Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-03-2006, 22:07   #551
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał Troopek
U mnie lambda pokazywala caly czas ubogo i to bardzo.Jak ustawilem tak ze lambda miala ok 0,4-0,6V to autko palilo dobrze ponad 20 l/100km w miescie.Po roznych szopkach z parownikiem pojechalem na analizator i teraz jest ok ze zuzyciem i dynamika ale lambda nadal pokazuje 0,0 V.Na benzynie jest tak jak trzeba wiec lambda wogole sie nie przejmuje.Nie wiem,moze na gazie nie uzyskuje odp temp bo jest jednoprzewodowa??
Ale parownika nie mam rozkreconego na max mimo ze sprezynka w parowniku jest nareszcie oryginal(patrz kilka postow wyzej).
Ja mam stare auto osobowe z silnikiem 2,0 i spalanie w mieście na blosie około 15. Też na wskazaniach ubogiej mieszanki. Ale w trasie staram się unikać jazdy na tak ubogim składzie. Wtedy jednak obciążenia silnika są większe niż w mieście. Parę razy porównywałem spalanie przy jeździe w trasie na ubogiej mieszance do jazdy w okolicach stechiometrycznej. Wyszło mi praktycznie takie samo zużycie, może nawet mniejsze na stechiometrycznej. Z pewnością też zdrowsze dla silnika. Gdyby dało się u mnie ustawić podobną mieszankę przy małych obciążeniach w mieście to tylko bym sie cieszył.
Ty masz terenówkę z silnikiem 2,6l. To musi coś spalić. Ile benzynki spala Ci w mieście?
Jeśli sprawna sonda pokazuje okolice 0,0V to mieszanka jest uboga. Jeśli sonda nagrzewa się na benzynie to na gazie też się nagrzeje, a na ubogiej mieszance nagrzeje się jeszcze lepiej.
Dużo wcześniej opisywałem swoje przeboje z blosem zamontowanym tuż przy przepustnicy. Z całą pewnością miałem z tego powodu niejednakową mieszankę w poszczególnych cylindrach i zwiększone spalanie. Jak daleko masz Blosa od przepustnicy?

gondoljerzy jest offline  
Stary 20-03-2006, 00:14   #552
Troopek
ford::amateur

Domyślnie

Cytat:
Ty masz terenówkę z silnikiem 2,6l. To musi coś spalić. Ile benzynki spala Ci w mieście?
Jeśli sprawna sonda pokazuje okolice 0,0V to mieszanka jest uboga. Jeśli sonda nagrzewa się na benzynie to na gazie też się nagrzeje, a na ubogiej mieszance nagrzeje się jeszcze lepiej.
Dużo wcześniej opisywałem swoje przeboje z blosem zamontowanym tuż przy przepustnicy. Z całą pewnością miałem z tego powodu niejednakową mieszankę w poszczególnych cylindrach i zwiększone spalanie. Jak daleko masz Blosa od przepustnicy?
Niby lambda powinna pracowac na gazie ale jest jak pisalem.Nie wiem z czego to wynika.Autko jest dynamiczne jak na benzynie,vmax odrobine nizsza (ok 10km/h).
Benzyny pali ok 15-18 w miescie i 10-12 trasa (do 110 km/h).O terenie nie wspomne bo slychac szum paliwa plynacego w przewodach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Blosa mam ok 20 cm za kolektorem,idealnie pionowo z krotkim przewodem gazowym od parownika czyli raczej tak jak powinno byc.Sama konstrukcja kolektora jest u mnie taka ze nie ma mozliwosci podawania niejednakowej mieszanki do poszczegolnych cylindrow.Mam tylko troche udziwniony uklad przepustnic bo sam wlot jest owalny i siedza w nim dwie przepustnice jedna nad droga , otwierajace sie razem.No i jeszcze jest sprezarka lopatkowa tloczaca powietrze do kolektora wydechowego ale na czas regulacju odlaczalem ja zeby lambdy nie oszukiwala.

### Trooper 2,6i ###
### Capri Mk II ###
### Taunus 12M ###
Offroad team "Zacisze"
Troopek jest offline  
Stary 20-03-2006, 13:57   #553
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie

gondoljerzy, wyjmij slit z BLOS-a i porządnie go umyj jakąś benzymką a potem czymś posmaruj - proponuję też otwór w przepustnicy wyczyścić ( mazut z gazu się tam osadza ) Ja już miałem tak kilka razy że przepustnica blos-a ciężko chodziła od syfu z gazu - ładnie wymyłem isopropanolem, potem WD-40 i śmiga dalej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Struna jest offline  
Stary 21-03-2006, 09:26   #554
gondoljerzy

Domyślnie

Kilka dni temu wyjąłem blosa i sprawdziłem jak chodzi. Luźno i bezproblemowo. Nie było potrzeby czyszczenia, a że się spieszyłem i temperatury na dworze niewarsztatowe to zamontowałem go spowrotem. Przy najbliższej okazji profilaktycznie go wymyję, a nuż pomoże?

