Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-07-2006, 09:28   #1
mariusz774
ford::advanced

Model: mondeo HB,KOMBI ghia
Silnik: 2.0 automat blos
Rocznik: 93,95r
Domyślnie jak mocno dokręcać tlumik?

niedawno w mondku musialem przykrecic pierwrza czesc tlumika,a dokladnie czesc laczaca tlumik z silnikiem(nad sonda lambda).jest to mocowane na 2szpilkach ze sprezyną..niewiem jak to mocno dokrecic .....w książce WKU nic o tym nie ma.niewiem czy przykrecic na max,czy moze lekko.zeby to sprezynowalo :fcp9

Stary 03-07-2006, 10:21   #2
adi
ford::professional

Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010
Domyślnie

wczoraj włąsnie przerabiałem ten temat bo mi sie jedna ze szpilek odkreciła.
tam sa sprężyny wiec ja dokreciłem tak "z czuciem" bo te spręzyny dodatkowo dociagaja tą czesc do kolektora.mysle ze nie ma co siłowac sie na maxa itd bo mzoesz urwac szpilki lub od zbyt silnego dociagnięcia moga wygiąć sie zawleczki przy szpilkach-...ja włąsnie musiałem dorabiac je wczoraj bo tak mi sie powyginały...

pozdrowionka

p.s czy miedzy kolektorem a ta czescia wydechu z lambda masz taka uszcelke-pierscień w srodku?bo ja jakos nic tam nie mam a i wydaje mi sie ze tam nie ma miejsca zeby ja zamontować(zbyt małe wyciecie)

pozdrowionka
Stary 03-07-2006, 10:34   #3
mariusz774

Domyślnie

p.s czy miedzy kolektorem a ta czescia wydechu z lambda masz taka uszcelke-pierscień w srodku?bo ja jakos nic tam nie mam a i wydaje mi sie ze tam nie ma miejsca zeby ja zamontować(zbyt małe wyciecie)

tak,mam i wydaje mi sie ze tez musisz miec taka..moze przy wyjmowaniu zostala tobie u gory,albo w srodku w rurze...ona wyglada jak jakis odlew z betonu :fcp2 ..i kosztuje cos kolo 60zlociszy.
......pozatym ja jedna szpilke juz zerwalem :fcp4 ..dlatego teraz wole sie upewnic jak to ustrojstwo dokrecac....
dzieki adi

[ Dodano: 2006-07-03, 10:38 ]
aha...rozumiem ze trzeba je dokrecac rownomiernie z kazdej stony?
Stary 03-07-2006, 11:26   #4
adi

Domyślnie

aha...rozumiem ze trzeba je dokrecac rownomiernie z kazdej stony?

tak,koniecznie zeby nie było tak ze kolektor zejdize ci sie z jednej strony a z drugiej juz za nic nie dociagniesz!!!!!

pare obrotów z lewej i potem prawej strony!

co do piercienia to nie wiem,ale ja go nie miałem ani na górez moze i w srodku był ale ...ja nie mam tam przedmuchów itd czyli "cos"mi ten kolektor uszczelnia,wiec moze i faktycznie gdzies jest....
z tego co sie dowaidywałem to u mnie on ok 30łz kosztowął a nie 60 tylko nie wiedizłem czy ja go mam!!!!!

pozdrowionka
Stary 03-07-2006, 19:09   #5
Slawko

Domyślnie

ten pierścien musi być. Inaczej będzie duzo palił, bo wydech przed sonda nieszczelny.

Ten pierścień słuzy za uszczelke i przegub(jako połączenie elastyczne).
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2006, 20:56   #6
adi

Domyślnie

sławko to by morze wytłumaczało moje spalanie na pozimie 13-14l w miescie?ale znów trasa pali mi ok 9-10l wiec cąłkiem ok!.....
tyle ze jesli by był nieszczelny tam to by ta osłona metalowa była okopcona,prawda?a moja nie jest w ogole!!!!wiec co o tym mysleć mam?
Stary 03-07-2006, 20:59   #7
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał adi
tyle ze jesli by był nieszczelny tam to by ta osłona metalowa była okopcona,prawda?a moja nie jest w ogole!!!!wiec co o tym mysleć mam?
Bo tamtędy zasysa powietrze, a nie wywala na zewnątrz. Tam rura w rure wchodzi.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2006, 22:12   #8
mariusz774

Domyślnie

ale jak mozna rozpoznac czy ta uszczelka jest sprawna?,przeciaz orginalnie nie jest ona gladka.moja np. ma wrzery :fcp8
Stary 04-07-2006, 08:17   #9
adi

Domyślnie

sławko ale 13l-14lw miescie gdzie czasem musze postac w korkach ,a 9,5-10l w trasie to chyba całkiem dobry wynik,wiec mysle ze albo mam ta uszcelke gdzies dalej-tzn w tym "kołnierzu"w tej czesci rury co pod auto sie zawija-albo cos nie tak!!!!

bo ani nie syczy ani nie przedmuc***e--a cos mi sie wydaje ze bez tej uszcelki to ciezko by było uszcelnic kolektor z ta rura?ta uszcelka to jak by taki "klin"z tego co pamietam

co Sławku sądizsz o tej mojej teorii???

p.s. czy jak odkrece rure od kolektora ,ale nie bede rozkręcał połaczenia za katalizatorem to na takiej lekko odstającej rurze "wymacam reką-palcem jak wsadze ja w ta rurę czy tam jest ten pierscień?s zdrugiej strony:czemu by go miało nie byc????przeciez nikt by mi go nie wyjmował specialnie!choc jak wycinal;ismy kata,cała ta rure miałem w reku i nic mi z niej nie wypadło-tzn ten pierscien nie wyleciła choc majtałem ta rura we wsyztskie strony...od sie jakos "zapieka" od temp w tym "gnieźdize",czy powinien luzno latac tam i dawac sie w kazej chwili wyjąć?
Stary 04-07-2006, 10:59   #10
Slawko

Domyślnie

powinno luzno latać, a jak rozłączyłeś te rury, to powinno byc widać na tej co wychodzi od kolektora. ta uszczelka powinna sie zsunąc.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania