Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-04-2006, 14:12   #1
sebastian_w
ford::advanced

Domyślnie Jak odczytakć kody migowe w MK II ?

Wiatm
Szukam szukam i nic ! Od dłuższego czasu mojego mondiego gnębi poranne gasniecie i "czkawka" silnika poźniej. Próbuje odczytać kodami migowymi co mu jest lecz mam z tym mały problem. Otóż mam kody mam opis gdzie w złącze należy wetknąć lecz w moim złżczu nie ma tych pinów co na opisie, poprostu nie ma złączki w tym miejscu. Zwracam się z prośba jak by mi ktoś mógł taki schemat pasujący do MK podesłac to bym był wdzięczny.
Jestem juz zdesperowany poniewaz walcze z tymi objawami juz kilka miesiący i nic !!! Wymieniłem przepływkę, zawór bocznikowy, lambde, czujnik temperatury, przewody posprawdzane i nic.

Prosze opmoc i dzieki z góry.

Pozdrawiam Seba

sebastian_w jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2006, 15:45   #2
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał sebastian_w
Szukam szukam i nic ! Od dłuższego czasu mojego mondiego gnębi poranne gasniecie i "czkawka" silnika poźniej. Próbuje odczytać kodami migowymi co mu jest lecz mam z tym mały problem. Otóż mam kody mam opis gdzie w złącze należy wetknąć lecz w moim złżczu nie ma tych pinów co na opisie, poprostu nie ma złączki w tym miejscu. Zwracam się z prośba jak by mi ktoś mógł taki schemat pasujący do MK podesłac to bym był wdzięczny.
Nikt Ci nie podesle, bo w mkII nie ma i nie było i nie bedzie kodów mogowych. Tylko komp, i albo masz transmisje DCL (piny 3 i 11) i tylko serwis dysponujaxcy odpowiednim narzedziem(czyt. odpowiednim kompem z fejsem), albo masz transmisje OBD II w standardzie PWM i wtedy sam możesz sobie zrobic fejsika za ok 200zł.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2006, 18:02   #3
sebastian_w

Domyślnie

Nio niestety właśnie pinów 3 i 11 u mnie w gniedzie nie ma.
A czy jest możliwość kupienia gdzies interfejsu z oprogramowaniem.
A z drugiej strony czy jest sens inwestowania w oprogramowanie, prawdopodobnie wszystkie elementy został wymienione ?

Dziekuję za naświetlenie sprawy

Pozdrawiam Seba
Stary 12-04-2006, 18:06   #4
Slawko

Domyślnie

a jakie piny masz podpiete Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jesli dwa z nich sa to 2 i 10 to moge Ci tylko pozazdrościc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2006, 18:11   #5
sebastian_w

Domyślnie

Nio własnie są 2 i 10, myślałem iz do nich trzeba podpiąc lecz nic z tego. A dlaczego pozazdrościć. Mam juz dość tego samochodu. Codziennie rano gaśnie, silnik pracuje jak by miał "czkawkę" a kolega pisze iz mi zazdrości. To może się zamienimy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A tak na marginesie jaki to mogę miec powód do zazdrości innych ?
Stary 12-04-2006, 18:23   #6
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał sebastian_w
Nio własnie są 2 i 10, myślałem iz do nich trzeba podpiąc lecz nic z tego. A dlaczego pozazdrościć. Mam juz dość tego samochodu. Codziennie rano gaśnie, silnik pracuje jak by miał "czkawkę" a kolega pisze iz mi zazdrości. To może się zamienimy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A tak na marginesie jaki to mogę miec powód do zazdrości innych ?
bo wystarczy laptop, oprogramowanie i fejsik za niecałe 200zł i robisz pełna diagnoze.

Teraz pytanie, czy zwierajac jedna z lini do masy, nie uszkodziłeś linii sygnałowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2006, 18:32   #7
sebastian_w

Domyślnie

Na szczęście nie zwierałem do masy tylko podpiołem w tym miejcu led, myślę iz nic się nie stało. Lecz dalej nie rozumiem jaki to powód do zazdrości. A gdzie można dośtać interfejs i oprogramowanie, a może samemu zrobić ?
Stary 12-04-2006, 19:46   #8
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał sebastian_w
Lecz dalej nie rozumiem jaki to powód do zazdrości
Juz tłumacze.
gdybys miał podpiete piny 3 i 11 to najtańszy fejsik kosztuje ponad 350USD , w warunkach polskich ponad 5000zł. I to tez nie wiadomo do końca czy bedzie dobrze współpracowało. Pewniak to WDS za kilkadziesiąt tysiecy zł. Natomiast przy transmisji PWM(piny 2 i 10 ) ja zrobiłem fejsik za ok 120zł i pieknie hula. Mozna kupic na allegro (szukaj ELM320 lub nowsza wersje ELM327) dlatego Ci zazdroszcze, bo ja mam piny 3 i 11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :fcp24

Jak juz napisałem mozna zrobic samemu, opisy http://www.scantool.net
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2006, 22:34   #9
spiczy
ford::beginner

Domyślnie

WITAM

Mam od niedawna mondziaka i czy dobrze zdozumiałem
Jeśli w wtyczce diagnostycznej (znajdująxej sie po dierownicą wyżej pedałów) mam piny 2 i 10 i zakupie interfejs z chipem wyższym ELM320 (np. z allegro) to mogę robic pełna diagnostyke w systemie OBD2 podłanczając to do kompa. A na jkaim oprogramowaniu to wszytsko chodzi.
Rozumiem że pełna diagnostyka to wsi...
spiczy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2006, 22:41   #10
Slawko

Domyślnie

pełna, ale tyko silnika(choc nie do końca, ale dla nas w zupełności wystarczy)
Cytat:
Napisał spiczy
A na jkaim oprogramowaniu to wszytsko chodzi.
masz wszystkie free programy na stronie scantool'a.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania