Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-02-2008, 20:42   #1
subratri
Zablokowany

Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97
Domyślnie "Zawór fitra z węglem aktywnym" (N80) Co to i gdzie to jest?

Witam. jak w temacie.
walczę z błędami z VAG wykasowałem dzisiaj i długo jeździłem, żeby się pojawiły spowrotem: problem ze składem mieszanki, Lambda i zawór.
nie pojawiło się nic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
stanąłem więc na parkingu i wziołem się za wymianę świec. jak mi poszło opisałem w temacie dotyczącym :565: świec i kabli.
jak już wymieniłem to sobie usiadłem w autku silnik na wolnych obrotach, VAG podpięty i sprawdzam dalej błędy, cały czas nic, aż tu nagla całkowita zmiana dźwięku silnika(najgorsze że na lepsze jak na moje ucho) wchodzę jeszcze raz w błądy a tam N80
wszedłem Poskim a tam zawór filtra z węglem aktywnym.
przegazowałem i dżwięk wrócił do poprzedniego.

i tu moje pytanie, czy to aby nie EGR?
gdzie jest N80?
filtr z węglem aktywnym?
i co z tym zrobić?

Ostatnio edytowane przez deku ; 18-02-2016 o 13:53 Powód: prefix
subratri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2008, 22:36   #2
Pagob
ford::advanced

Model: Galaxy
Silnik: 2.0 115 kM
Rocznik: 1998/99
Domyślnie Re: "Zawór fitra z węglem aktywnym" (N80) Co to i gdzie to jest?

subratri, nie sądzę, żeby EGR na wolnych obrotach się sam "uaktywnił", bo jego rolą jest otwieranie drogi spalinom przy określonym obciążeniu auta, żeby recyrkulowane spaliny nie zdusiły silnika.

Co do filtra z węglem aktywnym, to chodzi o pochłanianie par paliwa - zdaje się. Nie wiem gdzie jest w galaxy, ale w oplu miałem go gdzieś w okolicy prawego nadkola.
Stary 09-02-2008, 22:37   #3
subratri
Zablokowany

dobra
a po co tam zawór?
Stary 09-02-2008, 22:40   #4
Pagob

Chodzi pewnie o cykliczne opróżnianie filtra, więc zawór otwierałby go co jakiś czas.
Stary 09-02-2008, 22:45   #5
subratri
Zablokowany

a skąd te opary paliwa są od... bierane??
Stary 09-02-2008, 22:53   #6
Pagob

Szczerze mówiąc - nie wiem, a o istnieniu tego cuda dowiedziałem się od kumpla, który w Delphi zajmował się projektowaniem tych filtrów.
Stary 09-02-2008, 23:05   #7
Pagob

subratri,
tu cytat ze stronki firmowej Delphi:

"Pochłaniacze par paliwa firmy Delhi ograniczają ilość oparów benzyny wyprowadzanych do atmosfery poprzez obniżenie emisji oparów gromadzących się w trakcie przechowywania paliwa w systemach paliwowych pojazdów.

Gdy opary benzyny i ich kondensat paliwa są wprowadzane do pochłaniacza par przez przewód ze zbiornika paliwa, cząsteczki węglowodorowe w parach i kondensacie są przyciągane i odkładane na powierzchniach wsadu węglowego w pochłaniaczu. Proces ten jest nazywany adsorpcją. Podciśnienie w kolektorze ssącym wciąga świeże powietrze poprzez warstwę węgla, a molekuły gazowe do kolektora w celu ich spalenia. Proces ten jest nazywany pochłanianiem zanieczyszczeń."

I jeszcze jeden cytat:
"Pochłaniacz par paliwa pochłania opary ze zbiornika paliwa podczas postoju samochodu gdy silnik nie pracuje zastosowanie pochłaniacza par paliwa jest podyktowane ekologią aby nie zatruwać środowiska oparami paliwa. Przy pochłaniaczu jest elektrozawór który sie otwiera podczas pracy silnika i poprzez ten zawór opary z pochłaniacza trafiają do kolektora sącego i wten sposub układ odpowietrzenia zbiornika paliwa jest szczelny i przyjazny srodowisku"

Dobra, do 3x ... :fcp2
"Układ pochłaniania par paliwa. Jest on zamknięty a jego główne elementy stanowią filtr pochłaniacza z węglem aktywnym i elektrozawór recyrkulacji par paliwa, sterujący odsysaniem par paliwa do zespołu wtryskowego. Przy wzroście temperatury powstające pary benzyny przedostają się do filtru pochłaniacza z węglem aktywowanym, w którym następuje neutralizacja węglowodorów lekkich a następnie zmieszanie z powietrzem zasysanym przez układ dolotowy. Odsysanie jest sterowane poprzez elektrozawór. Pozostaje on zamknięty jeżeli temperatura silnika jest niższa niż 60 st C. Powyżej tej temperatury zawór otwiera się w cyklu 90 sekund otwarty, 60 sekund zamknięty."
Stary 09-02-2008, 23:51   #8
subratri
Zablokowany

to bardzo dziwne jest, że to zmieniło mi pracę silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. muszę to organoleptycznie chyba przebadać
bo z tych opisów wynika, że nie powinno to mieć wpływu na pracę silnika :/
Stary 25-02-2008, 10:13   #9
subratri
Zablokowany

no mam wrażenie, że wiem gdzie ten zawór jest, chociaż ciężko to wywnioskować z tych rysunków. ciężko nawet wyczuć gdzie ten zbiorniczek z filtrem jest :/ , ale znajdę i teraz pytanie.
czy ja moge zaślepić ten zawór czy nie bardzo? bo jeśli to trąci tylko ekologią, to jakiś czas mogę emitować trochę węglowodorów do atmosfery (jak widzę chmurki jakie puszczają autobusy to i tak zachowam "zielony obraz" ). Czy może jednak nie mogę zaślepić tego "odpowietrzenia" bo zaszkodzę silnikowi??
Stary 30-09-2008, 10:47   #10
subratri
Zablokowany

ponawiam pytanie.
znalezc mi sie zaworu nie udalo. pojechalem dzisiaj do vw coby go kupic ale albo mam problem z wytlumaczeniem mu po francusku co chce albo on tez poprostu nie wie.
kiedys w fordzie powiedzieli mi ze ten zawor jest gdzies z tylu samochodu kolo wlewu ale cos nie bardzo wierze... nie wiem gdzie zajrzec zeby go znalezc. rozsadek podpowiada ze jest gdzies w poblizu filtra tylko teraz gdzie ten filter...
jesli ktos ma pojecie gdzie jest ten zaworek N80 to prosze o pomoc... a najlepiej rysunek z ETKI albo nr czesci...
wtedy8 wydrukuje i pokaze gosciowi co chce.
a moze ktos w TIS znajdzie (moj TIS zaginal i nie moge znalezc :fcp11 )

z gory dzieki
Odpowiedz

Zasady postowania