![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 09-09-2007
|
Witam Wszystkich,
Posiadam MKIII 2.0TDDI 115KM z 2000r. Od pewnego czasu pojawił się mały problem. Jak odpalam go, a silnik jest zimny to wszystko gra, ale jak jest rozgrzany (temp. mniej więcej w połowie skali) zaczynają się schody. Po odpaleniu pali się kontrolka ładowania i w rezultacie mam obroty ok. 900 obr./min. i nawet dodanie gazu niczego nie zmienia. Po kilkunastu minutach silnik samoczynnie gaśnie. Jeśli postoi kilkanaście minut i ostygnie to kontrolka ładowania gaśnie po odpaleniu i w trakcie pracy silnika ładowanie jest. Elektrycy samochodowi rozkładają ręce i odsyłają na komputer. Czy może ktoś wie o co chodzi? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-05-2006
|
Ja mam podobny problem:
Zaczęło się od tego, że przedwczoraj dziecko włączyło mi na stałe światło w bagazniku. Po mniej więcej 24 h zaświeciła mi się kontrolka akumulatora. Sprawę olałem :fcp3 i wczoraj jeżdziłem dalej. Aż do dzisiaj. Rano samochód odpalił, ale w pracy już nie. Klasyczne objawy padniętego akumulatora. Pojechałem go wymienić. Zamontowałem nowy, odpalam i niby wszystko gra... po mniej więcej 2 minutach kontrolka akumulatora zapala się znowu :fcp24 Co TO może być? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-10-2004
Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
|
To nie jest wina włączonego światła w bagażniku tylko zepsutego alternatora/regulatora napięcia.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Samochód bez problemu jechał na kompletnie wyładowanym akumulatorze po odpaleniu przy pomocy kabli. Czy to na pewno alternator?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Nie powinno się tak robić. Bez sprawnego akumulatora mogą się dziwne rzeczy porobić w instalacji. Sprawdź napięcie w instalacji - tak będzie najprościej. Powinno być w okolicach 14V.
Sprawdź też przewody przy klemach. Może są pourywane. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Przewody są raczej OK. Zauważyłbym uszkodzenie przy zakładaniu nowego aku. Gdzie najlepiej sprawdzić napięcie? Po odpaleniu na kable przejechałem jakieś 3 km...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Nie rozumiem pytania. Jak to gdzie sprawdzić napięcie? Chodzi ci o serwis? Czy o lokalizację kabli?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Czy napięcie mam sprawdzić na klemach?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Sprawdź na klemach i gdzieś gdzie wychodzą z alternatora.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 20-02-2007
Model: Honda Accord Tourer
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
|
mi ostatnio padl alternator w trasie, i skonczylo sie powrotem na lawecie, wiec lepiej sprawdzic alte. niz pozniej zalowac. Wymiana na uzywany to koszt w granicach 500pln za altek.
|
|