Troopek, a z którego miejsca pobierasz sygnał do monitora lambdy? Bezpośrednio z sondy czy gdzieś dalej z instalacji? Wiadomo, że na czas jazdy na gazie sonda jest odłączona od ECU benzynowego, a podłącza się sygnał emulatora. Tenże emulator w wielu przypadkach to zwyczajne zwarcie do masy. Może właśnie taki sygnał z okolic ECU masz podączony na monitor?
gondoljerzy jest offline  
Stary 21-03-2006, 15:51   #555
Troopek

Domyślnie

Cytat:
Troopek, a z którego miejsca pobierasz sygnał do monitora lambdy? Bezpośrednio z sondy czy gdzieś dalej z instalacji? Wiadomo, że na czas jazdy na gazie sonda jest odłączona od ECU benzynowego, a podłącza się sygnał emulatora. Tenże emulator w wielu przypadkach to zwyczajne zwarcie do masy. Może właśnie taki sygnał z okolic ECU masz podączony na monitor?
Sygnal najpierw bralem przez interfejs w laptopie a potem z wtyczki przy sondzie ale nie rozlaczalem jej wiec moze tu tkwi przyczyna??
Dzis skladam tylny most to nie mam za duzo czasu zeby pokombinowac ale jutro zajrze i pochwale cie co mi wyszlo.

### Trooper 2,6i ###
### Capri Mk II ###
### Taunus 12M ###
Offroad team "Zacisze"
Troopek jest offline  
Stary 22-03-2006, 21:00   #556
maup

Domyślnie

Cytat:
Napisał TomasGSI
maup
mam nadzieje że nie bedziesz mi miał za złe...
Dzięki, oczywiście, że nie mam za złe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BLOS'y przestają powoli stanowić curiosum, sprzedaż rośnie i już widać efekty w postaci spadającej ceny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I jeszcze jedna ciekawostka: Na forum Daweoooo powstał nowy szczep:
BLOS BROTHERS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-03-2006, 21:19   #557
kuki23

Domyślnie

maup nie bede reklamował oringów 50 groszy juz nie długo wpadne do ciebie po nastepneg juz czwartego moze mnie kojażysz z audi 90 a tak apropo to mam ustawioną mieszanke na jałowym mam na sądzie 0,50-0,75i na wysokich to samo dopiero sie jeszcze raz wybieram na analize
kuki23 jest offline  
Stary 22-03-2006, 23:39   #558
TomasGSI
ford::beginner

Domyślnie

no ja niestety miałem juz kaske na BLOSa ale niestety długo sie nie nacieszylm ta mysla ze auto odyska moc
alternator zaniemógł i musiałem wymienić -zestaw diodowy i 2 łozyska na alternatorze 130zł :fcp5 i cos mi szfankuje tylne koło i chyba sie szykuje wymian łozyska (piasta z abs-em 300zl) :fcp11
ps.pytanie na przyszłośc bo ma krutki dolot i czy wystarczy jak dam BLOSa jakies 12-16cm prze kolektorem ssacym :fcp9 (bo z poprzednich wypowiedzi wnoskuje iż może sie nie wymieszać gaz z powietrzem)
Astra powered by prawa noga,a wszyskie drogi nie prowadza do domu,one sa moim domem.Moje błędy w pisowni są celowe,zamierzone i chronione prawami autorskimi.Używanie podobnych błędów jest zakazane i bezprawne.
http://www.pswu.pl
TomasGSI jest offline  
Stary 23-03-2006, 08:16   #559
.Misio.
ford::beginner

Domyślnie

Ja mam Blosa tuż za kolankiem - czyli jest u mnie tak: przepustnica, kolano pod 90stopni i od razu klapa razem z blosem. Trudno określić jaka jest ta dokładna odległość, ale przypuszczam ze nie ma tam więcej niż te 15cm i oczywiście wszystko działa ładnie :-)
Pozdrawiam.
Misio
.Misio. jest offline  
Stary 23-03-2006, 08:57   #560
kuki23

Domyślnie

u mnie blos jest 2-3 cm od przepustnicy i jest wszystko git audi 90
kuki23 jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania