ciekawe czy nie zaczną się wtedy jakies szopki przy niskich obciążeniach na LPG, ale zawsze można śrubkę na powrót odkręcić. Druga opcja to wymiana dysz gaźnika.
gondoljerzy jest offline  
Stary 03-01-2006, 12:19   #393
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie

,gondoljerzy, ale przecież blos otwiera się poprzez ssanie wytwarzane przez silnik a nie przez nadmuch z zewnątrz tak więc przy danym otwarciu przepustnicy blos ma stałe otwarcie i jak się dmuchnie do środka to powinno zarazem więcej gazu pobrać bo się różnica ciśnień zmieni i przepustnica w blos-ie powinna zareagować.
Struna jest offline  
Stary 04-01-2006, 10:17   #394
gondoljerzy

Domyślnie

Struna. Blos nie zareaguje w takiej sytuacji automatycznie większym otwarciem. On jest dość hermetycznie zamknięty i ciśnienie (podciśnienie) statyczne w dolocie nie ma znaczenia na jego otwarcie. To ciśnienie działa tak samo na obydwie strony membrany siłownika. Tylko podciśnienie powstające w wyniku przepływu przez szczelinę obudowa-przepustnica ma wpływ na otwarcie. Napiszę inaczej: otwarcie blosa zależy od różnicy ciśnień w gardzieli (zwężenie między tłokiem a obudową) i obok tej gardzieli, też wewnątrz blosa. Dmuchnięcie w dolot podnosi równo obydwa te ciśnienia. Dopiero wzrost ciśnienia przed przepustnicą podniesie (nieco) przepływ w dolocie, bo to przepustnica reguluje przepływ. Ale spadek ciśnienia na przepustnicy jest zwykle duży i niewielkie dmuchnięcie daje niewielką zmianę przepływu. Z kolei zasysanie gazu z parownika jest realizowane na mniejszej różnicy ciśnień (parownik-mikser) i gdy nie ma kompensacji dmuchnięcie w dolot może przydławić zasysanie.
gondoljerzy jest offline  
Stary 04-01-2006, 10:29   #395
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Domyślnie

w sumie to chyba racja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. za długo w pracy siedziałem i mnie zaćmiło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Struna jest offline  
Stary 05-01-2006, 17:57   #396
JOoki
ford::amateur

Domyślnie

Witam. Mam do Was pytanie. Chcialem sprobowac zalozyc BLOSA do swojego paska z silnikiem 1,8 na mono wtrysku. I spotkalem sie z opinia ze w przypadku mojego silnika Blos nie zda egzaminu i ze sprawdza sie ale dopiero w wielopunktach. Czy to prawda ?
JOoki jest offline  
Stary 05-01-2006, 18:03   #397
Assan
ford::expert

Model: Focus , Suzuki DL 650 V-Strom
Silnik: 1,6 , 650
Rocznik: 1999 , 2005
Domyślnie

Nie bardzo,skoro w gażnikach chodzi to czemu w jednopunkcie miałby nie chodzić?
Assan jest offline  
Stary 05-01-2006, 18:30   #398
JOoki
ford::amateur

Domyślnie

No wlasnie tez nie wiem, ale koles napewno jest madrzejszy odemnie wiec wolalem spytac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziekuje za odpowiedz, zatem zostal mi juz tylko montarz.
JOoki jest offline  
Stary 06-01-2006, 12:55   #399
gondoljerzy

Domyślnie

W gaźniku lub jednopunkcie sama konstrukcja dolotu z małym i krótkim kolektorem dolotowym powoduje kastrowanie silnika. Odblokowanie dopływu powietrza przez zmianę miksera na Blos może nie dać spodziewanych super efektów. Szczególnie przy jednopunktowym wtrysku, gdzie stosuje się dość duże średnice mikserów i montuje je pod wtryskiwaczem. Taki mikser nie dławi przepływu tak mocno jak te stosowane w wielopunktach. Ja miałem porównanie pracy tego samego silnika z dolotem jak do wielopunktowego wtrysku i z dolotem na jednym gaźniku. Obydwa na Blosie. Różnica jest ogromna na niekorzyść gaźnika. Ale i tak Blos z gaźnikiem, biorąc pod uwagę pracę na LPG, jest najlepszą opcją z tych gaźnikowych jakie próbowałem (mikser 28mm, 30mm, 42mm, gaźnik jako mikser).
gondoljerzy jest offline  
Stary 06-01-2006, 15:44   #400
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Domyślnie

,JOoki, zapodaj fotkę komory silnika z uwzględnieniem dolotu - i będziemy dumać
Struna jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania