Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-11-2006, 23:46   #1
tomac
ford::amateur

Domyślnie Fusion - warto?

Witam,

Stoimy przed zakupen naszego pierwszego auta, oczywiscie nowego z salonu. Z tych czy innych przyczyn (glownie oferowane obecnie znizki) na "placu boju" pozostal Ford Fusion 1.4 80KM (benzyna) w wersji Gold X oraz Opel Astra II 5dr 1.4 90KM (rowniez benzyna) - wyposazenie podobne, Astra tansza o okolo 3kzl. Auta troche rozne, ale zalezy nam na samochodzie nie za duzym gabarytowo (kombi odpadaja), ktory mialby wystarczajaco miejsca w srodku i w miare duzy bagaznik.
Nie ukrywam, ze Fusion nam sie bardzo podoba - takie skrzyzowanie kombi z terenowka, jednak naczytalem sie o nim wiele niepochlebnych opinii: jakosc plastikow, slaby silnik, buja na autostradzie nawet przy malym wietrze... Zatem prosilbym o rade czy warto kupic to autko?
Co do Astry z kolei, to podobno modele z Gliwic sa bardzo dobrze wykonane i wlasciwie jedyna jej wada to dlugi okres produkcji, bo istnieje na rynku juz od 1998, wiec jest troche przestarzala konstrukcja (choc oczywiscie jakies ulepszenia pewnie byly) i rychly koniec wytwarzania tego modelu (ostatni egzemplarz ma zjechac w 2007 roku).
Auto ma byc glownie uzywane do jazdy po miescie, czasami wypad gdzies dalej, no i wyjazd na wakacje.

Z gory dziekuje za komentarza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

tomac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2006, 07:37   #2
tomom
ford::average

Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.3i 60KM
Rocznik: 2007
Domyślnie

bierz astre
tomom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2006, 08:19   #3
jagrall
ford::expert

Imię: Jacek
Model: Mondeo Mk IV
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie

mi osobiście fusion nie bardzo się podoba, z tych dwóch aut które podałeś wybrałbym astrę, mimo że mam wielki sentyment do fordów.
co do słabego silnika, jeżeli szukasz auta do jazdy po mieście, 1,4 napewno ci wystarczy, na trasie przy wyższych prędkościach może brakowac tchu, z aryjnością wcale nie jest tak źle jak mówią o fordach.
Stary 16-11-2006, 08:35   #4
rz
ford::advanced

Domyślnie

mialem okazje pojezdzic troszke fusionem i astra II kolegi i musze przyznac ze w tym starciu opel wypada lepiej. jakos lepiej wykonany, lepiej jezdzacy, chociaz ja jezdzilem astra 1.6
dosyc trudny wybor bo i to i to autko mi sie podoba ale raczej kupil bym astre, przede wszystkim za bezawaryjnosc. kolega przy swojej nie robi nic. jedyne co padlo to jakas uszczelka przy wspomaganiu, koszt nieduzy i znowu wszystko cacy

na twoim miejscu kupil bym astre II chociaz tak jak jagrall lubie fordy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

powodzenia w wyborze
pzdr
rz
Stary 16-11-2006, 09:24   #5
tomom

Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.3i 60KM
Rocznik: 2007
Domyślnie

W astrze są wygodniejsze fotele, jeśli wybierzesz się w dłuższą trasę na pewno to zauważysz, co przy bardzo twardym zawieszeniu fusiona daje się w znaki. Wiele razy wracałem z trasy z bulem głowy, pleców. Zwróć uwagę na wyciszenie i odgłosy przy 100km/h. Poza tym Astra to klasa wyżej, Fusion należy do klasy B (został zbudowany na płycie Fiesty) a Astra to klasa kompakt czyli wielkość golfa i focusa.

No i ta regulacja siedziska kierowcy na wysokość - zwróć na to uwagę. Jeśli w fusionie zapragniesz opuścić maksymalnie siedzisko (tylko samo siedzisko sie reguluje) to lędźwie wypadają nie tam gdzie powinny. Jeśli podniesiesz to będziesz zjeżdżał z fotela. W Oplu podnosząc fotel podnosisz też oparcie, czyli nie zmieniasz jego geometrii.

