Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-03-2008, 11:08   #1
gregor600
ford::amateur

Domyślnie Montaż intercoolera

Witam wszystkichGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niedawno nabyłem Tranzola 2001 rok o mocy 85KM
Przesiadłem się do niego ze 144 konnego vito(nie polecam) i teraz tęsknie trochę za jego mocą.
Czy jest możliwość dołożyć intercooler do mojego 2.0tdDI? Czy wymaga to jeszcze dodatkowych modyfikacji?
Pozdrawiam i wesołych świątGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

gregor600 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2008, 14:37   #2
kuczis
ford::advanced

Model: był Transit jest Focus
Silnik: 1.0 ecoboost 147KM by heko
Rocznik: 2012
Domyślnie Re: Montaż intercoolera

nie wiem czy cie zmartwie czy może ucieszę ... ale fabrycznie wersja 85Km ma intercooler :fcp1
jęsli ty nie masz to albo masz wersje 75KM albo tu szukaj braku dynamiki auta :fcp3

a co do podniesienia mocy to można z 85KM podnieść moc na 100KM bez ingerencji mechanicznej, samym softem w ECU , będzie to tylko tak jak by odblokowanie fabrycznych 100KM, koszt około 600zł .. zadzwoń do firmy Bratford lub poszuakj w swoim regionie innej formy zajmującej sie takimi rzeczmi, wg mnie jest to najbezpieczniejsza i najprosztsza modyfikacja która pozwala cieszyc sie większą mocą bez negatywnych skótków , sam sobie taki luksus zafundowąłem , od roku czasu jeżdze 100KM transitem , a przróbke przeprowadziłem przy przebiegu ponad 450tyś km. Silnik w żaden sposób nie odczół tego w negatywny sposób wg moich obserwacji.. jednym słowem POLECAM :fcp4
Stary 22-03-2008, 15:08   #3
gregor600

Dzięki śliczne. Na diagnostyce w trakcie pierwszego przeglądu diagnosta szukał intercoolera,ale nie mógł go znaleść, stwierdził, że ta wersja go nie ma. Jeżeli jest tak jak mówisz to po świętach dam mojego Konia do przestrojenia. Dam znać o wynikach operacji. Dzięki jeszcze raz i wesołych świąt!(acha możesz mi powiedziec gdzie tego intercoolera szukać to sam zaraz sprawdze - w budowie samochodów jestem kompletnym laikiem)
Stary 22-03-2008, 19:37   #4
kuczis

INTERCOOLER znajdziesz pod chłodnicą ( jest chyba minimalnie szerszy, grubszy i znacznie niższy od chłodnicy, dochodzą do nigo po bokach, dwa -o dużej średnicy przewody gumowe po obu stronach.
Stary 23-03-2008, 09:55   #5
gregor600

Faktycznie jest na miejscu także po świętach jade z mojego konia zrobić rumaka :fcp1 Dzięki i pozdrawiam!
Stary 24-03-2008, 16:19   #6
BORO 001

KUCZIS czy wiesz może czy 2,4 tde 115km da się tak również poprawić zmianą softu i jeśli tak to do jakich wartości podniesie sie moc?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2008, 15:44   #7
kuczis

z tego co sie orientuje jest to możliwe , tak jak silnik dwulitrowy da sie dzwignąć z 85KM do 100KM ,
tak 2.4 litra da sie dzwignąć z 115KM na 125KM . Zadzwoń do bratforda najlepiej i zapytaj, dla nich to pieniądz wiec z chęcią udzielą ci dokłądnego info
Stary 25-03-2008, 20:00   #8
gregor600

Kuczis jeszcze kilka pytań.
Jle przejechałeś już po tej przeróbce?
Czy auto dużo więcej pali?
No i oczywiście czy czyć różnice w przyśpieszeniu i prędkości?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-03-2008, 11:02   #9
kuczis

przejechałem już z 200tyś km - zero negatywnych odczuć.

spalanie na trasie spadło z 0.5 do 1 litra , a w mieście jesli jeżdzimy dynamicznie to może nawet wzrosło ale też max o 0,5l.

prędkośc max - cięzko powiedzieć , ona w dużej mierze zależy od warunków zewnętrznych itp ... ale apokojnie moge utrzymawac predkośc ok 140km/h i nie ważne czy mam na pace tone czy pół . autko sobie całkiem nieźle radzi
Stary 12-04-2008, 18:17   #10
xjooox

no kurcze zainteressowaliscie mnie , ja mam forda z 2001 i niestety nie mam intercoolera , mam tylko turbo , da sie wstawic intecooler za jakies rozsadne pieniadze , co musze zmienic ? , u mnie wyglada tak ze jest filtr powietrza , pozniej idzie na jakis plastik na silniku a pozniej do turbo , a z filtra jest wystawiona fajka na przod auta , gdzie ma byc ten intercooler ? pewnie zamiast tego plastiku na silniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) , i pewnie ntrzeba zmienic soft zeby to dzilalo jak trzeba
xjooox jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania