![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-10-2007
|
Panowie a ja proponuje rozejm. Postarajcie sie raczej pomagać ludziom potrzebujacym pomocy - jak w temacie!!! Zadam więc jeszcze raz pytanie; czy po wcześniejszym wykasowaniu błędów na wtryskach (zapaliła sie kontrolka ponownie) mozna je jeszcze raz zaprogramowac czy juz trzeba wymieniać??
|
|
|
#42 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 20-03-2006
|
Mi też tak powiedzieli po przeprogramowaniu i tak zrobię.
Pal licho te kilka tysięcy złotych, bo życie jest bezcenne. Obecnie jazda autem z przeprogramowanym wtryskiem to dla mnie katorga: - wyczuwalnie słabsze osiągi auta, - zero gwałtownego przyspieszania (profilaktycznie), - przez to zero pewności jazdy(nie wiem czy spokojnie dojadę do celu), - zero pewności, że przy wyprzedzaniu wtrysk nie padnie, - 100% niepewności, czy za chwilę się ta łajza nie zapali (sprężynka). Więc wymienię i dalej będę śmigał sto + kilkadziesiąt tyś. km, aż się to g...no nie zwróci.
|
|
|
#44 |
|
|
|
|
|
#45 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-10-2004
Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
|
Myślimy o tym, że jakby to było prawdziwe i skuteczne to fajnie by było.
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
|
Czyli co troche sceptycznie do tego podchodzisz?? Na tamtym forum zadałem pytanie czy ktoś to juz robił ale na razie nie ma odpowiedzi. Jak bedę cos wiedział to napisze.
|
|
|
#47 |
|
|
Koledzy właśnie naprawiłem wtryski. W warsztacie w Nadarzynie. Musze powiedzieć, że super warsztat choć na pierwszy rzut oka to troszke sie przeraziłam. Wyglada w srodku jak by tam naprawiali ciągniki. Szef i gł. mechanik super, bardzo uprzejmi i rzyczliwi. Wymontowali wtryski zrobili proby przelewowe. Diagnoza: dwa wtryski leja a dwa jeszcze jako tako. Moja decyzja: naprawiamy wszystkie. Mechanik sprawdził jeszcze pompe paliwowa czy sie nie marszczy (oczywiscie płatnie). Okazało sie, ze pompa ok. Przechodząc do sedna wizyta od 8.00 do 13.00 i autko jak nowe!!! Koszt: naprawa wtrysków 1800zł, sprawdzenie pompy 250zł, robociza 200zł, filtr paliwa 120zł. Całkowity koszt naprawy 2370zł. Mieszkam w Łodzi wiec miałe okazje przetestowac na trasie auto i...... SUPER. Obiecali, ze na najblizsze 100.000 przy dobrym paliwie bedzie ok. jedyny mankament to terminy (min 2 tyg).
|
|
|
#48 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 20-03-2006
|
Gratuluję i zazdroszczę.
To bardzo dobra wiadomość na tym forum. :fcp18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :fcp18 Czy do sprawdzenia pompy trzeba ją wymontować ?? Czy warsztat ma specjalistyczne urządzenia - jakie ?? Jest jakaś gwarancja na te regenerowane wtryski ??
|
|
|
#49 |
|
|
Dzieki i mam nadzieje, że sie sprawdzi. Jesli chodzi o warsztat to tak jak pisałem w pierwszym momencie myslałem, że robią ciagniki ale szczęka mi opadła jak gościu na regaliku opalił laptopa nastepnie przyniósł komputer do fordów i zaczął sprawdzać. Jesli chodzi o naprawe wtrysków to też mają specjalistyczne urządzenia do testowania pomp i do prob przelewowych wtrysków (urządzeń maja wiecej taki widac specjalistycznych ale nieznam sie na tym więc nie będę sie wymondrzał). Jesli chodzi o pompę to trzeba ja wymontować. Powiem wiecej, wymontowali ja rozebrali, przeczyscili i zamontowali (wszystko w cenie sprawdzenia). Jesli chodzi o gwarancje to jest ale taka bezterminowa (czyli coś szwankuje to on oczywiscie naprawia bez problemu) bo jak zalejesz kiepskie paliwo to nic ci nie pomoze nawet wyminiajac wtryski na nowe w ASO. Dla tego zdecydowałem sie na naprawe w tym warsztacie a nie w ASO. Oni za 7000zł tez nie dawali żadnej gwarancji i powiedzieli, ze nawet moga mi paść po 40 000km. Wiec jak maja paść po 40 000 to wole stracic 2400zł niż 7000zł. Dzisiaj już troszke pojeździłem i autko sprawuje sie super (cichutkie, nie kopci, opala od pierwszego) jestem jak na razie bardzo zadowlolony.
|
|
|
#50 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-03-2008
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam. Mam Mondeo 2,0 TDCi 130 km w automacie. Jak jadę spokojnie to wszystko jest ok jak tylko próbuje troszeczkę szybciej i mocniej naciskać pedał gazu zapala się od razu kontrolka świec i auto gaśnie, po krótkim postoju można jechać dalej. Byłem w ASO i panowie stwierdzili, że kontrolka ta zapala się gdyż przy większym obciążeniu silnik przełącza się w tryb awaryjny. Po podłączeniu samochodu pod komputer stwierdzili, że do wymiany jest: pompa, napewno z 2 wtrysków się przelewa (zalecają wymienić 4), wymiana listwy common rail, przewodów paliwowych, płukanie całego układu paliwowego (zbiornik itd.), opiłki metalu w paliwie. Czyli koszta ok. 10 000 zł. jak nie więcej. Czy ktoś mógłby poradzić gdzie można potwierdzić tą diagnozę i czy na pewno są to takie koszta (woj. pomorskie). Jedyne co narazie się nasuwa to zepchnąć auto do rowu i mieć święty spokój bo trochę mnie to przeraża.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|