Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-08-2006, 21:17   #1
mjr
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Ford C-MAX Panther Black (Metallic)
Silnik: 1.8L Duratorq-DI HPCR Lynx
Rocznik: 2009
Domyślnie Czy [Ford Mondeo TDCi] to bezpieczny samochód ?

Oto dowód, że TAK.

Ale po kolei.
W poniedziałek jadący ojciec pod górę ul. Słowackiego w Gdańsku, został zaskoczony, nagłym wyłączeniem WSZYSTKIEGO w aucie. Samochód zgasł podczas jazdy przy prędkości około 80km/h. Przestało działać wspomaganie :O, przestały działać hamulce i co najciekawsze wyłączyła się (kompletnie) deska rozdzielcza :O :!

Zadzwonił po mnie i zabrał mi Skodę, a mnie zostawił z ta zagadką.
Zadzwoniłem do Rafała vel Burżuja i zacząłem się pytać, do warsztatu, gdzie ostatnio robimy przeglądy, ale każdy bezradnie rozłożył ręce, bo się w życiu z czymś takim nie spotkał.

Ja podejrzewałem, że padła stacyjka, bo po przekręceniu nie było nic. Za to prąd był na innych urządzeniach, bo centralny działał, szyby dało się wysterować pilotem i itp.

Wiec decyzja zapadła - dzwonie po kolegę z pracy by mnie Vitem schorował do elektryka.

Po NAPRAWDĘ wyczerpującym zjeździe Słowackiego w dół, dotarliśmy na ul. Grunwaldzką do elektryka na przeciwko Żaka. Dwóch panoczków, zaczęło się mocno drapać po głowie i powiedzieli, bym przyjechał za 1h. Wróciłem do nich za 2h i dalej nic nie zlokalizowali, poza tym, że rozbebeszyli cały przód i część deski rozdzielczej. Zostawiłem forda do rana.

Ns dnia zadzwonili około 10:30, że zlokalizowali przyczynę.
Wg nich zostało dołożone nie fachowo zabezpieczenie odcięcia zapłonu ???? !!!
Że co ?
To my nic o tym nie wiemy, że taki coś jest. Bo nikt z nas tego nie dokładał.
Panowie zadzwonili po mnie około 12, bym odebrał sprawne auto.

Przyjechałem i w lakonicznych wyjaśnieniach dowiedziałem się, że upalił się przewód, który był źle zaizolowany przez uprzedniego instalatora.
OKEY.

W drogę.

Auto chodzi jak złoto, ale gdy go zamykam nie słychać syreny. Dzwoni do nich znowu.
Czy Panowie odłączali syrenę ?
Nie. Zapraszamy ponownie ns dnia.

Przyjeżdżam i zostawiam znowu auto na kilka godzin.

Dzwonią około 12 po odbiór. Syrena nie ISTNIEJE !!!!!!!!!!!1

Przyjeżdżam i pokazują mu takie coś:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co to znaczy ?
A to, że zawsze największym błędem jest CZYNIK ludzki !!!!!

Na ten czas koszty takie:
1. Zlokalizowanie usterki i jej usunięcie – 300zł
2. Nowa centralka alarmowa z syreną – ok. 700zł
3. Stres – nie do obliczenia. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

mjr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2006, 09:41   #2
Skolmi
ford::expert

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
Domyślnie Re: Czy [Ford Mondeo TDCi] to bezpieczny samochód ?

Cytat:
Napisał mjr
Już po przeczytaniu samego tematu, pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy, że to pewnie zrobione na odwal się odcięcie zapłonu :fcp13
Stary 31-08-2006, 09:47   #3
mjr

Domyślnie Re: Czy [Ford Mondeo TDCi] to bezpieczny samochód ?

Cytat:
Napisał Skolmi
Cytat:
Napisał mjr
Już po przeczytaniu samego tematu, pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy, że to pewnie zrobione na odwal się odcięcie zapłonu :fcp13
Oczywiście najgorsze z tego, że pojechałem do BIGu i zostałem olany "ciepłym moczem". :fcp24

"Na to jest 12 miesiecy. Może pan kupiń nowy samochód z gwarancją"

Ale nikt nie zdjae sobie sprawy, że to jest KRYMINAŁ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I własciwie gdybym wziął orzecznika z PZM, który by doszedł do podobnego wniosku, to mógłbym zaskarżyć o niebalstwo brak fachowości, która mogła doprowadzić do utraty zdrowia i życia.

Oby jak najmniej takich "fachowców" :571:
Stary 31-08-2006, 11:47   #4
arni0000
ford::advanced

Domyślnie

Można było im nieźle koło d..y zrobić. Na auto nawet używane jest gwarancja rękojmi na wady ukryte. Wg prawa wynosi ona 12 miesięcy. To pokazałeś to jest właśnie syrena alarmu z własnym zasilaniem i na 99% wylał akumulatorek, spowodował zwarcie i zablokował alarm. Tylko dziwne, że zablokowało to auto w czasie jazdy musiało wywalić bezpieczniki 30 lub 40 amperowe od zasilania deski i komputera centralnego. Pewno zamiast wyprowadzić osobne zasilanie wpięli je w najbliższy obwód, jaki spotkali. TO spokojnie można było iść z tym do sadu i żądać od firmy, która to montowała odszkodowania. Na to jest paragraf przecież ojciec mógł się przez to rozbić. Ja bym im nie popuścił.
Miałem ostatnio przypadek że elektryk zamontował odcięcie zapłonu. Wszystko było ok tylko jak padał deszcz to cos szwankowało bo auto przerywało. Generalnie nie robię po kimś poprawek, ale to auto kolegi wiec rozebrałem wszystko okazało się, że elektrykowi nawet nie chciało się szukać zasilanie i do potrzymania wziął pierwszy lepszy kabel gdzie znalazł 12V. Okazało się, że to kabel od włącznika wycieraczek i ja włączają się wycieraczki to ten plus ginie. Doprowadzony był do przekaźnika, który był na podrzynaniu zasilania pompy paliwa. W momencie włączania wycieraczek odłączała się pompa paliwa. Oczywiście wszystkiego się wyparł, ale tez mogło się skończyć ciekawie np. podczas wyprzedzania. Tacy są nasi polscy fachowcy.
arni0000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2006, 15:56   #5
mjr

Domyślnie

Może nie wszyscy fachowcy, ale trochę masz rację.
Wydaje mi się, że nie miał bym szans.
Rozmawiałem ze znajomym. Gwarancja jest głownym odnośnikiem.
A po tym okresie to mogłem sam do tego doprowadzić, bo nawet od 3 lat nie swerwisuje już forda. To wszystko pokręcone, ale tak jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-09-2006, 07:45   #6
arni0000
ford::advanced

Domyślnie

nie wiem z którego roku masz auto ale jeśli to była wada konstrukcyjna urządzenia montowanego przez producenta to masz pełne prawo dochodzic odzskodowania. Ale czy to warto to trzeba się głęboko zastanowić. Ile lat masz tego forda?
arni0000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2006, 08:15   #7
mjr

Domyślnie

Odebrany 2002.09 A Produkcja Lipiec.
Odpowiedz

Zasady postowania