Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-02-2007, 18:54   #1
figer
ford::average

Domyślnie Radio FORD 2007R i CD

Witam,
Kupiłem niedawno Galaxy '99 i ponieważ w poprzednim samochodzie miałem odtwarzacz CD, postanowiłem zobaczyć czy do fabrycznego radia 2007R mogę jakieś CD podłączyć.
Radio (deck) ma możliwość sterowania zmieniarką model CD 2060/2062, ale zmieniarki strasznie drogie są (w cenie odtwarzacza z MP3), więc pomyślałem o odtwarzaczu 1 DIN - CD 2040.
Sprzedawca twierdzi, że przy odtwarzaczu nie ma żadnych przewodów, że wszystko powinno być przy radiu.

Wybrałem się do samochodu zapopatrzony w schemat złącza
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Po wyjęciu radia mam takie złącze i żadnych luźnych kabli od niego odchodzących
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jednak wyjąwszy kieszeń z pod radia zauważyłem luźno wiszącą wiązkę przewodów z niezabezpieczonymi końcówkami idącą gdzieś z kierunku zegarów.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolory - brązowy, czerwony, ciemno-szary i fioletowy.

Czy ktokolwiek ma pomysł co to może być za wiązka?
Może ktoś pozna po kolorach przewodów? Mam zamiar je zabezpieczyć, ale chcę wiedzieć od czego one mogą być? W samochodzie jest zainstalowany zestaw głośnomówiący Siemensa (nie wiem czy działający) - czy to może być wiązka od tego zestawu?

Druga sprawa - ma ktoś doświadczenie w podłączaniu CD do decków Forda? Jakieś linki lub pomoc?

Z góry dziękuje za odpowiedzi
figer

[ Dodano: 2007-02-12, 20:49 ]
No dobra, widze, ze nie doczekam sie odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no ale nie jestescie wrozkami.

Od autora strony ze zlaczami w radiach Forda, ktorej linka dalem wyzej dowiedzialem sie ze: "Jeżeli to model ze sterowaniem CD to nie ma możliwości uzyskania trybu AUX (ten model nie pracuje z CD model 2040). Zresztą wszystko dokładnie jest napisane na stronie co i jak - wystarczy tylko przeczytać."

Tyle, ze ja tam nic nie widze na temat tego modelu :fcp25

Moze ktos z kolegow rozmontowywal jakiegos Galaxy lub Sharana z radiem Ford 2007R/VW Sound2 i wie jak podlaczona jest do niego zmieniarka?

Stary 12-02-2007, 21:20   #2
thered
ford::advanced

Domyślnie

Ja przerabiałem ten temat, najważniejsze pytanie jaki model radia masz?
jeżeli na radio napisany jest cd changer control to możesz podłączyć tylko zmieniarkę bez sterownika nowsza wersja jak to zrobić nie mam bladego pojecia.
taniej wyjdzie podłączyć samo cd 2040 z radiem 2007 bez napisu cd changer control. złącze musi być takie jak na stronie do której podawałeś link.
Jak widzę wzmacniacz masz (po kablach wstępnie oceniam) potrzebny CI tylko drugi otwór 1din i kabel do cd. Ja w swoim mondku mam zestaw ford 2007 ze zmieniarka na 10 płyt (zmieniarka ze sterownikiem) wiecej zdjec moge wysłać na email.
Uwaga co do zakupu odtwrzaczy CD 2040 Ford należy kupować tylko z kodem ponieważ jest bardzo trudno ten kod złamać (tak przynajmniej czytałem wypowiedzi na forach) jezeli wogóle można, tego na 100% nie wiem. Cena takiego cd jest od 100 do 150zł na allegro.
zestawy 2040 i 2050 pracują tylko ze wzmacniaczami .
Najtrudniejsze to zebrać komplet kabli bo nikt na nie nie zwraca uwagi i trudno je dostać.
co do tej wiązki wiszącej faktycznie może być od zestawu głośno mówiącego w fordzie wiązki sa spinane czarną materiałową taśmą taką jak przy radiu.
Pozdrawiam Thered :fcp27 Szczecin
thered jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2007, 13:33   #3
figer
ford::average

Domyślnie

Witam,
Dzieki za odpowiedz - moje radio to model 2007R ze sterowaniem zmieniarka (pod klapka na kasety napisane changer control) - czyli 2040 odpada. Czy zmieniarka jest podlaczana pod wzmacniacz i deck poprzez szyne ACP poprzez wzmacniacz steruje zmieniarka? Czy pasuja tylko modele 2060 i 2062?

Jak sie nie dowiem i nie znajde w miare tanio zmieniarki, to chyba sobie odpuszcze walke i zainwestuje w Clariona + montaz. Gwarancji na elektryke nie strace, bo i tak jej juz nie mam.
Jezeli chodzi o luzne przewody, to dzisiaj odebralem samochod z naprawy zawieszenia od Skwarzynskiego, przy okazji tej naprawy wpadl Szef serwisu nadwozi od Lipskiego BS i patrzyl co to za wiazka. Stwierdzil, ze na pewno fordowska, prawdopodobnie pod zmieniarke, ale pewnosci nie mial.
Pozdrawiam
Stary 24-03-2007, 16:27   #4
zelda70
ford::amateur

Domyślnie

nie wiem czy nie jest za późno na odpowiedź, ale ja mam takie samo radio (tyle że w seacie alhambra) z tyłu twojego radia wychodzą dwie szarek płaskie wiązki, jedna idzie do wzmacniacza, a druga jest do podłączenia zmieniarki, jeżeli masz dwie to na pewno gdzieś ta druga się kończy wtyczką do zmieniarki.

Czy przerabiałeś już instalację, chce zrobic to samo u siebie ale nie wiem czy się opłaca. Może można w jakiś sposób podłączyć zwykłe radio? bez przerabiania instalacji?
zelda70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-11-2007, 20:41   #5
subratri
Zablokowany

Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97
Domyślnie

Cytat:
Napisał figer
czy to może być wiązka od tego zestawu?
no to odsmarzam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja mam taka tylko jeszcze podlaczona Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
od glosnomowiacego firmy Bosch
mam nawet shemat ale to instalacja starsza od kola Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
subratri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania