![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-07-2006
Model: Mondeo mk2 sedan
Silnik: Pb 2.0
Rocznik: 2000
|
Witam.
Znalazłem jeden podobny (ale nie do końca) wątek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] więc pozwoliłem sobie rozpocząć nowy. Zaczęło mi ubywać płynu chłodzącego w zbiorniku wyrównawczym, najpierw powoli później coraz szybciej. Obadałem gdzie to znika i chyba znalazłem... Proszę o poradę, bo nie jestem pewny na 100% do końca co to może być. Wygląda to tak: Wyciek widać spod dolnej śruby łączącej obudowę termostatu z kadłubem silnika (foto ze zbliżeniem), oraz jeśli włożyć rękę (palce) pod obudowę termostatu mokro jest też w okolicach króćca przewodu obejściowego. Nie na samym łączeniu króćca z przewodem lecz bardziej w środkowej części oburowy termostatu, tak jakby na styku obudowy z kadłubem silnika (trudno wyczuć palcami), ta duża strzałka na foto. Boję się tego ruszać, co by nie zaczęło lać na dobre, więc na razie tego nie dotykam. Nie dokręcam śrub. Suma sumarum już 1,5 litra płynu musiałem dolać (3 tyś. km tak przejeździłem). Moje pytania: Jest tam jakaś uszczelka którą można wymienić? Czy może na podstawie takich objawów już wiadomo, że cała obudowa termostatu jest do wymiany? Mam nadzieję, że śruby są OK i nie będzie konieczne przegwintowanie owtoru w kadłubie silnika aby to naprawić. Ktoś spotkał się już z czymś takim? Pozdrawiam CU Harrison Bergeron |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-07-2005
|
WITAM
Mi też tam lało. Pomiędzy blokiem silnika a obudową termostatu jest uszczelka . Uszczelkę w ASO nie dokupisz ja dorabiałem uszczelkę w zakładzie zajmującym się dorabianiem uszczelnień do tłoków i innych badziewii-koszt 30zeta czas 10 min.Po założeniu wpadłem na genialny pomysł że równie dobrze mogłem dokupić odpowiedniej grubości i średnicy oring uszczelniający za ok 5 zeta. Przyczyna lania-zablokowany zaworek w korku wlewu płynu w zbiorniczku wyrównawczym (ciśnienie w układzie wypchneło płyn przez sparciałą uszczelkę) POZDRO
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
ale może taka ma być - nie wiem, brak mi porównania z innymi. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-07-2005
|
Chciałem sprostować że uszczelkę wtedy JA nie mogłem dokupić a teraz są w sklepach internetowych (może i były wtedy ale ja nie szukałem). W ASO powiedzieli mi że na 100% pęknięta jest obudowa ale po rozebraniu okazało się że to uszczelka.
[ Dodano: 2006-08-06, 21:08 ] wystarczy tam w korku troche "pogrzebać" i będzie oki
|
|
|
#5 |
|
|
Witam.
Nie miałem tyle szczęścia. Obudowa termostatu miała ubytki w okolicach uszczelki na styku z silnikiem. Wymiana samej uszczelki trochę pomogła, ale niewiele. Pozdrawiam CU |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-11-2004
Model: MKIV
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2007
|
Czemu nie założycie oringa? U mnie był oring, zaczęło cieknąć, wyczyściłem płaszczyzny i założyłem nowy oring i na razie jest git. Trzeba tylko pamiętać, żeby za mocno go nie dokręcać!
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-03-2005
Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010
|
czytam czytam ten wasz watek i nadziwicsie nie moge-tylko w sumie nie wiem czy mojemu modziowi czy waszym:
ja wymieniałem ostatnio termostat i.... ja nie mam zadnej uszczelki miedzy blokiem a obudowa i płyn nie cieknie!!!!!! moze nieprawdopodobne a jednak!!!!!! u czelke mam tylko w koło termostatu!!!!!a ta plastikowa obudowa co w blok wchodzi ma jak by "wyprofilowany kołnierz i to tym sie u mnie uszczelnia!!! ale uszczelki brak! pozdrowionka!
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-11-2004
Model: MKIV
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2007
|
Tak szczerze mówiąc, to tą uszczelką też byłem zdziwiony ale przecież wszystko jest możliwe - w tym przypadku jest możliwość jej założenia - tym bardziej, gdy ktoś twierdzi że ona tam była.
|