Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-12-2007, 23:55   #41
Konche
ford::beginner

Domyślnie

Panowie a ja proponuje rozejm. Postarajcie sie raczej pomagać ludziom potrzebujacym pomocy - jak w temacie!!! Zadam więc jeszcze raz pytanie; czy po wcześniejszym wykasowaniu błędów na wtryskach (zapaliła sie kontrolka ponownie) mozna je jeszcze raz zaprogramowac czy juz trzeba wymieniać??

Stary 11-12-2007, 07:03   #42
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał Konche
Zadam więc jeszcze raz pytanie; czy po wcześniejszym wykasowaniu błędów na wtryskach (zapaliła sie kontrolka ponownie) mozna je jeszcze raz zaprogramowac czy juz trzeba wymieniać??
spróbowac zawsze mozna, ale czy to cos da Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tego to nawet diagnosci nie wiedzą. w/g mnie to da tyle samo co za pierwszym razem. Jesli cos jest nie sprawne, to tylko wymiana.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2007, 07:12   #43
xavi
ford::advanced

Domyślnie

Mi też tak powiedzieli po przeprogramowaniu i tak zrobię.

Pal licho te kilka tysięcy złotych, bo życie jest bezcenne.

Obecnie jazda autem z przeprogramowanym wtryskiem to dla mnie katorga:
- wyczuwalnie słabsze osiągi auta,
- zero gwałtownego przyspieszania (profilaktycznie),
- przez to zero pewności jazdy(nie wiem czy spokojnie dojadę do celu),
- zero pewności, że przy wyprzedzaniu wtrysk nie padnie,
- 100% niepewności, czy za chwilę się ta łajza nie zapali (sprężynka).

Więc wymienię i dalej będę śmigał sto + kilkadziesiąt tyś. km, aż się to g...no nie zwróci.
Stary 11-12-2007, 14:00   #44
Konche

Domyślnie

A co myślicie o tym??
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 11-12-2007, 14:16   #45
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
Domyślnie

Myślimy o tym, że jakby to było prawdziwe i skuteczne to fajnie by było.
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2007, 16:24   #46
Konche

Domyślnie

Czyli co troche sceptycznie do tego podchodzisz?? Na tamtym forum zadałem pytanie czy ktoś to juz robił ale na razie nie ma odpowiedzi. Jak bedę cos wiedział to napisze.
Stary 23-01-2008, 21:08   #47
Konche

Domyślnie Re: Kasowanie kontrolki wtrysku w mk III

Koledzy właśnie naprawiłem wtryski. W warsztacie w Nadarzynie. Musze powiedzieć, że super warsztat choć na pierwszy rzut oka to troszke sie przeraziłam. Wyglada w srodku jak by tam naprawiali ciągniki. Szef i gł. mechanik super, bardzo uprzejmi i rzyczliwi. Wymontowali wtryski zrobili proby przelewowe. Diagnoza: dwa wtryski leja a dwa jeszcze jako tako. Moja decyzja: naprawiamy wszystkie. Mechanik sprawdził jeszcze pompe paliwowa czy sie nie marszczy (oczywiscie płatnie). Okazało sie, ze pompa ok. Przechodząc do sedna wizyta od 8.00 do 13.00 i autko jak nowe!!! Koszt: naprawa wtrysków 1800zł, sprawdzenie pompy 250zł, robociza 200zł, filtr paliwa 120zł. Całkowity koszt naprawy 2370zł. Mieszkam w Łodzi wiec miałe okazje przetestowac na trasie auto i...... SUPER. Obiecali, ze na najblizsze 100.000 przy dobrym paliwie bedzie ok. jedyny mankament to terminy (min 2 tyg).
Stary 24-01-2008, 07:41   #48
xavi
ford::advanced

Gratuluję i zazdroszczę.
To bardzo dobra wiadomość na tym forum. :fcp18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :fcp18

Czy do sprawdzenia pompy trzeba ją wymontować ??
Czy warsztat ma specjalistyczne urządzenia - jakie ??

Jest jakaś gwarancja na te regenerowane wtryski ??
Stary 24-01-2008, 11:12   #49
Konche

Dzieki i mam nadzieje, że sie sprawdzi. Jesli chodzi o warsztat to tak jak pisałem w pierwszym momencie myslałem, że robią ciagniki ale szczęka mi opadła jak gościu na regaliku opalił laptopa nastepnie przyniósł komputer do fordów i zaczął sprawdzać. Jesli chodzi o naprawe wtrysków to też mają specjalistyczne urządzenia do testowania pomp i do prob przelewowych wtrysków (urządzeń maja wiecej taki widac specjalistycznych ale nieznam sie na tym więc nie będę sie wymondrzał). Jesli chodzi o pompę to trzeba ja wymontować. Powiem wiecej, wymontowali ja rozebrali, przeczyscili i zamontowali (wszystko w cenie sprawdzenia). Jesli chodzi o gwarancje to jest ale taka bezterminowa (czyli coś szwankuje to on oczywiscie naprawia bez problemu) bo jak zalejesz kiepskie paliwo to nic ci nie pomoze nawet wyminiajac wtryski na nowe w ASO. Dla tego zdecydowałem sie na naprawe w tym warsztacie a nie w ASO. Oni za 7000zł tez nie dawali żadnej gwarancji i powiedzieli, ze nawet moga mi paść po 40 000km. Wiec jak maja paść po 40 000 to wole stracic 2400zł niż 7000zł. Dzisiaj już troszke pojeździłem i autko sprawuje sie super (cichutkie, nie kopci, opala od pierwszego) jestem jak na razie bardzo zadowlolony.
Stary 04-03-2008, 21:53   #50
jobbar
ford::amateur

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Witam. Mam Mondeo 2,0 TDCi 130 km w automacie. Jak jadę spokojnie to wszystko jest ok jak tylko próbuje troszeczkę szybciej i mocniej naciskać pedał gazu zapala się od razu kontrolka świec i auto gaśnie, po krótkim postoju można jechać dalej. Byłem w ASO i panowie stwierdzili, że kontrolka ta zapala się gdyż przy większym obciążeniu silnik przełącza się w tryb awaryjny. Po podłączeniu samochodu pod komputer stwierdzili, że do wymiany jest: pompa, napewno z 2 wtrysków się przelewa (zalecają wymienić 4), wymiana listwy common rail, przewodów paliwowych, płukanie całego układu paliwowego (zbiornik itd.), opiłki metalu w paliwie. Czyli koszta ok. 10 000 zł. jak nie więcej. Czy ktoś mógłby poradzić gdzie można potwierdzić tą diagnozę i czy na pewno są to takie koszta (woj. pomorskie). Jedyne co narazie się nasuwa to zepchnąć auto do rowu i mieć święty spokój bo trochę mnie to przeraża.
jobbar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania