Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-04-2007, 15:38   #21
Bauma
ford::expert

Model: Mondeo
Silnik: 1/2 DB9
Rocznik: '04
Domyślnie

Cytat:
Napisał goorall
bo po głębszym zastanowieniu dochodze do wniosku, że skoro tak uparcie twierdzi że tyle pali - to pali i już...
przeciez nie mam w tym interesu zeby karmic was bajkami.... mowie ze tak spalil i tyle... w normalnym wakacyjnym ruchu na trasie pije w przedziale 9-11 zalezy jak sie spieszy i od korkow (jak sie mi nie spieszy to i tak trzymam 120-140 oczywiscie jesli wszystko na to pozwala) zreszta z tego co widze to inni wlasciciele tez przynajmniej na rpbobe osiagneli podobne wyniki co tylko potwierdza moje spalanie...
Cytat:
Napisał goorall
Natomiast widze pewne zmiany, bo pojawiaja sie w jego postach wartości spalania nawet 15 litrów z czym zgadzam sie w 100%. Pozdrawiam
to nie zmiany tylko widze ze nie doczytales :fcp4 15l to pisalem o miescie ktore rowniez sam testowalem i w bydzi na emeryta spalil mi 12l (nie w szczycie) a ile "fabryka dala" po miescie 16-17l (ale to bylo raz w ramach testow i wiecej tego nie zrobie)

mysle ze w nocy jadac na emeryta pustym autem ponizej 8l bym zszedl ale to nie jazda dlamnie i nie na ten silnik....
Cytat:
Napisał blur
Ponadto V6 widze nadal pala 6-8 litrow ... no to sa jaja poprostu
wpadnij zalej za 300zl i polecim w trase to sie przekonasz jak mozna V6 jechac szybko (120-140) i spalic ponizej 10l :fcp4

Stary 25-04-2007, 15:50   #22
goorall
ford::average

Domyślnie

Myślałem, że serio pisałeś o tych 15 litrach , a tu... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Ale i tak Ci wierzę i już...
goorall jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2007, 17:54   #23
frompoland
ford::professional

Imię: Adam
Model: Ford Mondeo Titanium X Pac
Silnik: Petrol 240HP
Rocznik: 2014
Domyślnie

o ile dobrze pamiętam to jak się spotkałem ze slawkiem i llechem którzy też nie do końca wierzyli w to co pisałem o spalaniu przekonali się że na komputerze miałem 8.4 średnie ze stówy (1,5 tygodnia w wawie).

Najlepszy dowód będzie dla niedowiarków w Wiśle. z Wawy mam prawie 400km a tankuję tylko na BP więc tam kilkadziesiąt osób będzie miało wgląd w spalanie, BA zrobię nawet zdjęcie! Niektórzy zapominają że zapamiętując prędkość na tempomacie można zaoszczędzić nawet 2-3 litry niż trzymając nogę na gazie, która nigdy nie jest w tym samym położeniu.

A co do kolegi blur'a to pamiętasz kierowcę rajdowego (Polskiego) który zginą na torach? też dobrze jeździł, był nawet mistrzem Polski więc swoje tanie teksty zostaw robotnikom z którymi za często się widujesz, pomyliłeś ligi kolego - kończę ten temat w Wiśle jest do wglądy średnie spalanie ze 100km
frompoland jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2007, 23:05   #24
fibbia
ford::average

Domyślnie

Ekhmmm,
Ponieważ zacząłem ten temat pozwolę sobie na drobną uwagę: po kiego czorta ta "kłótnia" ?
Jednemu TO pasuje, innemu TAMTO - to oczywiste. Jeden jeździ po Wawce (czytaj: korki) 2.5 w automacie, drugi w Rzeszowie (czytaj: luzik, a poza miastem trzeba wdepnąć) na TDCi. Jeszce inny ma prawie że wyłącznie przelotówki na autostradzie, a kolejny nie wyjeżdża poza Wrocław. Porównywanie tego nie ma sensu.

Pracowałem w firmie, gdzie praktycznie jednorazowo wymieniało się 180 aut. Nikt się nie zastanawiał, że 12 handlowców waży ponad 100kg i trzeba wzmacniane fotele, że w dalekich trasach (np.: Olsztyn, Rzeszów, licząc od danego odziału firmy) potrzebne są auta z wydłużaną paką, itd, etc. Liczyła się średnia. I tylko średnia. A szef transportu tylko na podstawie średniej podejmował decyzję o zakupie.

