Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-04-2008, 08:40   #1
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009
Domyślnie Wyciek oleju spod pokrywy silnika.

Witam!

Mam kolejny problem z moim focusem. Z silnika wycieka olej, z tyłu (od strony kabiny), z okolic pokrywy silnika. Wymieniłem uszczelkę pod głowicą, mechanik stwierdził, że była w porządku, ale przy uszczelce właśnie widoczny był wyciek. Niestety po wymianie uszczelki wyciek nie ustal. Na szczęście, oleju ubywa bardzo powoli, kilka kropel przez noc, ale boje się, że będzie gorzej. Czy spotkaliście się z takim przypadkiem, co jeszcze mogę sprawdzić, ewentualnie wymienić żeby wyciek ustał?

Pozdrawiam,

Marek

mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2008, 08:46   #2
Mannieek

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI 115PS
Rocznik: 2003
Domyślnie Re: Wyciek oleju spod pokrywy silnika.

mechanik jak wymieniał uszczelkę dał głowicę do planowania ??
Może głowica jest pęknięta i dlatego cieknie ??
Stary 17-04-2008, 09:02   #3
mancat

Na czym polega planowanie? Rozumiem, że pomaga potwierdzić lub wykluczyć pęknięcie głowicy... Teraz pytanie, ile ewentualnie może kosztować głowica?
Stary 17-04-2008, 10:38   #4
Mannieek

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI 115PS
Rocznik: 2003

planowanie głowicy polega na zeszlifowaniu na specjalnej szlifierce części która przylega do uszczelki. Głowica przy każdym demontażu czy montażu wygina sie wygięcia te nie są widziane gołym okiem. Często w przypadkach mechanicy nie dają do planowania głowicy i wymiana uszczelki nie przynosi rezultatów. Nie dawno robiliśmy auto moim zdziwieniu auto było z pękniętą głowicą. Co do szczelności to są specjalne warsztaty które sprawdzają ciśnieniowo bloki ale na głowicy powinno być widoczne pęknięcie gołym okiem lub takie malutkie że pod wpływem dokręcania się wygina.
Stary 17-04-2008, 11:00   #5
mancat

W całej mojej "rozległej" wiedzy technicznej pomyliłem uszczelki ;-). Spojrzałem przed chwilą na fakturę i widzę, że została wymieniona uszczelka pod pokrywa zaworową, nie pod głowicą. Coś mi nie pasowało, bo przecież uszczelka pod głowicą jest niżej, a olej leci, mniej więcej, na wysokości czujnika prędkości wałka rozrządu. I tak sobie pomyślałem jak jest zamontowany ten czujnik, jest tam jakaś uszczelka? Może w tej okolicy są inne miejsca podatne na przecieki?
Stary 07-05-2008, 21:34   #6
Anna77
ford::beginner

Proszę o pomoc. Dzisiaj zauwazylam wyciek oleju ( nie wiem dokładnie jak fachowo nazywa sie to miejsce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wybaczcie kobiecie. Mianowicie widze olej na części łączącej wlew oleju , filtr powietrza i turbiny.
Mam juz dość....bo co chwila cos sie dzieje w tym aucie !!! Ostatnio przeszlam wymiane całej głowicy na nową ( + rozrzad, uszczelki itd ).
Napiszcie co to moze byc...
Anna77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2008, 22:27   #7
mancat

Ja miałem wyciek w silniku benzynowym. U mnie winny był jeden uszczelniacz zaworu... niestety w takim przypadku byłem zmuszony wymienić wszystkie uszczelniacze oraz uszczelki odsłonięte podczas demontażu silnika. Roboty warsztat miał masę i niemało to kosztowało. Poraz pierwszy spotkałem się z czymś takim... pech czy co?
Stary 08-05-2008, 12:12   #8
Anna77
ford::beginner

mysle ze u mnie to nie zawory...bo cała kompletna głowica była wymieniana na nową !... chyba ze mechanik sobie podmienil jakas uszczelkę i dal stara ???? Nie chce mi sie w to wierzyc...bo naprawialam auto w zakładzie polecanym szeroko na forum !
Dzis pojade tam...moze cos powiedza ( jestem tam czestym gościem....niestety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Anna77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania