Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-12-2007, 22:52   #1
foxbatt
ford::beginner

Domyślnie Problem ze zmieniarką CD - CD ERROR

Witam. Posiadam Forda Fiestę z 1996r, wyposażonego w fabryczny zestaw audio: radio 5000 + zmieniarka na 6 cd. Od pewnego czasu zauważyłem problem: po wciśnięciu przycisku wysuwania kieszeni zmieniarki wszystko jest OK, kieszeń wyjeżdża. Problem pojawia się, gdy chcę z powrotem włożyć kieszeń do zmieniarki. Urządzenie nie reaguje na obecność kieszeni (nie blokuje jej we wnętrzu), a na wyświetlaczu radia przy wybraniu przycisku CD wyświetla się komunikat CD ERROR. Dzieje się tak w 9 przypadkach na 10 prób włożenia kieszeni do zmieniarki. Próby wkładania przeprowadzałem zarówno przy wyłączonym, jak i włączonym radiu. Instrukcja podaje ze jest to błąd wewnętrzny i należy się skontaktować z serwisem Forda. Ja z kolei chciałbym wiedzieć, w czym może tkwić problem i jak dałoby się go we własnym zakresie rozwiązać. Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję!

foxbatt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2007, 10:18   #2
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie

Zmartwię Cię. Zmieniarka do wymiany.
Miałem podobny problem - diagnoza w serwisie "uszkodzony silnik napędu windy"
Kable (tasiemka) idąca do silniczka w zmieniarce jest podobno zalewany i nie ma jak wymienić. Moja zmieniarka leżała w serwisie dwa miesiące bo szukali części i kicha.
Sam nic nie zrobisz. Daj zmieniarkę do serwisu car audio - może Twoje uszkodzenie da się naprawić.
Ja swoją zmieniarkę sprzedałem na części i kupiłem inną.
Gorszym rozwiązaniem jest radio 6006 - taką opinię wyraził ktoś, kto zajmuje się radiami Ford.
pozdrawiam
Arturek
P.S. U mnie był chyba błąd E5 - ale to było jakiś czas temu więc nie jestem pewien.
Stary 04-12-2007, 16:52   #3
foxbatt
ford::beginner

Domyślnie

Tego się obawiałem :fcp5 Od dzisiaj już nie reaguje wcale, mogę wkładać kieszeń do środka a zmieniarka jak milczała, tak milczy. Nie wiem, może spróbuje spróbuje ją rozkręcić i trochę pogrzebać w środku, przemierzyć, ale wątpię żeby coś to dało :fcp5 Napisałeś, że tasiemka idąca do silniczka jest podobno zalewana?? Może nie jestem w temacie, ale interesuje mnie to, CZYM jest zalewana?? :fcp1
foxbatt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2007, 17:28   #4
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie

1. To mi powiedział mechanik w punkcie napraw. Chodzi o to, że to jest jakoś zgrzane (czy jak to okreslić), że nie da się tej tasiemki odłączyć tylko trzeba wymienić cały silniczek.
2. Zamiast martwić się na zapas daj zmieniarkę do naprawy.
3. Poszukaj w zakończonych aukcjach na allegro zmieniarek na części. Może da się z dwóch zrobić jedną
Odpowiedz

Zasady postowania