I takie też było moje pytanie, o średnią. Średnią, czy przeciętną opinię o każdym z silników.
I teraz zakładamy, że czytający ten temat jest totalnym lajkonikiem motoryzacyjnym. Mnie udzielone odpowiedzi już wystarczyły, wiem czego będę szukał. Ale lajkonik nadal nie wie, co mu "grozi" średnio kupując TDCi albo TDDi - i jaka jest różnica.

Na marginesie tym, którzy jeżdżąc dieslem odważyli się napisać, kupuj benzynę (lub na odwrót) bo: X, Y, Z, itd - czapka z głowy.

Pozdrawiam. :fcp29

PS: Średnio (w Polsce) 80% jazdy to jazda po mieście. Więc opowieści typu "mój spala w mieście co prawda 12 ale za to na trasie tylko 6" są bez sensu. Natomiast "kupuję" dokładnie tan sam tekst jeśli ktoś mówi: "stać mnie na to, żeby bulić za 12L w mieście, bo chcę mieć przyjemność z jazdy na trasie".
Stary 27-04-2007, 09:07   #25
blur
ford::advanced

Model: był :(Mondeusz ST 220
Silnik: 3 lytry ;)
Rocznik: 11.2004
Domyślnie

Cytat:
Napisał frompoland
,
A co do kolegi blur'a to pamiętasz kierowcę rajdowego (Polskiego) który zginą na torach? też dobrze jeździł, był nawet mistrzem Polski więc swoje tanie teksty zostaw robotnikom z którymi za często się widujesz, pomyliłeś ligi kolego - kończę ten temat w Wiśle jest do wglądy średnie spalanie ze 100km
Przepraszam wszytskich, ale musze odpisac.

Panie "frompolad"
Załosny jesteś. Nie znasz mnie i takie teksty mi tu sadzisz lub uczysz mnie jezdzic chociaz w zyciu nie widziałes jak jezdze.
Nie zwracaj sie do mnie per "kolego" bo nigdy nim dla ciebie nie bylem i nie bede, poprostu z ludzmi powyzej pewnego poziomu sie nie zadaje i nie chodzi to o wyksztalcenie tylko o kulture.
Nie wiem ponadto co masz do "robotnikow", ale znam wielu i sa to naprawde ludzie w porzadku, a ty drobny cwaniaczku skonczyles pewnie korespondencyjny wieczorowy kurs krasomowstwa i uwazasz sie za kogos lepszego niz ludzie pracujacy fizycznie ? a moze mamusia i tatus kupili auto zeby ich pociecha mogl cos w koncu soba zaprezentowac ? Swoje flustracje i swoje kompleksy lecz gdzie indziej.

Ponadto po co tutaj temat Pana Kuliga, nie wiem po co ten przyklad ... ze kazdy moze zginac na ulicy ... ano moze.

Kolejny forumowy mega fachowiec od wszystkiego ... ech żenada.

Wypowiadasz sie widze w wiekszosci watkow, czy myslales moze na tym zeby zawrzec w nich jakas tresc i pomoc osobom ktore je zakladaja ? bo najczesciej sa wynaturzenia flustrata na temat diesli o ktorych pewnie nie masz zielonego pojecia.

[ Dodano: 2007-04-27, 09:18 ]
Cytat:
Napisał blur
Ponadto V6 widze nadal pala 6-8 litrow ... no to sa jaja poprostu
Cytat:
wpadnij zalej za 300zl i polecim w trase to sie przekonasz jak mozna V6 jechac szybko (120-140) i spalic ponizej 10l :fcp4
Byc moze, jezdzilem ze 2 razy w zyciu V6 i kazdy mowil ze duza pala.... moze tu jest inaczej.

Zreszta kwestia wyboru wersji silnikowej to poprotu kwestia preferencji i zasobnosci portfela ... jak zazwyczaj w zyciu.
Stary 27-04-2007, 09:39   #26
frompoland

Domyślnie

wracając do tematu spalania V6... osoby które jeździły ze 2 razy mogą się wypowiadać na tematy takie jak podoba mi się przyspieszenie lub nie itp a nie na temat spalania... prawdą jest że ASB ciut więcej pali ale już małą prawdą jest że nie da się w Polsce jeździć na tempomacie... da i nie koniecznie jest to uciążliwe. Fachowość wypowiedzi można ocenić po faktach osób które piszą że legalnie jeżdżą po autostradach 160-180 we Włoszech czy Austrii nie łamiąc przepisów a tymczasem łamią więc jeśli podają fakty takie samo jak spalanie to znaczy że faktycznie nie do końca wiedzą co piszą!
Wciąż powtarzam (zresztą nie tylko ja, Bauma ma 3.0) że spalanie w tych autach w trasie nie jest wcale jakimś dużym kosztem BA jadąc 80km/h czy 90km/h spali więcej niż 120km/h i taki jest fakt
Stary 27-04-2007, 10:42   #27
Bauma