Nie wiem jak jest w astrze ze spalaniem ale aby osiągnąć jakąś ekonomię w Fusione tzn 5,6/100 z tym silnikiem to należy się bardzo starać i jeździć bez klimy. Z tego co wiem ople są oszczędniejsze.
tomom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2006, 09:36   #6
Skolmi
ford::expert

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
Domyślnie

Astrę bierz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W zakresie rozwiązań jednostek napędowych i karoserii, czyli tym co mogłoby wydawać się, (ze względu na długi okres, jaki upłynął od wprowadzenia na rynek), że jest przestarzałe, Astra nie ustępuje Fusionowi.
Stary 17-11-2006, 08:33   #7
MIRON

Model: FX SILVER
Silnik: 1,4 BENZYNA
Rocznik: 2004
Domyślnie

Jak zauważyłeś właściciele Fordów Fusion polecają Ci Opla , o czymś to świadczy.
Fusion rdzewieje i nie wiadomo jak będzie dalej , czy po 12 latach nie będzie samych zaprawek-poprawek lakierniczych. Fusion trzeszczy -choć nie jest to uciążliwe. Fusion 1,4 benzyna dużo pali po mieście od 9 do 11 litrów.

Gdybym miał wybierać to Opel Astra 1,4 , co prawda też ma swoje przypadłości ale przynajmniej nie rdzewieje .
MIRON jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2006, 09:24   #8
Cistu
ford::beginner

Imię: Dariusz
Model: Fusion
Silnik: 1.4 Duratec
Rocznik: 2006
Domyślnie

Witam!

A ja postanowiłem zaryzykować i wybrałem Forda Fusion 1.4 16V - do końca listopada mam odebrać z salonu. Jazda próbna zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Taki samochód mnie interesuje. Obracam się głównie w promieniu do 50 km, dłuższe trasy 2 razy do roku, 15 - 18 tys. km rocznie.
Od 10 lat jeżdżę Fiatem Tipo 1.4. Blacha trzyma się w nim dobrze. W Oplach Astra I u nie jednego mocno koroduje. Nie wiem jak w nowszych wersjach. W Fordach z tego co się orientowałem bywa to różnie.
Cistu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2006, 21:05   #9
SinNameOn
ford::beginner

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8
Rocznik: 1998
Domyślnie

Kiedy szukalem nowego samochodu tez stalem przed podobnym dylematem, tyle, ze w gre wchodził jeszczeSuzi Swift, Peugeot 206, Toyka Yaris, VW Polo, Renault Clio i nowe i stare, Astra (nawet III w obciętym wyposazeniu)Fiat G. Punto. Generalnie chodzilo o autko z klima, elektryka, miejscem w srodku i duzym bagazniku tak do 50 000.

Wypadlo na Fusiona 1.4 Gold. Najwieksze (B-jak kompakt), najlepiej wyposazone (klima, CD, elektryka ( wlacznie ze skladanymi i podgrzewanymi lusterkami) halogeny, czujnik parkowania, metalik i zajebiste! (moim zdaniem) zawieszenie. Po dwoch miesiacach: denerwuja stuki w kokpicie, ale to problem gwaranta, a nie moj (serwis juz zdeklarowal naprawe). Nie jest to moze demon dynamiki, ale 190max i wzglednie latwe rozpedzanie do 160 zupelnie wystarcza, a srednie spalanie na poziomie 7,5 - 8 litrow to tak naqprawde standard w bezyniakach tej pojemnosci.
Poki co nie mam zastrzezen. Miejsca z tylu ogrom, do bagaznika bez problemu wejdzie wozek i jakies torby (ostatnio widzialem, jak pan na parkingu probowal wlozyc wozek dzieciecy do Fabii...turlalem sie ze smiechu).
Kazdy z powyzszych samochodow ma swoje wady i zalety. Jezdzilem kazdym z nich i wybor padl na FF.
SinNameOn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-11-2006, 18:19   #10
dr_Oktan
ford::advanced

Domyślnie

Cytat:
Napisał Skolmi
Astrę bierz
Mod ford forum :506:/ale brawo za odwagę :evilbat:

Zasady postowania