Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-04-2008, 17:51   #1
Maciejj
ford::amateur

Domyślnie Transit 2003 z dirashift problem ????

Witam serdecznie mam od roku trasnita ze skrzynią Durashift do dnia dzisiejszego działała bez zarzutu.Chodzi oto ze zaczelo się od zapalania lamki od skrzyni serwisowej ale nic się nie działo więc niec nierobiłem gasła i zapalała się czasammi.Jednak wczoraj skrzynia zwariowała przestała zmieniac biegi,po uruchuchomieniu ponownym silniki zaczeła działac idealnie potem problem powrócił zapalila sie lamka i skrzynia przestała redukować tylko wszystko zaczeło piszczeć i mrugac.Dzis skrzynia przuciła na luz na wysfietlaczu świeci sie 2 i auto nie do odpalenia. Prosze o pomoc bo przyznam szczerze że nawet nie wiem gdzie jechac do serwisu jak zadzwoniłem do GARMAZ we Wrocławiu to usłyszałem ze ''panie trzeba auto odstawic na tydzien i rozebrać"" więc sie załamałem ja sam mieszkam w wałbrzychu a tu nie ma szans na kumatego mechanika może ktoś miał taki problem????

Maciejj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2008, 17:56   #2
Maciejj

Domyślnie Re: Transit 2003 z dirashift problem ?

Jeszcze jedno czy jest możliwośc zdemontowania tego mechanizmu ???????
Stary 27-04-2008, 19:44   #3
kuczis
ford::advanced

Model: był Transit jest Focus
Silnik: 1.0 ecoboost 147KM by heko
Rocznik: 2012

zacznij od sprawdzenia stanu oleju w skrzyni . to ci zrobi nawet mało kumaty mechanik :fcp4
Stary 27-04-2008, 20:50   #4
Maciejj

Tylko że skrzynia jest ok al szwankuje mechanizm zmiany biegów ,bo dwa dni temu chwilowa zaczeło mi wszystko śmigac i dzis po dwóch dnia nie jeżdzenia wystąpił właśńie objaw opisywany wyżej.
Stary 27-04-2008, 21:13   #5
jm90
ford::beginner

Model: transit
Silnik: 2,5D
Rocznik: 2000

Miałem podobny obiaw w omedze
Trzeba było wyczyścić wybierak i sprawdzić przewody i styki przy wybieraku.(sól po zimie i guma po czasie parcieje i przepuszcza wodę i bród)
Nie wiem jak jest u Ciebie ale ja potrzebowałem kanału żeby się dobrać do wybieraka.
Zajeło mi to cały dzień po wyczyszczeniu i uszczelnieniu wszystko wróciło do normy i omega śmigała.
Poprost styki dostawały wilgoci i robiło się zwarcie. Jeżeli masz trochę smykałkę majsterkowicza i dostęp do kanału to zrobisz to sam bez kosztów najwyżej stracisz na tubkę silikonu
jm90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2008, 13:53   #6
Maciejj

Witam dziekuje za podpowiedzi jednak problem na szcescie okazal sie totalna blachosta okazalo sie ze przetarla sie wiazka zasilajaca mechanizm w prad koszt naprawy w serwisie 700zl :-)) wiec po klopocie Pozdrawiam.
Odpowiedz

Zasady postowania