Domyślnie

Cytat:
Napisał blur
Byc moze, jezdzilem ze 2 razy w zyciu V6 i kazdy mowil ze duza pala.... moze tu jest inaczej.
przeczytaj sobie na spokojnie bez emocji :fcp1 powiedz mi gdzie ktokolwiek tutaj powiedzial ze V6 malo pala??? one nie pala mala ale potrafia malo spalic a to 2 zasadnicze roznice :fcp7 ktos kto jezdzil pare razy albo ma dostep tylko okazyjny do przejazdzki V6 badz V8 bedzie mowil ze duzo pali poniewaz wsiadzie do takiego auta zeby sie przez ta chwile za kolkiem upajac dzwiekiem i przyspieszeniem i nie mozna mu miec tego za zle tylko potem niech sie nie dziwi spalaniem rzedu 15l :fcp4 tylko wlasciciel badz uzytkownik jezdzacy V6/V8 czesciej niz okazyjnie :fcp4 moze stwierdzic wlasciwe spalanie znajac dobrze swoje auto....zreszta katalogowo minimalne spalanie mam nieco ponad 7l to czemu 8,6l mialo by byc nie mozliwe :fcp9 prawda jest taka spalanie w sprawnym aucie glownie zalezy od kierowcy nastepnie od warunkow a im wiekszy silnik tym bardziej roznice stylu jazdy mozna odczuc na wlasnej skorze bo przeciez przedzial spalania od 8l do ponad 16l jest bardzo szeroki :fcp4

P.S. w cabrio ktore teraz sprzedaje nie osiagnalem jeszze mniej niz 12l mozliwe tez ze za duzo jezdzi ono po miescie ale rowniez od tego ze w nim spalanie mnie kompletnie nie obchodzi :fcp3 :fcp4 wiem tylko ze jakad 100km/h chwilowka pokazuje 6l czyli na zachodzie jadac spokojnie tez malutko spali jednym slowem V6Forda to nie ewenement i nie tylko on osiagnie wynik ponizej 10l :fcp4
Stary 27-04-2007, 10:49   #28
frompoland

Domyślnie

Bauma, dodaj że te auta mogą palić i 20 litrów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a to nie do końca sprawna sonda lambda (a raczej dwie) a to układ wydechowy a to jazda na niskich biegach a jeszcze ASB to koszmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale jak ktoś umie to auto jest niewiele droższe jeśli chodzi o benzynę jak 2.0... przecież diesel 2.5 czy 3.0 też nie będzie palił 6 litrów a bardziej 8-10
Stary 27-04-2007, 10:59   #29
Venetian
ford::advanced

Imię: Alek
Model: ST220
Silnik: MEBA
Rocznik: 05
Domyślnie

Widze że "kolega" blur bojową atmosferę wprowadził, prawie jak na streetracing.pl ...
Venetian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2007, 11:01   #30
Bauma

Domyślnie

Cytat:
Napisał frompoland
Bauma, dodaj że te auta mogą palić i 20 litrów a to nie do końca sprawna sonda lambda (a raczej dwie) a to układ wydechowy a to jazda na niskich biegach a jeszcze ASB to koszmar
albo auto sprawne i wjechac na tor :fcp2 mialem gdzies pod reka test rodzaju przeniesienia napedu i bylo BMW 130i(3,0R6 265KM), Astra OPC(2,0T 240KM) oraz Impreza STi i pamietam ze na torze wolnossace BMW spalilo ponad 20l Astra niecale 40l a Impreza ponad 40l :fcp2 to tylko potwierdza fakt iz silnik doladowany jadac pod odpowiednim obciazeniem spali ogromne ilosci Pb. specjalnie w nawiasach podalem krotkie opisy silnikow Opla i BMW oczywiscie Astra wolniejsza na tore....
podobnie sprawa wyglada z turbo dieslem ktory tez ma wir w baku po odpowiednim duszeniu :fcp4 zreszta mamy tu kolege ktory twierdzi ze sie nie natrudzil aby na ulicy osiagnac spalanie w TDCi Focusie 2 13l ciekawe ile pod jego noga spaliloby 3,0 w dieslu trzeba mu zalatwic na testy do naszej forumowej gazetki :fcp2

Zasady postowania