Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-05-2008, 10:10   #1
blue827
ford::average

Model: fiesta
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2011
Domyślnie ford focus usa -tylne lampy

Wiem, były posty w archiwum akurat bardziej z sugestiami aby wymienić całe lampy na europejskie, a ja chce wmontować dodatkowe żarówki w oryginalnych lampach. Obiecałem znajomemu że przerobie światła w jego focusie.
Obecne cofania będą kierunkami, ale mam problem jak zrealizować nowe cofania i przeciwmgielną, a nie chce wycinać w zderzaku otworów na dodatkowe lampy.

Planuje do kloszów cofania dołożyć dodatkowe żarówki 21W jako nowe cofania , i do jednego z kloszów stopu dodatkowa żarówka jako przeciwmgielna.

Pytanie: czy tak legalnie może być?
jak to zrobić? czym wyciąć otwór na oprawkę, czym? lutownicą? jakąś małą piłką? wiadomo otwór musi być precyzyjny i mieć jeszcze nacięcie na zatrzask oprawki. Nie wiem jak to wogóle będzie z zewnątrz wyglądało.

blue827 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2008, 16:49   #2
Stasiu47
ford::advanced

Model: C-max Titanium
Silnik: 1,6 150 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Re: ford focus usa -tylne lampy

Przecież focus ma jedną lampę cofania - z prawej strony. Z lewej jest przeciwgielne. Nie bardzo wiem jak chcesz to zrobić.
A co z przednimi reflektorami - amerykańskie są symetryczne?
Stasiu47 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2008, 17:10   #3
blue827

w amerykańskim focusie nie ma dodatkowych lamp w zderzaku, a jako kierunki poprostu migają czerwone stopy.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

przód jest symetryczny, ale to nie problem bo wystarczy aby niżej ustawić strumień światła.
Stary 28-05-2008, 18:21   #4
Jester
ford::expert

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004

Daj sobie spokój! Nie masz pojęcia o robocie za jaką się bierzesz. Lampy MUSZĄ spełniać odpowiednie warunki. Wiercenie dziurek pod oprawki to jakaś pomyłka. A tekst o niższym ustawieniu przednich świateł trąci absurdem.
Jeśli czegoś nie wiesz to dobrze, że pytasz. Na dobry początek poszukaj wymagań dla oświetlenia pojazdów. Podpowiem, że różnicę między europejskim i amerykańskim oświetleniem zauważysz oświetlając ścianę raz jednym raz drugim typem. W Europie światła przednie MUSZĄ być asymetryczne. Ustawieniem wysokości nie zmienisz symetrycznych w asymetryczne. Trzeba kupić reflektory europejskie.
Tylne światła też wymagają większych ingerencji. Kierunkowskazy muszą świecić na żółto. Musisz mieć światło przeciwmgłowe tylne o odpowiednich parametrach i światło cofania (najtaniej kupić zestaw do Malucha i zamontować pod zderzakiem). Stopy i pozycyjne nie powinny sprawiać trudności poza zmianami w instalacji elektrycznej.
Podsumowując: daj zarobić tym którzy się znają - na pewno w pobliżu znajdziesz takich.
Stary 28-05-2008, 19:51   #5
yogi590
ford::beginner

Ja zamontowałem pod tylnym zderzakiem z jednej str. przeciwmgłowe a z drugiej wsteczne
całkiem nieźle wygląda
kierunki mam w tylnych lampach co były wsteczne
yogi590 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2008, 19:58   #6
yogi590

nie najgorzej wygląda
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC02814.JPG (200.5 KB, 593 wyświetleń)
Stary 29-05-2008, 11:56   #7
blue827

yogi590, faktycznie wygląda ok. Właściwie takie rozwiązanie jest najlepsze bo nikt się nie przyczepi wtedy, poprostu legal. Wiele amerykańców tak ma.
A te wiercenie w odbłyśnikach, sam nie wiem czy się uda i jak to będzie wyglądało. Oprawki na żarówki 21W są spore.
Stary 29-05-2008, 12:14   #8
blue827

Jester, z tym ustawieniem niżej lewego światła chodzi o to żeby się nie rzucało w oczy że to symetryczny amerykan nadjeżdża, wiadomo że aby było 100% legal to trzeba by wymieniać reflektory ale troche bezsensu kase wydawać.

Odnośnie samej przeróbki to nie będę robił tego poraz pierwszy, sam mam amerykańca i w nim zrobiłem sobie dwie wersje: oryginalne amerykańskie oświetlenie i europejskie w którym akurat cofania i przeciwmgielne mam od malucha pod zderzakiem. Przełącznikiem wybieram tryb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale takie rozwiązanie wymaga bardzo dużo przekaźników.
Stary 30-05-2008, 21:51   #9
blue827

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak będę montował dodatkowe lampy pod zderzakiem bo nigdzie w necie nie mogę znaleść jakiegoś info lub porad na temat montażu dodatkowych oprawek w oryginalnych kloszach. Możliwe że to niełatwa sprawa, albo zupełnie nielegalna, albo może otwór pod oprawkę musiby być wycięty na płaskiej powerzni a przecież tył odbłyśnika jest w kształcie kuli. Nawet znalazłem w sklepie specjalne wiertła do takich otworów, różne średnice.

yogi590, czy na tej fotce Focusa co zapodałeś wcześniej te lampy nie są za nisko?

znalazłem taki przepis:
Cytat:
Napisał Minister Transportu
Rozmieszczenie: Lampy przeciwmgłowe powinny być umieszczone na wysokości od 250 do 1000 mm. Nie mogą znajdować się bliżej niż 100 mm od świateł hamowania "stop". Połączenia elektryczne: Włączenie powinno być możliwe tylko wtedy, gdy włączone zostały światła drogowe, mijania lub przeciwmgielne przednie. Ponadto muszą dać się wyłączyć niezależnie od innych świateł pojazdu. Obowiązkowa jest niemigająca kontrolka barwy żółtej samochodowej.
Wydaje mi się że pod zderzakiem będzie niżej niż te 25cm, a wtedy i tak będzie na bakier z przepisami :fcp8
Stary 02-06-2008, 20:16   #10
yogi590

byłem na przeglądzie i mechanik od razu zauważył że to AMERYKANIEC więc sprawdzał
przede wszystkim światła nic się nie przyczepił
to chyba przechodzi
Odpowiedz

Zasady postowania