Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-01-2008, 16:24   #11
pawelciu79

Domyślnie Re: Stuki prawy tył

no mi raczej to nie pasuje bo jeszcze nie miałem mniej niż pół baku paliwa

Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2008, 22:34   #12
zaiac
ford::average

Model: Mondeo MK 4, Focus MK 1
Silnik: 1.6 ecoboost, 1.6 Zetec
Rocznik: 2011, 2003

No i co Panowie - macie jakieś wnioski? Bo mi jak stukało tak stuka :/
zaiac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2008, 23:10   #13
robertt361

Model: focus
Silnik: Tddi
Rocznik: 2000

miałem te same stuki w okolicach prawego tyłu okazało sie ze pukała tylna kanapa. Trzeba otworzyc tylną kanape(oparcie siedzenia) i w miejscach gdzie sie zazębia z zatrzaskiem posmarowac delikatnie smarem. ja tak zrobiłem i stuki ustały. dajcie odpowiedz jak pomogło
robertt361 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2008, 19:02   #14
Ania R.
ford::amateur

Cytat:
Napisał zaiac
No i co Panowie - macie jakieś wnioski? Bo mi jak stukało tak stuka :/
Witam. Mi tez stukało w wtylnim prawym kole ( tak mi sie wydawało) , jak wjezdzalam prawym kolem w dziure. Po Równym nic nie było słychac. Okazało się, ze to jednak nie z tylu stuka tylko w przednim kole, ale wrazenie bylo inne. Podobno było wczesniej robione zwieszenie w tym aucie i ktos zle podokrecal sruby tak ze popekaly i 4 sruby byly do wymiany, teraz jest juz w szystko ok i nie slychac.
Ania R. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2008, 20:59   #15
pawelciu79

ja rozebrałem cały tył i nic nie znalazłem, więc wsiadłem do bagażnika i żona mnie kawałek przewiozła, stukanie dobiegało zza tylnej kanapy pod podwoziem to pewnie będzie ten łącznik stabilizatora tak mi się przynajmniej wydaje
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2008, 17:44   #16
Bloob

Model: Focus
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 1999

A propos tematu "stukanie z tyłu" jeszcze. Ok. 1,5 roku temu pojawiły lekkie acz dobrze rozchodzące się stukania, nieco "sprężyste", przy pokonywaniu nierówności. Mniej więcej z tyłu, po lewej. Jako, że dłubanie to nie moja specjalność - odwiedziłem 3 warsztaty, "sprawdziłem" koła, elementy zawieszenia, mocowanie tłumika - nic. Stukało dalej.

Wytrzymałem 2 tygodnie. Posadziłem siostrę za kierownicą, kazałem jej jeździć po drogach w okolicy (głównie betonowe, popękane i podziurawione płyty - słowem idealne), sam siadłem z tyłu. Po paru minutach nasłuchiwania, rozkładaniu z tyłu siedzeń i kanapy, zaglądaniu do bagażnika od środka - znalazłem przyczynę.

Okazało się, że przetarła się plastikowa osłona przewodu hamulca ręcznego (w miejscu, gdzie jest on podwieszony do podwozia, mniej więcej pod tylną kanapą) - i na nierównościach, gdy ręczny jest zwolniony, luzu było na tyle dużo, że robiła się grzechotka. W warsztacie trudno to wykryć, bo zazwyczaj ręczny jest zaciągnięty, a przewód - sztywny. Rozwiązanie problemu - przywrócić izolację.

Oczywiście nie twierdzę, że to ten przypadek... Ale jakby ktoś kiedyś szukał - to może znajdzie. :-)

Pozdrawiam,
Bartek

--
Focus 2.0 16V '99 sedan
Bloob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2008, 15:51   #17
Jankon

Imię: JJ
Model: Kuga
Silnik: 1,5 EB 150KM
Rocznik: 2017

U mnie objawy były dokładnie takie same. Przyczyna: łącznik stabilizatora. Po wymianie nastała błoga cisza :fcp18
Jankon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-04-2008, 17:15   #18
lukii19
ford::beginner

Model: MONDEO
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1997

moje objawy byly takie samo w mondeo a okazalo sie ze wybite byly laczniki stabilizatora ktore niby wygladaly dobrze a po wymianie wszystko stuki ucichly
lukii19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-04-2008, 21:11   #19
MoBi

w mojej foczce jest tylko jeden głuchy stuk przy ruszaniu czasem przy chamowaniu, jest także mocniejsze uderzenie przy szybszym przejeździe przez hopkę , zakładam ze to odbijanie amortyzatorów tylnych...ale ogólnie jeździ się zajebiście! pozdro dla wszystkich!
MoBi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2008, 23:40   #20
eksar

Imię: Tomek
Model: Focus MK3/Mondeo MK5
Silnik: 1.6 EB 150KM/2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2014/2015

MoBi u mnie było podobnie. Przy przejazdach przez progi lub torowiska słyszałem głuche uderzanie. Przejeżdżając przez dziury nic nie słyszałem.

Winowajcą okazało się koło zapasowe, które mimo przykręcenia lekko się chybotało. Podłożyłem cosik pod koło, żeby stabilnie leżało i teraz jest OK.
eksar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania